1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ödül : “Tedavi hizmetleri yerine, koruyucu sağlık hizmetlerine önem vermeliyiz”
Ödül : “Tedavi hizmetleri yerine, koruyucu sağlık hizmetlerine önem vermeliyiz”

Ödül : “Tedavi hizmetleri yerine, koruyucu sağlık hizmetlerine önem vermeliyiz”

Kars Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül, 3 Kasım Tek Sağlık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamalarda,  insan ve hayvan sağlığının önemine değindi.

A+A-

Tek sağlığın insan, hayvan ve çevre ilişkileri bakımından toplum sağlığına hizmet eden bir yaklaşım olduğuna dikkat çeken Ödül, zoonotik (hayvandan insana geçen) hastalıklara yönelik disiplinler arası yaklaşımları destekleyen bir kavram olduğunu söyledi. Tek sağlığın temelinde; hayvan, insan ve çevre sağlığı alanında çalışan tüm meslek gruplarının işbirliği içinde olmasına dayandığına da vurgu yapan Ödül, Ülkemizde sağlık hizmetlerinde sürdürülebilirliğinin sağlanmasının tek yolunun, tedavi hizmetleri yerine, koruyucu sağlık hizmetlerine ağırlık vermekle mümkün olacağını ileri sürdü.

Veteriner hekimlik hizmetlerinin temel sağlık hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olduğunu da ifade eden,  Kars Ardahan Iğdır Bölge Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül: “Bu anlamda her platformda defaatle adını geçirdiğimiz ”Tek Sağlık” konsepti gereğince veteriner hekimlik hizmetleri temel sağlık hizmetlerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Buna göre veteriner hekimler; Hayvan sağlığı, Gıda güvenliği, veteriner halk sağlığı, hayvansal üretim, hayvan ıslahı, hayvan hakları, biyogüvenlik ve çevre sağlığı konularında hizmet vermekte ve “Tek Sağlık” konseptinin bütünleyicisi konumundadır.

Dünyadaki en önemli felaketler, salgın hayvan hastalıkları ve zoonoz hastalıklar nedeniyle yaşanmıştır. 17. Yüzyılda Avrupa ülkelerinde milyonlarca insan veba salgını nedeniyle hayatını kaybetmiş, 18. Yüzyılda yaşanan Sığır Vebası salgınında ise tarım ve hayvancılığı durma noktasına gelmiştir. Yine yakın tarihlerde ebola, sars, Domuz gribi, Kuş gribi gibi bir çok zoonoz hastalık yarattığı salgınlar ile kitlesel ölümlere sebep olarak insanlık için küresel nitelikte tehditler ortaya çıkarmışlardır.

Gelişmiş ülkelerde insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre sağlığı birbirinden ayrılma bir bütünün parçası olarak ele alınır ve“Tek Sağlık” konsepti olarak adlandırılmaktadır. “Tek sağlık” konsepti hayvanlardan insanlara bulaşabilen ve küresel halk sağlığını tehdit eden
zoonotik bulaşıcı hastalıkların kontrolünde, antibiyotik direnci ile mücadelede ve gıda güvenirliğinin sağlanmasında tıp doktorları, veteriner hekimler ve diğer sağlık personelinin bir arada çalışmasını gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Zoonotik (hayvandan insana geçen) hastalıklar insan neslinin geleceği için tehlikeli hastalıklardır. Yapılan araştırmalara göre Dünya üzerinde her yıl 2.7 milyon insanın zoonotik hastalıklardan öldüğü tahmin edilmektedir. İnsanlarda görülen hastalıkların %61’i hayvansal kökenlidir. Sağlık Bakanlığı’nın tehlikeli görüp ihbarını mecbur kıldığı 50 hastalıktan 26’sı hayvanlardan insanlara bulaşmaktadır. Dünyada biyoterörizm amacıyla kullanılan hastalık etkenlerinin %70’ten fazlası hayvansal kökenlidir. Ülkemizde en çok rastlanan zoonoz hastalıklar özellikle kuduz, brusella, şarbon, salmonellozis ve tüberküloz‘dur.

Veteriner halk sağlığı kavramı bugün, insan, hayvan ve çevre sağlığını kapsayan Tek Tıp - Tek Sağlık - Tek Dünya yaklaşımının en önemli noktalarından birini oluşturmaktadır.
Günümüzde, gelişmiş ülkelerde Tek Tıp, Tek Sağlık konsepti çerçevesinde tüm tıp meslek grupları aynı ortak amaç için işbirliği içinde çalışmaktadır. Ülkemizde her iki alanda görev yapmakta olan tüm sağlık çalışanlarının birikim ve becerilerini ortak bir potada eritebilecekleri alt yapı oluşturulmalı, daha etkin mevzuat düzenlemeleri yapılmalıdır.

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde mevcut yapı revize edilerek uluslararası yasalar ile tarafı olduğumuz uluslararası antlaşmaların gereği olan hayvan sağlığı, gıda güvenliği, veteriner halk sağlığı ve hayvan refahının bir bütün olarak yürütüleceği, tek ve bağımsız bir Veteriner Otoritesi, Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü oluşturulmalıdır. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığına 30 ayı geçen bir süredir yapılamayan, veteriner hekim atamalarının yapılması çözümün diğer bir parçası olacaktır.

Beşeri Sağlık Personeline yakın zamanda verilen fiili hizmet zammı (yıpranma payı) ve emekli maaşlarının iyileştirilmesi gibi özlük haklarından veteriner hekimlerin ve yardımcı sağlık personelinin de gecikmeden bu haktan yararlanması haksız, anayasal eşitliğe aykırı bir uygulamaya son verecektir.

Sağlık Bakanlığında Veteriner Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı kurulmalı ve halen merkez ve taşra teşkilatında boş bulunan veteriner hekim kadrolarına alım yapılarak, dinamik bir yapıya kavuşturulmalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle, Tek Sağlık Günü’nü insan, hayvan ve çevrenin sağlığı hedeflerinin sağlanmasının birbirinden ayrı değerlendirilmediği günlere ulaşma ümidiyle kutluyor, tüm meslektaşlarıma başarılar diliyorum.”dedi.

6401.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.