1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Öğüt’ten TBMM’ye önerge yağmuru
Öğüt’ten TBMM’ye önerge yağmuru

Öğüt’ten TBMM’ye önerge yağmuru

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ardahan Milletvekili Ensar Ögüt, başta Kars, Ardahan ve Erzurum olmak üzere bir çok ili ve ülke genelini yakından ilgilendiren bir çok konu hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi sundu.

A+A-

Öğüt’ün; 66 aylık çocukların okula başlamaları, elektrik kesintileri, hayvancılık ve senet sayıları, Kars ve Erzurum sorunları, Kağızman’da kuraklık, raporlu memurlar, vekil öğretmen, vergi denetimleri gibi konularında yer aldığı önergeler şöyle sıralandı:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer DİNÇER tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Kars Mustafa kemal ilköğretim okulu yapılan denetimlerde depreme dayanıksız olduğu tesbit edilmiştir. Okulun öğrencileri Mehmet Akif İlköğretim okulunda eğiti ve öğretimlerine devam edecekler ancak okulun kapasitesi ile diğer okula olan uzaklığından dolayı öğrenciler sıkıntı çekeceklerdir.yine kocabahçe köyünde yeni yapılan okulda su bulunmamaktadır. Bunun içinde okul eğitime açılmamaktadır.

1-Kars Mustafa Kemal ilköğretim okulunda yapılan denetimlerde okul depreme dayanıklı olmadığından dolayı bu sene eğitim yapılmayacak ancak okulun öğrencileri Mehmet Akif ilköğretim okuluna kaydırılacak olmasından dolayı okulun kapasitesi yeterli olmadığından okulun uzak olmasından dolayı çocuklar sıkıntı çekilecek bu sıkıntıların yaşanmaması için okulun biranevvel bakım ve onarımı yapılarak eğitime açılması sağlanacakmı?

2-Kars kocabahçe köyündeki yeni yapılan okulda su bulunmamaktadır. Bunun için su sorunu çözülecekmi?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet DAVUTOĞLU tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Kars’ta atıl durumda bulanan Sabancı Yurdu yanındaki il özel idaresine ait eski süt fabrikası lojmanlarına yerleştirilen 200 Afganlı, barındıkları lojmanların iyileştirilmesi gerekmektedir. İran dan ülkemize giriş yaparak Kars a yerleşen Hazara Türkü 417 Afganlı elektriği olmayan, su sıkıntısı çeken tuvaletleri ve banyoyu kulanamıyan sığınmacıların taleplerinin yerine getirmesi gerekmektedir.

1-Kars’ta 417 Hazara Türkünün barındığı Kars eski süt fabrikası lojmanlarındaki elektrik su ve tuvalet ihtiyaçları acil olarak giderilmesi için bir çalışma yapılacakmı?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer DİNÇER tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Kars Selim İlçesine bağlı Hasbey İlköğretim okulu yeni öğretim yılının başlamasına rağmen bakımsızlık ve ilgisizlikten adeta dökülüyor. Okulda yaz tatiline rağmen bir tadilatın yapılmaması ve eksikliklerinin giderilmemesi sonucu eğitimin başladığı bu günlerde okulun eğitime hazır olmadığı görülmektedir.

1-Okulun dış cephe başta olmak üzere iç badanasının da acilen yapılıp okul sıraları ve tahtanın yenilenmesi gerekmektedir. Okul tuvaletlerinin acilen yeniden yapılması okul bahçesinin düzenlenmesi ne zaman yapılacak?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIAĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim ŞAHİN tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Anayasamızın eşitlik ilkesine istinaden her yurttaşın eşit şekilde yaşama ve eşit olarak sunulan hizmetlerden yararlanma hakkı vardır. Engelli yurttaşlarımızın hayatlarını normal vatandaşlar gibi sürdürebilmesi için acil olarak daha kapsamlı düzenlemeler yapılmalı. Engelli yurttaşlarımızın toplumla bütünleşmesi sağlanmalıdır. Engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçları göz ardı edilmemeli.

1-Engelli vatandaşlarımızın topluma katılmalarının önündeki en büyük engellerin başında ulaşım, fiziksel çevre ve konut sorunu ülkemizin tüm şehirleri, ilçeleri, beldeleri mahalleri, sokakları ve caddeleri engelli yurtaşlarımızın yaşamlarını kolay sürdürebildiği yerler haline getirilecekmi?

