1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ötegen’den önemli açıklamalar
Ötegen’den önemli açıklamalar

Ötegen’den önemli açıklamalar

Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Fahri Ötegen, Kars için hayati önem taşıyan bir dizi proje hakkında Kafkas Haber Ajansı (KHA) kurucusu Bedir Altunok’a önemli açıklamalarda bulundu.

A+A-

KARS İLİMİZ STRATEJİK BİR BÖLGEDEDİR

Ötegen, Altunok ile yaptığı söyleşide; Kars’ta yetki sahibi herkesin bir araya gelerek, Kars ve bölgenin kalkınması ve gelişmesi için tek ses olmaya davet etti. Bakü Tiflis Kars (BTK), Bakü Tiflis Ceyhan (BTC), TANAP, Lojistik Merkez ve sınır kapıları gibi birçok projeyi de değerlendiren Ötegen, BTK’da önemli ve olumlu gelişmelerin olduğuna dikkat çekerek BTK ile birlikte Lojistik Merkezi’nin ve yeni OSB’nin de kente nefes katacağını kaydetti.

BEDİR ALTUNOK: Kafkas bölgesinde önemli bir stratejik konuma sahip olan Kars için hayati önem taşıyan BTK, BTC, TANAP, Lojistik Merkez ve sınır kapıları projeleri hakkında neler söylemek istersiniz, Kars’ımızı neler bekliyor?

FAHRİ ÖTEGEN: “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Türkiye’de 11 tane Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan kapı bulunmakta. Bu anlamda Odalar Borsalar Birliği’nin ticarete olan katkısının çok büyük oranda olduğunu söylemek mümkün. TOBB yapı olarak da Türkiye’de 1.5 milyon üyesi olan en büyük meslek örgütü, yerine göre sivil toplum kuruluşu olarak hayatın her anlamında yer alan bir meslek kuruluşudur. Özellikle bölgemiz için düşünüldüğünde Çıldır Aktaş ve Iğdır Dilucu sınır kapılarının toplam inşaat maliyeti 110 milyon TL’dir. Bu kapıların açılmasında TOBB’un büyük katkısı olmuş ve yap-işlet-devret modeliyle hizmete girmiştir. Şu an itibariyle düşünüldüğünde Çıldır Aktaş kapısının ticari anlamda çok büyük katkı sağladığı kanısında değilim, fakat uzun vadeli yatırım olarak düşünüldüğünde ki bölgemiz dahilinde Kafkaslara açılan bir konumdayız. Bu konumla birlikte o kapının Türkiye Cumhuriyeti için, Doğu Anadolu için, ilimiz için sağlayacağı faydaları görmek şimdiden mümkündür. Kars ilimiz stratejik bir bölgededir. Bu stratejik bölgeyi de bir kapı olarak düşünmek yanlış olur. Bir kapının buraya canlılık getirmesini beklemek doğru değildir, bu kapılarla birlikte hayata geçmesi beklenen projelerin gerçekleşmesi o kapıya değer kazandıracaktır. Çıldır Aktaş kapısıyla birlikte BTK’nın da 2016 yılında bitirileceği düşüncesindeyim. Bununla birlikte Lojistik Merkezi’nin de aynı zamanlamayla bitirilmesi gerektiği kanaatindeyim ki buna ne yazık ki il olarak biraz duyarsız kaldık ve Lojistik merkezi biraz gecikti. 2010 yılında Türkiye’de 16 noktada eş zamanlı hareket edilerek yakın zamanlarda bitirilmesi gereken bu proje görüyoruz ki Erzurum Pasinler’de 1. aşaması tamamlanarak, 2. aşamasına geçildi fakat Kars’ta daha 1. aşama bile başlamadı. Bu noktada ticaretten siyasete Kars’ta hepimizin suçu olduğu düşüncesindeyim. Çıldır Aktaş, Bakü Tiflis Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü Tiflis Kars Demiryolu ve TANAP Projesi ve ilimizde kurulacak olan Lojistik Merkez’in ileriye yönelik düşünüldüğünde ticari anlamda çok büyük hareketliliğin olacağını düşünüyoruz. Bunu da Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan 3-5 arsaya özellikle dışarıdan çok büyük talep var. Yeterli gelmeyen OSB alanı sonrasında 2. OSB alanı noktasında bakanlığın çalışması devam etmekte ve inanıyorum ki bu yıl sonuna kadar orada ilk kazma vurulacak ve 2. OSB alanı için bakanlık tarafından çok hızlı bir şekilde uygulama projesi yapım aşamasında olan çalışmayı tamamlayacaktır. Lojistik merkez için sözleşmede  4 ay önce teslim edilmesi gereken uygulama projesi bakanlığa teslim edildi ve şu anda bakanlığın onayını bekliyor. Bu onayla birlikte yılan hikayesine dönem lojistik merkezde son aşamaya gelindiğini söyleyebiliriz.

