1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Oktay Aktaş AFP'ye Anıtı Anlattı
Oktay Aktaş AFPye Anıtı Anlattı

Oktay Aktaş AFP'ye Anıtı Anlattı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kars eski İl Başkanı Oktay Aktaş, İnsanlık Anıtı’nın yıkım sürecini Fransız haber Ajansı (AFP) ve Kafkas Haber Ajansı’na (KHA) değerlendirdi.

A+A-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 8 Ocak’ta “Ucube” diye tanımlayıp yıkılmasını istediği ve Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un “yıktırmayacağım” dediği İnsanlık Anıtı’yla ilgili gelişmeleri AFP ve KHA’ya değerlendiren MHP Kars eski İl Başkanı Oktay Aktaş, heykelin yapılmasına veya bir sanat eserinin yapılmasına karşı olmadıklarını, anıtın kurulması için seçildiği yere karşı olduklarını söyledi.

Anıtın yapıldığı bölgede Timur Paşa Tabyası olduğunu belirten Aktaş, “Neden orada şu ana kadar ısrar edildiğini anlamış değiliz. Onlar ısrarcı davranınca bizde ısrarla konu üzerinde durduk. Mahkeme kararıyla durdurma ve yıkma kararı çıkarttık ve bugünde olay bu noktaya geldi” dedi.  

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın olayı çok yanlış bir mezraya çektiğini ve “anıtı ben yıkıyorum” havasına büründüğünü de belirten Aktaş, “Heykeltıraş Mehmet Aksoy da “yıktırmayacağım” havasına girmiştir ve kamuoyuna yanlış bilgiler verilmiştir. Buradaki en büyük sıkıntı kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesidir. Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu düşünüyoruz. Gerek Sayın Başbakan, gerek Sayın Aksoy hukukun verdiği kararlar çerçevesinde hareket etmelidir ama Sayın Başbakan hukukun değil Başbakan sıfatıyla kendi söylemi üzerine yıkılması gündeme taşındı. Bir hukuk ülkesinde hukukun bu kadar katledilmesi çok acı bir durumdur. Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan çıkan sonuç yıkılması yönündeydi ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun kararı gölgede bırakılarak Sayın Başbakan’ın söylemi üzerine yıkıldığı yönünde kamuoyu oluşturuldu” şeklinde konuştu.

Anıtın Türk ve Ermeni halkları arasındaki bağları bütünleştirdiğini düşünmediğini ve anıtın yapılmasında 3 soruya cevap alamadığını ifade eden MHP eski İl Başkanı Oktay Aktaş, sorularını şöyle sıraladı:

“Bu anıtın Iğdır’daki Soykırım Anıtı’na inat olarak yapıldığını ve yerinin de inat olarak seçildiği düşüncesindeyim. Çünkü burada her iki tarafta da bir inatlaşma söz konusudur ve proje kapsamında lazerlerle anıtın Ermenistan’dan görünmesi sağlanacaktı. Kars’ta olan bir anıt’ın Ermenistan’dan görülmesinin ne gereği var, biz görelim Kars halkı görsün yeter. Yer seçiminde Sayın Aksoy’a neden buraya ısrar edildiğini, iki insanın kucaklaşmasının anlamı ne olduğunu, iki insan kucaklaşırken niçin ağladığını öğrenmek için 3 soru sordum ve 3’ünün de cevabını almış değildim. Barış Anıtı, İnsanlık Anıtı ve Yurtta Sulh Cihanda Sulh Anıtı olarak 3 kez ismi değiştirildi ve son olarak İnsanlık Anıtı olarak karar verildi. Konu üzerinde belgelerle yaptığım çalışmalar sonrası anıtın isminde de şeklinde de bazı değişiklikler yapıldı ve nihayetinde anıtın yıkıldı.”

Aktaş, “Anıtın yerine Atatürk Büstü yapılsaydı yine yıkımı için mahkemeye başvurur muydunuz? sorusuna da şu yanıtı verdi:

“Benim daha önce bu yönde açıklamalarım olmuştu. Oraya Atatürk slüeti koyulsun dedik. Bayraktepe olmasını istedik. Bu tabi ki benim kişisel görüşümdür. Şimdi benim bu kişisel görüşüm ama orada bir hukuksuzluğu gerektirirse bu olmaz tabi. Biz eğer Belediyeyi kazansaydık, Türkiye’de siyasi iktidar olsaydık orayı, Dev Türk Bayrağı, Türk Dünyasının bayraklarının ve Atatürk’ün kalpaklı heykelinin bulunduğu bir Bayraktepe yapmaktı. Bu benim kişisel görüşüm. Ama önemli olan hukukun vermesi. Anıtlar Yüksek Kurulu’nun izin vermesi önemlidir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.