1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Nahçıvan’da sempozyum
Nahçıvan’da sempozyum

Nahçıvan’da sempozyum

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) ile Nahçıvan Devlet Üniversitesi arasında “Aras Havzası I. Uluslararası Paraziter Hastalıklar Sempozyumu” yapılacak.

A+A-

Nahçıvan’da 19-21 Mart 2011 tarihlerinde düzenlenecek olan bu bilimsel toplantıda insan ve hayvanlardaki önemli paraziter hastalıklarla ilgili tebliğler sunulacak.

Sempozyum hakkında bilgi veren Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mükremin Özkan Arslan şunları söyledi:

SAĞLIK ALANINDA NAHÇIVAN İLE İLK TOPLANTI

Bu sempozyumda adından da anlaşılacağı üzere Aras Havzası çevresi ile Kuzey Doğu Anadolu Bölgesinde yapılan bilimsel araştırmalar tartışılacaktır. Kafkas Üniversitesi’nin Nahçıvan ile yapacağı bu bilimsel toplantının özellikli olması ve sağlık alanında ilk defa yapılıyor olması bu sempozyumu daha da anlamlı kılmaktadır.

KARDEŞ ÜLKE İLE BİLİMSEL TOPLANTI

Kars’ta 25 yılını dolduran Veteriner Fakültesi artık yakın illerin yanı sıra yurtdışına da açılmaya başlamıştır. Yirminci yılına yaklaşan Kafkas Üniversitesi’nin kurucu ve belkemiğini teşkil eden Veteriner Fakültesi birimlerinden Parazitoloji Anabilim Dalının öncülüğünde yapılacak bu sempozyuma üniversitemizin Biyoloji Bölümü ve Arıcılık Bölümü öğretim üyeleri de destek vermektedir. Üniversitemizde paraziter hastalıklar ve parazitler üzerinde araştırma yapan bilim adamlarının katkı sağladığı bu toplantıda 17 tebliğ sunulacaktır. Kardeş ülke Azerbaycan’ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti topraklarında yapılacak sempozyuma toplam 33 bilim adamı katkı sağlayacaktır.

ÜNİVERSİTEMİZ BÖLGESİNDE AKTİF OLMALI

Kafkas Üniversitesi’nin artık bölgesinde kendini göstermesi gerektiğini ve konuda ilk adımların komşu ülkelerle yapılan karşılıklı işbirliği görüşmeleriyle başladığını belirten Prof. Dr. Arslan; bu işte yetişen ve emek veren öğretim üyelerinin ve kurum yetkililerinin rolünün olduğunu kaydetti. Özellikle kendi alanımızda yani paraziter hastalıklar, enfeksiyon ve zoonoz hastalıkları ile ilgili bu tip bilimsel toplantıların yapılmasının bölgemizin ve tüm ülke yararına olacağını söyledi.

NEVRUZ BAYRAMINDA YAPILMASI DA BİR AYRICALIKTIR

Prof. Dr. Mükremin Özkan Arslan; bu sempozyumun 2011 Nevruz Bayramına denk getirilmesi de özellikle düşünülmüş olup, kardeş ülkede hep beraber Nevruz Bayramını kutlamak da bu bilimsel toplantıya ayrı bir anlam katacaktır dedi.

HEDEF KAFKASYA

Profesör Arslan; Paraziter hastalıkların insan ve hayvanlarda çok ciddi verim kayıplarına neden olduğunu ve parazitli toplumlarda gelecek nesillerin zayıf ve güçsüz olacağını, sağlıklı nesillerin oluşmayacağını söyleyerek paraziter hastalıkların insanların ve dolayısı ile ülkelerin ekonomilerini de etkilediğini ilave etti. Parazit enfeksiyonlarının ülkeler arasında da hızla yayılma kapasitesine sahip olduğunu kaydeden Arslan; yapılacak bu tip bilimsel toplantılarda sorunların tartışılmasının ve çözüm önerilerinin yapılmasının faydalı olacağını bildirdi. Bu noktadan hareketle hedeflerinin tüm Kafkas Ülkeleri başta olmak üzere Kafkasya’yı içine alacak şekilde ortak sempozyum, panel ve kongreler düzenleyerek bilginin ve tecrübenin paylaşılması olduğunu söyledi.

KATKI SAĞLAYANLARA TEŞEKKÜR

Prof. Dr. Mükremin Özkan Arslan; bu sempozyuma bugüne kadar destek veren ve bundan sonraki aşamalarında da katkılarını esirgemeyeceğine inandığı Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan ve Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hidayet Metin Erdoğan’a teşekkür etti. Ayrıca bu sempozyumun bu aşamaya gelmesinde emeği geçen Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri; Prof. Dr. Yunus Kılıç, Prof. Dr. Zati Vatansever, Doç. Dr. Murat Kara, Doç. Dr. Barış Sarı, Araş. Gör. Gencay Taşkın Taşçı’ya; Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Aldemir’e, Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO’dan Dr. Neriman Mor’a ve Kars MYO Arıcılık Bölümünden Dr. Kadir Önk’e teşekkür ve şükranlarını sunduğunu belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.