ÖNEMLİ OLAN TEŞVİK VERMEK DEĞİL, BİR DEVAMLILIK VE POLİTİKA OLUŞTURMAKTIR

BEDİR ALTUNOK: Bölgede tek başına bir hayvancılık düşünüldüğünde bunun kenti ileriye taşımadığını görüyoruz. Hayvancılık, tarım birbirine ilintili konular ve buna benzer birçok konuyu birbirine bağdaştırıp farklı projelerle Kars’a ne tür kazançlar sağlanabilir?

FAHRİ ÖTEGEN: Bölgeyi bütün olarak düşündüğümüzde bu bölgedeki tüm kapıları bizim sayıyoruz. Bölgemizde TÜİK verilerinden de net görüyoruz ki bir ithalat, ihracat söz konusu değil. Bizim buradaki temel kaynağımız turizm ve hayvancılıktır. Bu anlamda girdi sağlıyoruz onun dışında bir şey üretmiyoruz ki, dışarıya satabilelim. Biz bu girdileri de bir daha gözden geçirmek durumundayız. İlimizde, bölgemizde hayvancılığın, tarımsal politikaların tekrar gözden geçirilmesi düşüncesindeyim. İlimizdeki hayvancılık konusunda geçen yılki TÜİK verilerinde üreticinin hayvan yetiştirmesi noktasında bir düşüş yaşadığını gözlemliyoruz. İlimizde hayvancılığın geliştirilmesi konusunda yukarıdan aşağıya bir örgütlenme sağlanması lazım. Hükümetin ne yazık ki bir hayvancılık politikası yok, bunu kendileri de kabul ediyorlar. 2007 yılından bu yana 80 milyar TL bedelinde verilen teşvikin hiçbir işe yaramadığını görüyoruz. Önemli olan teşvik vermek değil, bir devamlılık ve politika oluşturmaktır. Tarım ve hayvancılığı birbirinden ayırmak mümkün değildir. Bu ikisi bir bütün olmalı, bu bütün içerisinde bir politika belirlenmeli ve teşvikler bölgelere göre farklı miktarlarda değil de sorunu çözme noktasında politikalar geliştirilmeli.

SERBET BÖLGENİN ÖNEMİ

BEDİR ALTUNOK: Kars için adı geçen bu projelerle birlikte önem kazanan başka bir konu da serbest bölgedir. Bu serbest bölgenin burada kurulması ne tür faydalara yol açacak?

FAHRİ ÖTEGEN: Bu projelerin hepsi birbirine bağlı projelerdir ve ilimize ileriye dönük sağlayacağı ticari getirilerin son derece önemli olduğu kanaatindeyim. Son zamanlarda OSB alanlarına yatırımcıların ilgisinden biz bunu görebiliyoruz. Organize Sanayi Bölgesi’nde 200 kişilik bir istihdam alanı isteyen yatırımcımızdan tutun, benzer yatırımcılarımız taleplerde bulunuyor. Yer konusunda ileride çeşitli sıkıntıların çıkacağı düşüncesindeyiz çünkü şimdiden talepler artıyor. Burası çok önemli bir bölgedir. Çünkü biz buradan Kafkaslara açılan bir kapı konumundayız. Gerek ulaşım olarak lojistik anlamında, gerek karayolu, demiryolu anlamında bir bütün olarak düşünüldüğünde ticari olarak ilimizin şekilleneceği ticari konumu görmek zor değil. Burada herkes üstüne düşen sorumluluğu yapmalı. İlimizde bacası tüten bir Şeker Fabrikası var bunun için de başta milletvekilleri olmak üzere herkesin çaba sarf ettiğini gördük. Şeker Fabrikası’nın artık bu korkudan kurtularak bacasında daha gür duman çıkarması gerekiyor, herkesin bu konuda da buna benzer konuda da tek ses olması büyük önem arz ediyor.