2-Yaşanılan binalardan toplu olarak kullanım alanlarını, alışveriş merkezlerini, bankalara, hastanelere, okullara spor tesislerine v.b yerlere engellilerin rahat girebileceği düzenlemeler yapılacakmı?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim ŞAHİN tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Erzurum Horasan’a bağlı Azap Köyünde içme suyu sorunu yaşanmaktadır. Suyun deposu boştur çevre köyler suyun Azap köyüne gelmesini engellemektedirler. Bu yüzdende köyde salgın hastalık korkusu yaşanmaktadır. Hayvanların kullandıkları yalaklı çeşmelerden su ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar. Köyde yaşıyorlar ancak içme suyunu şehirden parayla alıyorlar.

1-Erzurun Horasan Azap köyünün içme suyu sorununun bir an evvel çözülerek köydeki hemşerilerimizin hastalıklara yakalanmadan su ihtiyaçları ne zaman çözülecek?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINI

Aşağıdaki sorularımı Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer DİNÇER tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Ardahan’da 2012 -2013 Eğitim ve Öğretim sezonunun açılmasını çok az bir süre kalmıştır. Eğitim insan kaynaklarının niteliğini yükseltmenin temel aracıdır. Bu kapsamda, eğitim sisteminin çağın ve ülke ekonomisinin ihtiyaçlarına uygun şekilde ve fırsat eşitliğini esas alarak oluşturulması en temel politika olmalıdır. Ardahan okullaşma göstergeleri bakımından Türkiye ortalamalarının oldukça altında yer almaktadır. Zorunlu eğitim yapılan ilköğretim düzeyinde okullaşma oranları nispeten yüksek görünse de söz konusu rakamların kayıt düzeyinde kaldığı bilinmektedir.

1-Yeni Eğitim ve Öğretim yılında 66 aylık çocuklar okula başlayacak bunun için ilimizde mevcut ilköğretim okullarındaki başta sıralar olmak üzere okuldaki tuvaletler , lavobalarla tahtalar bu yaştaki ve bu boydaki çocuklara göre ayarlandımı?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Milli Savunma Bakanı Sayın İsmet YILMAZ tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde yaşayan KOMONOVLI ailesi bundan 16 yıl önce oğulları Tarık KMONOVLI ‘yu her Türk alisi gibi Vatanı görevini yapmak için Askere göndermişlerdir. Askerde uçaksavarın yanlışlıkla ateşlenmesi sonucu Şehit olmuştur. 1 Ocak 1997 den itibaren ailesine şehit aylığı bağlanmıştır. SGK 1 Mart tarihinde Tarık KOMONOVLl nin şehit sayılmadığını ve bugüne kadar yapılan ödemelerin toplam 78 bin TL. yi geri istemiştir.

1-Türk bayrağına sarılı tabutu ile şehit töreni ile defnedilen şehitlerimizden şehit sayılmayan bu tür kaç kişi var o şehit ailelerinden ’kaçından den maaşlar geri alındı?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Sayın Binali YILDIRIM tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

İstihdam fakiri olan şehirlere öncelik verilmeli ve bardağa buradan bakılmalıdır. Çağrı merkezlerinin 5 yıl içinde Türkiye’nin 7 ayrı bölgesindeki illerde kurulması planlanmaktadır. Çağrı merkezleri ülke genelinde yüz bin kişiye istihdam kapısı açılacaktır. Devletinde açılacak çağrı merkezlerini Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerindeki illerde yapılması nın önü açılmalıdır.

1-Doğu ve Güneydoğu illerinde istihdam fakiri olan illere öncelik verilmelidir. Bunun için Çağrı merkezlerinin İstihdam fakiri olan illerde açılması ile büyük ölçüde işsizlik düşmüş göç önlenmiş olacaktır. Bu tür çalışmaların daha kapsamlı bir şekilde Doğu ve Güneydoğu illerinde yapılması için bir çalışmanız varmıdır.?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabi KAYNAKLAR Bakanı Sayın Taner YILDIZ tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Batman TPAO bölge müdürlüğünün personel mevcudu 1700 kişi olup, yaklaşık 220 adet pikap ve binek aracı bulunmaktadır. Diğer müteahhit hizmetlerinde işlerdeki araç sayısı ile birlikte 250 yakın binek aracı vardır. Ortalamada yaklaşık 7 personele bir araç düşmektedir. Bu ören bir kamu kuruluşu için çok fazladır.

1-TPAO da araç israfiyle ilgili bir çalışma yapılacakmı?

