Öğrenciler, Kariyerin zirvesine sordu
Kars İl Halk Kütüphanesi tarafından organize edilen ‘Kariyer Günleri’ programının bu haftaki konuğu Kars Valisi Günay Özdemir oldu.
Kars İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay sunumunda gerçekleştirilen ‘Kariyer Günleri’ programında öğrenciler Kars, Valisi Günay Özdemir’e valilik ve kaymakamlık mesleğine dair merak ettikleri soruları yöneltti.
Kars Valisi Günay Özdemir’in konuk olduğu ‘Kariyer Günleri’ programına; Kars Fen Lisesi, Hüsnü Özyeğin Anadolu Lisesi, Gazi Kars Anadolu Lisesi, Hasan Harakani Anadolu Lisesi, Kars Anadolu Lisesi, Alparslan Anadolu Lisesi ve Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencileri, okul müdürleri ve Milli Eğitim İl Müdürü Gökhan Altun katıldı.
Programın ilk ayağında Vali Özdemir’e öğrencilerin bilgi edinmesi yönünde sorular yönelten Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, ‘Kariyer Günleri’ programının organize ediliş amacının Kars İl Halk Kütüphanesi’nde zaman zaman yapılan anketlerde öne çıkan meslek dallarının evrelerinin öğrenciler tarafından 1. muhataplarından dinlenmesi ve edindikleri yeni fikirlerle farklı branşlara da yönelebilmeleri olduğu kaydedildi.
Anketlerde yüzde 70’in üzerinde öğrencilerin merak ettiği meslek gurupları arasında doktorluk, polislik ve öğretmenliğin olduğunu belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, “Bu manada bizler bu programla öğrencilerimizi meslek guruplarında kariyer sahibi ve mesleğinde en iyi yere gelmişlerle karşılaştırmanın çeşitliliği artırma noktasında büyük bir pay sahibi olacağı düşüncesindeyiz. Kars Valisi olarak sizin de programa katılarak, öğrencilerimizin merak ettiği konulara açıklık getirmeniz bu çeşitliliğe katkı sunacağına inancımız tamdır. Bu anlamda sizlere ve katılım gerçekleştiren tüm okullarımıza teşekkür ediyoruz.” dedi.
Programda yer alan öğrencilerin bir çoğu Kars Valisi Günay Özdemir’e valilik sürecini, kaymakam olmanın yollarını, vali olmanın getirdiği sorumluluklar, omuzlara yüklediği yükler gibi birçok soru yöneltti. Öğrencilerin sorularını bir bir yanıtlayan Vali Özdemir, Kars için düşünülen yatırımlarla birlikte bölgesinde çok önemli bir yere sahip olacağı hatırlatmasını yaparak, geleceğin makam sahibi olmaya aday öğrencilere çeşitli uyarılarda bulundu. Kars için her bir öğrencinin seçtiği meslek gurubunda başarıya ulaşması adına yoğun çaba sarf etmesini isteyen Özdemir, her şeyden önce öğrencilere istedikleri ve sevecekleri meslek gurubuna yönelmelerini istedi.
Kars Valisi Günay Özdemir, valilik mesleğini nasıl seçtiğini öğrencilerle paylaştı. Vali Özdemir, “Ben de sizler gibi bir köyde dünyaya geldim ve İmam Hatip Lisesi mezunuydum. Ailemin benden tek beklentisi bir an önce kısa yoldan imam olarak meslek hayatına atılmamdı. Fakat ben okul sürecinde ilçeye gittiğimde kaymakamı gördüm ve dedim ki ‘Kaymakamlık güzel bir şey’ daha sonra benim benimsediğim ve sevebileceğim bir meslek gurubu olduğu düşüncesiyle o sınavlara yoğunlaştım ve neticeye ulaştım.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan öğrencilerin; Nasıl vali olabilirim? sorularına yönelik yasalar gereği herkesin vali olabileceğini söyleyen Özdemir, Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı imzaladıktan sonra dışarıdan da atamalar yapılabildiğini işaret etti. Fakat mesleğin asıl adımlarının kaymakamlık ve vali yardımcılığından geçtiğini vurgulayan Vali Günay Özdemir, bunun için de siyasal, hukuk ve iktisadi idari birimler fakültesi mezunlarının yarışma sınavına girdiği ve 3 yıllık bir staj sürecinden sonra küçük yerlerden başlayarak büyüyen bir meslek gurubu olduğunun altını çizdi. Az sayıdaki atamalar nedeniyle bu sürecin başlaması adına öğrencilerden istenilen ilk şeyin çok çalışarak en yüksek puanları elde etmeleri olduğunu da hatırlattı.
“Her mesleğin kendine göre önemi vardır” diyen Kars Valisi Özdemir, “Bir mesleği diğer mesleklerden ayırmanın duygusal anlamda yanlış olduğunu düşünüyorum. Çünkü her mesleğin kendine göre ayrı bir anlamı ve duygusu vardır. Bunu şu örneklendirmeyle açıklayabiliriz: Bir ineği olan vatandaşın, ikinci bir ineği olduğundaki aldığı hazla, bir fabrikası olan vatandaşın, ikinci bir fabrikası olduğunda aldığı haz aynıdır. Bu nedenle meslek anlamında da bütün mesleklerde insanlar eğer bir şey üretip, kendi dışında başkalarına da faydalı olabiliyorsa o zaman elde ettiği mutluluk tarifsizdir ve hangi meslek dalı olursa olsun bu bir başarıdır, kariyerdir.” şeklinde konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.