TARIMDAKİ, HAYVANCILIKTAKİ YANLIŞ POLİTİKALAR KIRSALDA GÖÇÜ TETİKLİYOR

BEDİR ALTUNOK: TÜİK verilerine göre Kars’ın nüfusu 4 bin civarında azaldı ve bir göç söz konusu, aslında tarım ve hayvancılığın merkezi olan köyler boşalıyor. Bunun önüne nasıl geçilir?

FAHRİ ÖTEGEN: Kırsalda bir göç söz konusu evet. Merkezde de bir artış söz konusu. Tarımdaki, hayvancılıktaki yanlış politikalar kırsalda göçü tetikliyor. İnsanlar para kazanamayınca, üretim yapamayınca haliyle göç ediyorlar. Göç ederken de Kars’ta bir sanayi ya da çalışacak çok fazla istihdam alanı olmadığı için batı illerine yöneliyor, orada da istediği yaşam standartlarında yaşayamıyor ne yazık ki. İthalat, ihracat rakamlarına baktığımızda ülke geleceği için de bu tarım ve hayvancılık politikalarında iyileştirilmeye, düzenlenmeye gidilmesi gerektiğini açıkça görebiliyoruz. Şeker pancarı tohumundan nohuda, mercimeğe kadar birçok ürünü biz bir zamanlar ihraç ederken, şimdi büyük paralara ithal ediyoruz.

TOBB’UN İHRACAT ANLAMINDA BİRÇOK ÇALIŞMASI MEVCUT

BEDİR ALTUNOK: Yatırımcılar Kars’ta önlerini görebiliyorlar mı? Yaptıkları yatırımlardan memnun kalıyorlar mı?

FAHRİ ÖTEGEN: Şu anda yatırımları Türkiye geneli değerlendirecek olursak bir durgunluğun söz konusu olduğunu söylemek mümkün. Türkiye’nin batısında durum neyse doğusunda da oldur, güneyinde de çünkü ekonomik ilişkiler birbirini tetikler. Biz bunu genelde düşündüğümüzde TOBB’un ihracat anlamında birçok çalışması mevcut. İl bazında düşünüldüğünde de gündemimizde olan yatırımlarla ilişkili olarak ilimizin Kafkaslara açılan konum itibariyle ihracat anlamında uzun vadeli bir kazanca ev sahipliği yapacaktır, bunu da ilerleyen zamanda hep birlikte göreceğiz.

GÖLE’DE BAŞLAYAN SOĞUK MAAŞI FERYADINA KARS’TAN DESTEK

BEDİR ALTUNOK: Bu bölgede uzun süren soğukla mücadele var. Üretimin olmadığı, tarım ve hayvancılığın gerilediği ve sürekli göç veren bir bölgede yaşıyoruz. Bu noktada geçtiğimiz günlerde Ardahan’ın Göle ilçesinde de vatandaşlar tarafından hükümetten soğuk maaşı ödenmesi talebinde bulunuldu. Bu bölgelerdeki yaşam koşulları diğer bölgelerle eş değerde tutuluyor, bu anlamda ilgili kurum ve kuruluşların ortak bir ses yükseltmesi düşüncesindeyiz, sizin bu yönde öyle bir çalışmanız söz konusu mudur?

FAHRİ ÖTEGEN: Bizler bölge halkı olarak zor şartlar altında yaşayan insanlarız. Burada bu şartlar göz önünde bulundurulmalı ve bu şartlara göre enerjide, yakıtta ve bunun gibi birçok noktada indirim sağlanmalı. Geçtiğimiz günlerde Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu bizleri Çankaya Köşkü’nde ağırladı. Orada da kendilerine Kars Ticaret Odası olarak bu tür bir talebi dile getirdim. Hükümet yetkililerimizle görüşmelerimizde bölge için her türlü çalışmaya açık olduklarını bizlere defalarca ilettiler. Ben hükümetin bu konudaki samimiyetine inanıyorum. Sadece önümüzü görebilmemiz açısından, ayakta durabilmemiz açısından diğer bölgelerle eşitliğin sağlanmasını istiyoruz. Bu noktada bunu da sizin aracılığınızla Kars’ta yetki sahibi herkesi tek ses olmaya ve mutlaka bir araya gelmeye davet ediyorum. Şunu kabul etmeliyiz ki hepimiz aynı mücadele içerisindeyiz ve bireysel taleplerle bir sonuca ulaşamıyoruz. Bu anlamda bir araya gelerek, ortak bir ses oluşturmalıyız.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.