2-TPAO Batman Bölge Müdürlüğündeki kiralık araçlara yıllık ne kadar mazot ve benzin ücreti ile birlikte toplam maliyetleri ne kadardır?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımı Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Sayın Taner YILDIZ tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Dünyanın ekonomide ilk on sıralaması ile ihracatın da 500 milyar dolar olarak 2023 e hedef gösterip son çıkarılan teşviklerle de yatırımcının önünün açılmasına imkan tanıyan düşünce, özellikle Erzurum, Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı ,Gümüşhane ve Bayburt’ta iflas etmiştir. Bölge insanımızın tekbir düşüncesi var üretmek, göçü durdurmak çık sık olarak kesilen elektrik den dolayı büyük yatırım yapanlar başta olmak üzere küçük işletmeler ile ev ve işyerlerindeki elektrikli araçlar arzalanmaktadır.

1-Yukarıda adı geçen illerimizde hedef olan 500 milyar ihracata katılmasını sağlanması için elektrik kesintilerinin önüne geçilmesi sağlanmalı . Elektrik kesintilerinin önüne geçilebilmesi için hangi önlemleri alacaksınız?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi EKER tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Rengi altın sarısı olan samanın değeri altın pahasına dönüşmesi öteden beri hayvancılığımızın belini kıran nedendir. Ülke genelinde artmaya başlayan ot, saman ve yonca fiyatları acı yüzünü bölgede şiddetli şekilde göstermektedir. Hastalıklar, dolu, kırağı, kuraklık ve aşırı yağışların her zaman korkulu rüya olmaya devam ettiği bölgemizde hayvancılık yapmak kolay değil. Doğu Anadolu hayvancılığın başlıca geçim kaynağı olduğu bölgemizde, hayvan ithalatından yapısal sorunlardan, hastalıklardan kaynaklanan sorunlara saman sorunu da eklenince durum içinden çıkılmaz hal almaktadır.

1-Arpa saman üretiminede destekleme pirimi verilecekmi?

2-Yem bitkilerinin ekimine verilen teşvik Doğu Anadolu bölgesi için arttırılacakmı?

3-Kaba yen silolarının kurulması kapsamının ve hacminin genişletilerek her ile bir silo yapılması sağlanacakmı?

4-Posof Türkgözü kapısından kaba yem(saman ) ithal edilmesi ile çiftcimiz ucuz yem ithal etmiş olacağından rahat bir nefes alacak olmasıyla hayvan üretimine katkısı olacaktır. Türkgözü kapısından kaba yem ithal edilmesine izin verilecekmi?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Nihat ERGÜN tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Merkez bankasının açıkladığı protestolu senet verilerine göre 7 aylık süreçte Kuzey Anadolu bölgesinde protesto edilen senet sayılarındaki hızlı artış bölgede tedirginlik yaratmaktadır. Esnaf daha çok fakirleştiği için yeni mal getirememekte dolayısıyla büyük şehirlerdeki büyük esnaflar daha çok para kazanmaktadır. Bölgede halkımızın alım gücü yok yatırım yok teşvikler beklenen ilgiyi görmedi. Bölgeye has yeni teşvikler uygulanmalı maliyet artışlarının önüne geçilmeli. Bölgedeki ekonomide bu göstergeler Türkiye de bölgesel kalkınmşlık farkının açık bir göstergesi haline gelmiştir.

1-Erzurum, Malatya, Elazağ, Muş, Erzincan , Ağrı , Kars, Iğdır , Bitlis Bingöl Hakkari, Tunceli Ardahan , Bayburt ta protesto edilen senetlerin sayısının hızlı artması bölgede ekonominin çöktüğünün bir göstergesidir. Bölgenin kalkınması göçün durması için yeni cazip teşviklerin uygulanması için bir çalışma yapmayı düşünüyormusunuz?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel EROĞLU tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Yıllardan beridir büyük emekler vererek bahçelerinde yetiştirdikleri meyve ağaçları susuzluktan dolayı yüzlerce ağaç kurumaktadır. Ağaçların kurumaması için sondajla su çıkartılması gerekmektedir. Kendi imkanlarıyla ağaçlarını sulayan çiftci maliyetin artması nedeniyle zor günler geçirmektedir. Beyaz kırmızı rengi, hoş tadı ve kendine has kokusuyla dünyanın en iyi uzun elma çeşitleri arasında gösterilen Kağızman uzun elmasının yanında kaysı da yok olmaktadır.

