Neşe Doster yazdı...
...Araştırmacı gazetecilik...
Gazetecilere atfen söylenen bu sıfatı oldum olası garipser dururum. Gazeteciliğin özünde araştırma yapmak yoksa bilgi ve belgeye dayalı habercilik yoksa gazeteci olunur mu? Olunur, hele de günümüz de bal gibi olunur deseniz de ben başlığımın ve Karslılığımın hakkını vereceğim.
Efendim! Sırayla gidersek;
Seçim öncesi Kars’a giden Milliyet Gazetesi’nden Mehveş Evin; “Kars tarihindeki ilk kadın belediye meclis üyesi AKP kadın kolu başkanı olarak siyasete atılan Fatma Sinar’mış” diye yazmıştı.
14 Mayıs 2011 tarihli Hürriyet Gazetesi’nde Emel Armutçu; “Kars’ı bugüne kadar TBMM’ye tek bir kadın milletvekili sokmamış bir kent” olarak nitelendirmişti.
Son noktayı da 18 Haziran 2011 Radikal Gazetesi’nde Rıfat Başaran imzasıyla yayınlanan haber koymuştu. Habere göre Kars’tan bağımsız aday olarak kazanan Mülkiye Birtane, Kars’ın ilk kadın milletvekiliydi.
Adı geçen her üç araştırmacı gazeteci de, şöyle bir zahmet edip, bir iki kaynağa göz atsaydı, bu hataları yapmayacak, biz de bu yazıyı yazmayacaktık. Hoş bu yazıdan önce kendilerine gereken yanıtı yerel basında Sezai Yazıcı, “Toplumsal Hafızamız ve Kars’ın İlk Milletvekili” başlıklı yazısıyla vermişti ama biz yinede üstümüze düşeni yapalım dedik.
Kars’ın siyasal tarihine doğru uzanırsak; AKP’li Fatma Sinar’dan çooook önceleri Kars tarihinde yakası kürklü paltolarıyla, son derece şık ve çağdaş giysileriyle belediye meclisinde erkeklerle yan yana yer alan ve görev yapan Karslı Cumhuriyet kadınları vardır.
Kars, ilk kadın milletvekilini VIII. Dönemde yani 1946 yılında seçerek parlamentoya göndermiştir. İlimizin ilk kadın milletvekili olarak TBMM’ye yolladığı bu kadın, ünlü düşünür ve siyasetçi Ahmet Ağaoğlu’nun kızı Tezer Ağaoğlu’dur. 1903 Karabağ doğumlu olan Tezer Hanım, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü mezunudur. 1931 yılında Dr. Nimet Taşkıran’la evlenerek Viyana’ya gitmiş 1933 yılında yurda dönmüştür. Ankara Kız Lisesi Müdürlüğü, İstanbul Kız Öğretmen Okulu Müdürlüğü, Üniversiteli Kadınlar Derneği Başkanlığı yapmıştır. Yayımlanmış 12 kitabı vardır. Tezer Taşkıran Kars’tan önce de Kastamonu milletvekili olarak mecliste görev yapmıştır. (VII. Dönem 1943- 1946)
Benim kişisel ve duygusal bağıma gelirsek, annem ve babam aile dostumuz olan ve amcamla aynı dönemde Kars’ı parlamentoda temsil eden Tezer Taşkıran’a olan sevgilerini ilk evlatlarına Tezer adını vererek kanıtlamışlardır. VIII. Dönemin ardından IX. Dönemde (1950–1954) yeniden Kars’tan milletvekili olan Tezer Hanım’ın her Kars’a geldiğinde ablamın yani adaşının elinden kahve içtiğini rahmetli ablamın sık sık övünerek anlattığını anımsıyorum.
Özetle gerek 1946 yılında, gerek Kars’ın ağır toplarının yarıştığı 1950 seçimlerinde 10 erkek aday arasında en çok oyu alarak (83 bin 143 oy) meclise giren Tezer Hanım Kars’ın ilk kadın milletvekilidir, iz bırakmış bir kadındır, Kars’ı parlamentoda başarıyla temsil etmiş donanımlı bir aydındır. O dönemde doğan kız çocuklarına onun adı verilmiştir. Ayrıca Tezer Taşkıran, Anadolu Kurtuluş Hareketi’nin önderlerinden Ağaoğlu Ahmet beyin kızı, Demokrat Partinin ileri gelenlerinden Samet Ağaoğlu’nun kız kardeşidir. Cumhuriyet tarihimizde iz bırakan üç öncü kız kardeşten de biridir. (diğer ikisi Avukat Süreyya Ağaoğlu, Dr. Gültekin Ağaoğlu’dur)
Tezer Ağaoğlu Taşkıran’ın hayatı hep ilklerle doludur. Meraklıları onun İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kayıt yaptıran ilk kız öğrenci olduğunu bilirler. Yine Ankara Barosu’nun kayıtlı ilk kadın avukatı olduğunu da.
Kars, Tezer Taşkıran’dan sonra da meclise kadın milletvekili göndermiş çağdaş bir ildir. Aslen hukukçu olan Fatma Fikri Düşünsel de XIII. Dönemde (1965–1969) Kars’ı TBMM’de temsil eden ikinci kadın milletvekilidir.
Bu ayrıntılı döküm, Milliyet, Hürriyet, Radikal gazetelerinin anlı şanlı ve de araştırmacı gazetecilerine alenen duyurulur. Ayrıca kendisini Kars’ın ilk kadın milletvekili olarak tanıtan ve seçim afişlerinde buna vurgu yapanlara da!
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.