1-Kars Kağızman da her bir meyve ağacının kurtarılması bir canın kurtarılması demektir. Sulama kanallarının faaliyete geçmesi ile bölgede kuraklığın önüne geçilecektir. Sulama kanallarının çalışması ile kuraklığın önüne geçilmesi için bir çalışma varmıdır?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA                            

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim ŞAHİN tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Ardahan Merkez ilçeye bağlı Lehimli,Binbaşar,Tunçoluk,Bayramoğlu,Nebioğlu Ömerağa , Otbiçer yollarının merkez ilçeye bağlı olmalarına rağmen çok bozuk durumdadır. Önümüzün kış aylarına rastlaması nedeniyle yolların acilen yapılması gerekmektedir. Yeni Eğitim ve Öğretim yılınında açılması göze alınarak yolların kardan kapanması ile Eğitim de etkilenecek aynı zamanda acil durumdaki hastaların hastaneye yetiştirilmesi zor olacak.

1-Ardahan Merkez ilçeye bağlı Lehimli, Binbaşar, Tunçoluk, Bayramoğlu, Nebiioğlu, Ömerağa , Otbiçer köylerinin yolları çok bozuktur. Yolların Başta taşımalı eğitim olmak üzere sağlık sektörünü çok ciddi olumsuz olarak etkileyecektir. Yolların yapılmasından dolayı şoför esnafını da olumsuz etkilemektedir. Her gün kazalar meydana gelmekte araçlarda ciddi hasarlar olmaktadır. Köy yolları yapılacak?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımı Sağlık Bakanı Sayın Recep AKDAĞ tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğini saygılarımla arz ederim.

Ardahan’da görev yapan başta Öğretmen, Doktor ve diğer devlet kuruluşlarında çalışan memurlarımızın birinci ve en önemli görevleri Ardahan ve Ardahan halkına hizmet etmektir. Büyük zorluklarla memurluk sınavını kazanarak görevlerine başladıktan sonra rapor alıp şehir dışına çıkıyorlar. Bu nedenle de Ardahan her hizmetten yeterince yararlanamıyor. Hertürlü sınavlardı en alt sıralarda yer alıyor.

1-Ardahan’dan Erzurum ve Kars’a son beş yıl içinde ne kadar hasta sevk edildi. Hangi hastalıklı hastalarımız sevk edilmiştir?

2-Ardahan’da görev yapan memurlarımız son beş yıl içinde kaç iş günü rapor almışlar kaç memur rapor almıştır. ?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımı Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer DİNÇER tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Ardahan Hanak ilçesinde İlköğretim okul ve çok proğramlı lisede araç bulunmamaktadır. Köylere giderek denetim yapmada güçlük çekilmektedir. Lisedeki yatılı öğrencilerin rahatsızlığında hastaneye götüremiyorlar. Ardahan da ilçe merkezlerinde ilçe milli eğetim müdürlüğünde okulların denetimi başta olmak üzere yatılı okullarda acil durumdaki hasta öğrencileri hastaneye ulaştırılması için araç olmadığından yapılamamaktadır.

1-Ardahan ilçe merkezlerinde Milli Eğitim Müdürlüğü emrine bir araç verilerek okullarda denetim yapan müfettişlerin daha kısa zamanda daha çok okula gitmelerinin sağlanması ve olabilecek acil durumlarda yatılı bölge okullarındaki hasta olan öğrencilerin hastaneye yetiştirilmesi için bir araç verilecekmi?

2-Ardahan ilçelerindeki okullar başta olmak üzere köy okullarımıza yeni öğretmen ataması yapılacakmı, Ardahan da ders ücreti alarak öğretmenlik yapmak için sözleşmeli öğretmen alınacakmı?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Maliye Bakanı Sayın Mehmet ŞİMŞEK tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Doğu Anadolu illerimizde uzunca bir zamandan beri Esnaf denetimi yapılmamaktadır gerek personel eksikliği gerekse ilgisizlikten dolayı özellikle halkın sağlığı ile oynanan yiyecek içecek satan esnafın denetlenmediği bilinmektedir. Bu denetimler zamanında ve sık aralıklarla yapılmadığından dolayı vatandaşlarımız mağdur olmaktadırlar.

1-Doğu Anadolu illerinde başta devletimizin haklarını korumakta taha sonrada vatandaşın haksız yere fazla fiyat karşılığında mal almasını önlemek için son beş yılda bütün Doğu Anadolu illerinde ne kadar denetim yapıldı. Bu yapılan denetimlerde kaç esnaf ceza aldı ne kadar para cezası kesildi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi EKER tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından süt üreticilerine % 50 hibe destekli süt sağım makinesi ile jeneratör verilmektedir. Ardahan daki süt üretiminin arttırılması hayvancılık yapan hemşerilerimizin süt kayıplarının önüne geçilmesi için süt sağım ve jeneratör verilerek sağılan sütlerin zamanında işlenerek üretime katılmasının yolu açılmalıdır.

1-Ardahan ‘da hemşerilerimizin tek geçim kaynağı hayvancılıktır. Geçimini hayvancılıkla yapan çiftcilerimize % 50 destekli süt sağım makinesi ile jeneratör verilerek üretilen sütlerin zamanında işlenerek üretime katılımının sağlanması üreticinin süt kayıplarının önüne geçilmesi sağlanmalıdır. Ardahan’daki çiftcilere % 50 hibe destekli süt sağım makinası ile jeneratör verilecekmi?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Turizm ve Kültür Bakanı Sayın Ertuğrul GÜNAY tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Turizm ekonomisi sektörü illerde hem istihdamın hızla artmasına, hem de sosyal ve ekonomik kalkınmaya güçlü bir kaynak sağlamaktadır. Mevcut verilere göre Ş.urfa turizmde yeterli gelişme göstermemiştir.ilin inanç turizm kapasitesi, zengin kent kültürü tarihi ve turistik yerlere GAP dahilinde olması ve sınır kenti olma özelliği dikkate alınmalıdır.

1-Ş. Urfa’ da GAP ‘ın il dahilinde olması ve sınır kenti olması özeliği dikkate alındığında mevcut potansiyellerin turizm sektörü açısından yeterli ölçüde değerlendirilmesi için yeni bir çalışma yapılacakmı?

2-Ş.Urfa’daki tesislerde ortalama konaklama süresi 1-2 gün ile Türkiye ortalamasının altındadır. Tesislerin doluluk oranı % 29 lardadır. İle gelen turistlerin daha çok konaklaması ve tesislerin doluluk oranını arttırılması için bir çabanız varmıdır.?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİS BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi EKER tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Ülkemizde tarım sektörü , zengin potansiyelleri ekonomimizin yükünü değil gücünü oluşturan ona sektörlerden biri olarak görülmelidir. Bu kapsamda tarıma ilişkin politikalar sektörünü oluşturması ve çiftcilerimizin refahını artırmayı hedeflemektedir.

1-Ş.urfa kırsal kesimin refahını arttıracak tarım politikalarının geliştirilmesi için yeni projeler uygulanacakmıdır?

2-Ş.urfa’da sulama olanaklarının arttırılmasıyla tarım arazileri içindeki nadas alanların ortadan kaldırılarak üretim olanlarının genişletilerek modern tarım ve organik tarım uygulamasına yaygınlaştıracakmısınız?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Nihat ERGÜN tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Türkiye’de Orta Ölçekli sanayiler için Organize Sanayi bölgeleri küçük sanayi siteleri kurmak, sanayiyi işletmeleri için altyapı geliştirmenin temel aracı olmuştur. Dişsel ekonomilerin oluşmasında, sanayi kümelerinin gelişmesinde ve sanayi birimleri arasında tamamlayıcılık ve dayanışma ilişkilerinin gelişmesinde önemli katkılar sağlamaktadır.

1-Organize sanayi bölgesi olarak Ş.Urfa da 4 tane sanayi sitesi bulunmaktadır. Bu sanayi siteleri tekstil ve Gıdadır. OSB leri yoluyla çevrenin bozulmasına tarımsal üretim alanlarının zarar görmesini engellemek için ne tür önlemler alınacak?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Yardımcısı Ali BABACAN tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Ş.Urfa’da 2010 verilerine göre teşvik uygulamaları bakımından bölge illerine göre daha geridedir. Türkiye içindeki yatırım payı itibariyle % 0.86 lık bir orandadır. Teşvik belgeleri daha çok hizmet, tarım ve imalat sektörlerinde yaygınlaşmaktadır

1-Ş.urfa belge sayısına oranla yatırım payı çok daha yüksek olan enerji ve madencilik sektörlerinde potansiyeli yüksek olan bir ildir. Bu alanlarda yeni teşvik planlamaları yapılacakmı?

2-Kamu yatırımları 2010 yılında 1.74 seviyesindedir. Bu seviye Türkiye ortalamasının çok altındadır. Ş.urfa GAP projesinde göz önünü alındığında kamu yatırımını daha fazla arttırmak için yeni bir çalışmanız olacakmı?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Yardımcısı Sayın Ali BABACAN tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

2010 yılı için TUİK verilerine göre il bazında istihdam verisi üretilmediğinden işsizlik sayısı hızla artmaktadır. Ş.urfa da 2009 verilerine göre iş gücüne katılım oranı % 36 istihdam oranı % 30 işsizlik oranı % 17 dir. Bur rakamların iyileştirilmesi ve Türkiye ortalamasının seviyesine çıkartılması kaçınılmaz olmuştur.

1-Ş.urfa ‘da işsizlik oranı % 17 dir. Bu rakam her geçen gün hızla artmaktadır. Bu durumun düzeltilmesi için özel öncelikler verilecekmi?

2-İl nüfusunun piramidinden de anlaşılacağı üzere ildeki genç ve dinamik insan gücü yeterli niteliklerle daraltıldığında ilin sürdürülebilir kalkınma da en önemli artış olacaktır?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim ŞAHİN tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Ş.Urfa ‘da Son yapılan araştırmada 19.800 engelli vatandaşımız bulunmaktadır. İlde birinci sırayı fiziksel engellilerin ikinci sırayı görme engellerin aldığı görülmektedir. Özellikle kentsel gelişim çalışmalarında engellilerin yaşamını kolaylaştırmak için özel ve nitelikli çalışmalar yapılmalıdır.

1-Engelli vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırmak için rehabilitasyon merkezleri eğitim kurumları ve sosyal okullar oluşturulacakmı?

2-Kentte fiziksel engelli sayısı çoktur.engellilerin yaşamlarında kolaylık sağlanması için   için caddelerin yaya geçitlerinin düzenlenmesi belediye otobüslerinden faydalanmaları için bir dizi önlemler alınacakmı?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Yardımcısı Sayın Ali BABACAN tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Ş.urfa 1975 ayılından bu yana gelişen göç hareketleri doğrultusunda göç veren bir il görünümü sergilemektedir. İlin net göç hızı 1975 den sonra beşer yıllık aralıklarla incelendiğinde binde -60 ile -20 arasında değişmiştir. İller arasında yaşanan göz trafiği açısından önemli ölçüde göç veren ildir.

1-Ş.urfa’da net göç hızı -3 dür. Bu rakam şehrin gelişmesini, büyümesini, eğitim sosyal atılım yapmasını engellemektedir. Bunun için Göç ‘ ü durduracak önlemler alınacakmı?

2-Göçün nedenleri arasında işsizlik güvenlik sosyal ve kültürel geri kalmışlığın ortadan kaldırımlısı için etkili önlemler alınacakmı?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan BAYRAKTAR tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Bugüne kadar Türkiye’nin birçok ilinde Tapu ve Kadastro çalışmaları yapılmaktadır. Güneydoğuda hangi illerde kadastro çalışması yapıldı. Yapılmayan yerlerde kadastro çalışması ne zaman yapılacak. Bu güne kadar yapılmamasının sebebi nedir. Kadastro çalışmasının yapılmamasından dolayı başta Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığının vermiş olduğu teşviklerden vatandaşlarımız faydalanamamaktadır. Yine Ekonomi bakanlığının hazırladığı teşviklerden den faydalanamamaktadır hemşerilerimiz. Bu duruma bölge fakir kalmakta göç hızla artmaktadır. Bunların olmaması için acilen Tapu ve Kadastro çalışmalarının yapılması gerekmektedir.

1-Güneydoğu da hangi illerde kadastro yapılıp tamamlandı, halen yapılmaya devam eden il varmıdır?

2-Güneydoğu da Tapu ve Kadastro çalışması yapılmayan illerin gerekçeleri nelerdir ve bu iller hangileridir. Bu gerekçelerin ortadan kalkması için bir çalışma yapılıyormu?

3-Tapu ve Kadastro çalışmaları yapılmadığından teşviklerden faydalanamayan vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için bir çalışmanız olacakmı?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımı Bilim ,Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Nihat ERGÜN tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğini saygılarımla arz ederim.

Kamu politikalarının bilimsel ve kapsamlı verilere dayanması bir zorunluluktur. Ancak bu tarz bilgiler temelinde akılcı ve etkin kamu politikaları geliştirilebilecektir. Bu anlayışla, Şırnak ta istihdam yapısından, yoksulluk seviyesine, yapılan kamu yatırımlarından,  ilin kültür ve sanat hayatının zenginliğine kadar birçok farklı alanda öne geçmektedir. Organize Sanayi bölgesi.

1-Şırnak ilinin ekonomik anlamda gelişmesi için organize sanayi bölgeleri çok büyük önem arz etmektedir. Fakat bölgede alt yapısı tamamlanmış organize sanayi bölgesi bulunmamaktadır. Merkezde bulunan organize sanayi bölgesi ulaşım olanaklarına uzak olduğu için tercih edilmemektedir. Cizre’de yapımına devam edilen organize sanayi bölgesinin altyapı tamamlanamamıştır. Bu durum, ilin yatırım çekmesi açısından en büyük engeli görünümündedir. En kısa sürede Cizre’deki organize sanayi bölgesinin altyapı sorunları ne zaman giderilecek?

2-Organize sanayi bölgelerine yatırım konusunda teşvik verilecekmi?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi EKER tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Şırnak ilinin ekonomik anlamda gelişmesi için Silopi ovasının sahip olduğu iklim şartları ve arazi yapısı ile tarımsal üretim için önemli bir merkezdir. İstatistiklere göre bölgede tahıl üretim oldukça yüksektir. Bunun temel sebebi Irak’la yapılan ithalattır.

1-Şırnak ilinin ekonomik anlamda gelişmesi için Silopi ovası sahip olduğu iklim şartları ve arazi yapısı ile tarımsal üretim için önemli bir merkezdir. İlde ürün çeşitliliğinin olmaması dalgalanan tarım fiyatlarını’da olumsuz etkilenmelere sebep olmaktadır. Silopi ovasının sulama kanalları yapılarak ürün çeşitliliğinin arttırılması için bir çalışmanız varmıdır?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali YILDIRIM   tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Şırnak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde , Irak ve Suriye ile sınır komşusu olan Şırnak 2001 döneminde ülke içindeki GSYİH payı binde 1 olarak gerçekleşmiştir. Fert başına düşen GSYİH nın Türkiye ortalamasına oranı ise yüzde 30 dur. Şırnak ta birey başına düşe GSYİH ülke ortalamasının üçte birinden az olduğu gibi bölge illerinin hepsinden de düşüktür.

1-Şırnak Türkiye’nin Orta Dğu ve Afrika’ya açılan en önemli kapısıdır. Fakat il bu özel konumunu üretim yaparak değil nakliyecilik alanında geliştirmiştir. bu bağlamda ilin lojistik bir merkez olması için gerekli projelerin üretilmesi ilin bu alandaki potansiyelini ekonomik kazanca çevirebilir . Şırnak Lojistik köy projesi ile büyük bir patlama yapması sağlanması için bir çalışmanız varmıdır?

2-Gelir getirici faaliyet olan nakliyeciliğin gelişmesi için bölgedeki ulaştırma altyapısı uygun değildir. İlin ulaştırma altyapısının düzeltilmesi sağlanacakmı?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Recep AKDAĞ tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Şırnak ilinde sağlık hizmetlerinin karşılanmasın konusunda büyük sorunlar yaşanamkatadır. Kişi başına düşen uzman doktor sayısının Türkiye ortalamasının yaklaşık yarısına denktir. İlde tarım ve hayvancılık yapıldığından yerleşim yerleri yayılmıştır. Bunun içinde olası bir yaralanma ve acil bir hastanın tedavisi zamanında yapılamadığından, doğumların ebe ‘e tarafından yapılmamasından dolayı can kayıpları çok olmaktadır.

1-Şırnak ili Ülke genelinde başta doktor ihtiyacı diğer illerin çok gerisindedir. Sürekli ilden başka illere hasta sevki yapılmaktadır. Bu durumun önüne geçilmesi için ilin ihtiyacı olacak kadar uzman doktor ebe ,hemşire ve sağlık memuru ataması yapılacakmı?

2-Şırnak ta hastanedeki yatak sayısı çok yetersizdir. Yatak sayısının arttırılması ve yeni içinde acil ameliyatların yapılacağı hastaneler yapılacakmı?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer DİNÇER tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

ŞIRNAK Türkiye’nin Orta Doğu ve Afrika’ya açılan en önemli kapısıdır. İlin bu özel konumunu da dikkate alarak il eğitimde çok gerilerde ülke genelinde hemen hemen en geride kalan ili durumun. İle atanan öğretmenler bir şekilde ilden tayınlarını yaptırarak başka illere gittiğinden öğretmen açığı bir türlü kapanmamaktadır. İldeki okullarda eğitim araç ve gereçleri tam olarak bulunmamaktadır.

1-Şırnak ilinde okulların acil ihtiyaçları olan başta branj öğretmen açığı olmak üzere öğretmen açıklarının giderilmesi için ne tür önlemler alacaksınız?

2-İlde okulların araç ve gereç ihtiyaçları giderilecekmi, gerek denetimlerin yapılmasında kolaylık sağlanması gerekse yatılı okullardaki öğrencilerin hastalandıklarından hastaneye ulaştırılması için ilin ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerine birer adet hizmet aracı verilecekmi?

3-Şırnak İlinde yeni sistemle 66 aylık çocukların taşımalı eğitimle okullara taşınması servis araçlarının mevzuata göre araçlarla yapılması sağlanacakmı?

4-Şırnak ta 66 aylık çocukların okullarda eğitim görmesi için okul içinde okul sıralarının ve masaların çocukların boylarına göre düzenlenmesi ve okul dışındaki tuvaletler başta olmak üzere oyun sahalarının düzenlemeler yapıldımı?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi EKER tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Şırnak da kişi başına bitkisel üretim ve kişi başına hayvansal ürünler değerinde Türkiye ortalamasının altında yer alırken, kişi başına canlı hayvan değeri bakımından ülke şartlarının üzerinde ürünler konusunda yeni sanayi politikaları planlanmalıdır. Son yıllarda uygulamaya konulan politikalarla tarım kesiminin artan ölçüde piyasa dinamiklerinin bırakılması bu kesimde yoksullaşma sürecini hazırlamıştır.

1-Şırnak ilinde hayvancılık konusunda bölgede uygun arazi ve iklim yapısı mevcuttur. Fakat hayvansal üretim ve canlı hayvan sayılarına bakıldığı zaman Şırnak sahip olduğu potansiyelden çok uzuk bir görüntü sergilemektedir. Bunun en temel sebebi il genelinde besi ve ahır hayvancılığı yerine mera hayvancılığının yaygın olmasıdır. Ayrıcı, hayvansal üretimin işlenebileceği entegre tesislerin olmaması üretimin pazarlanması konusunda da sorunlar ortaya çıkarmaktadır. İlin bu alandaki eksikliği bölgede kredi olanaklarının geliştirilmesi yetiştiricilerin hayvancılıkla ilgili eğitilmesi, entegre tesislerin kurulması ve besi hayvancılığının teşvik edilmesi için çalışmalarınız varmıdır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi EKER tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Bölgede tarım ve hayvancılık Şırnak için önemli bir değerdir. Bu ilimizde yapılmakta olan çalışmaların hızlandırılması ile ilin sürdürülebilir kalkınması için önemli adımlar atılmış olacaktır. Geniş tabanlı bir platformun oluşturulması ve tüm halkın eşit haklarla katımlı bölgenin kalkınması için vazgeçilmez olacaktır.

1-Şırnak son yollarda arıcılık konusunda önemli bir atılım yapmıştır. Özellikle Beytüşşebap ve Uludere yaylaları organik bal üretimi için uygun iklim yapısıyla arıcılığın gelişmesini sağlamaktadır. 60 tona yakın üretimin önündeki en büyük engel markalaşma ve tanıtım eksikliğine bağlı olarak pazarlamadır. Bu bağlamda, bölgede gelişmekte olan arıcılık projelerle desteklenmeli ve markalaşma konusunda üreticiler bilgilendirilmeli ucuz kıredi verilerek üreticiler teşvik edilmelidir. Bunların olması için bir çalışmanız varmıdır?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer DİNÇER tarafından sözlü olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Şırnak ekonomik alan başta olmak üzere eğitim alanında da ülke şartlarına göre en son sıralarda yer almaktadır. Ancak ildeki Üniversite ilin her alanda kalkınmasına yardımcı olmaktadır. Bunun içinde Üniversitenin ilde gelişmesi sağlanmalı .

1-Şırnak il eğitim hizmetlerinin karşılanmasında da sakıntı yaşanmaktadır. Bu alandaki istatistikler Türkiye eğitim hizmetleri ortalamasının altında kalmaktadır. Buna bağlı olarak üniversitenin geliştirilmesi daha çok öğrenci alması, yeni öğretim üyelerinin alınması yeni bölümlerin açılması sağlanacakmı?

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.