Özbey, “Ekmeğimizi, AKP ve TÜİK değil mücadelemiz belirleyecek!”
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, ülke genelinde olduğu gibi Kars’ta da düzenledikleri ortak basın açıklamasında, işçi, memur ve emeklilerin taleplerini bir kez daha dile getirdi.
Tacettin DURMUŞ
Birleşik Kamu İs Konfederasyonu Kars İl Başkanlığında yapılan açıklamaya; CHP Kars il Başkanı Taner Toraman, İYİ Parti Kars il Başkanı Yüksel Akbaba, Saadet Partisi Kars İl Başkanı Erkan Uslu ve partilerin yönetim kurulu üyeleri, Genel Sağlık İş Kars İl Temsilcisi Fırat Boran, BÜRO Sen Kars İl Temsilcisi Şener Akbulut da destek verdi.
Birleşik Kamu İs Konfederasyonu Kars İl Başkanı Ersin Özbey, burada sendika üyeleri ile birlikte yaptığı açıklamada, Ülkemizdeki ekonomik krizi, açlığı, yoksulluğu ve enflasyonu yok sayan AK Parti iktidarına seslendiklerini söyledi.
“Ekmeğimizi, AKP ve TÜİK değil mücadelemiz belirleyecek!” diyen Özbey açıklamasında, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak kamu emekçilerini ve yurttaşları açlığa, sefalete mahkûm eden enflasyon oranını ve zamları kabul etmediklerine dikkat çekti.
Başkan Özbey, Birleşik Kamu İs Konfederasyonunun sık sık dile getirdiği ‘Toplu İş Sözleşme Masası yeniden kurulsun, elektrik, doğalgaz, köprüler, hastaneler ve otoyollar kamulaştırılsın’ çağrısını da yineledi.
Hükümetin, işçi, memur ve emeklilerin yıllık zam oranlarını, büyük ölçüde çarpıtılan rakamlara göre belirlenmiş olduğuna da vurgu yapan Birleşik Kamu İs Konfederasyonu Kars İl Başkanı Ersin Özbey yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“2021 yılı ekonomik krizin doruğa ulaştığı ve yıkıcı etkilerinin en ciddi şekilde hissedildiği yıl olarak geride kalmıştır. İşçi, memur ve emeklilerin yıllık zam oranları, büyük ölçüde çarpıtılan rakamlara göre belirlenmiştir.
Kamu emekçilerine ağustos ayında imzalanan toplu sözleşme ile 2022 yılı için yüzde 5+7 zam verilmişti. Ancak bu komik ve yüzdelik kölelik oranları kabul etmedik ve her fırsatta her platformda dile getirdik. Temel tüketim ürünlerine peş peşe gelen zamlarla halkın satın alma gücü daha önce hiç olmadığı kadar düşmüştür. Döviz kurundaki ani artışlar Türk lirasını pula çevirmiş vatandaşın gelirini hızla eritmiştir.
Birleşik Kamu-İş Ar-Ge birimi Kamu-Ar halkın enflasyonu araştırmasında Aralıkta yüzde 22, yıllık ise 78,4 oranında artış olduğunu açıklamıştır. Konfederasyonumuza göre ilk 6 ayda yüzde 51.8 + yüzde 5 toplu sözleşme oranıyla birlikte toplamda yüzde 56.8 oranında zam yapılması gerekmektedir. Ancak TÜİK açıkladığı rakama göre enflasyon, Aralık 2021'de yüzde 13,58 artarken, yıllık bazda ise yüzde 36,08 oldu.
Hükümet gerçekçi enflasyonu değil manipülasyonlu rakamları baz almıştır. Rakamlarla oynadıkları yetmemiş gibi gövde gösteri şekilde sunulan yüzde 2,5’luk ek zam utançtır. Ekonomik kriz, artan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon kamu emekçilerini ciddi şekilde etkilemiştir. BOTAŞ, doğalgaz için; mesken tarifesine yüzde 25, sanayi tarifesine yüzde 50, elektrik üretim amaçlı santrallere yüzde 15 zam yaptı. Vergi ve harçlar ile birçok ürüne yüzde 36’nın üstünde zam yapılmıştır. 2021’in son ayında başlayan ve yılın ilk günü zirve noktasına çıkan zamlar Türkiye’de enflasyonun kronik hale geldiğini göstermektedir. Memur ve memur emeklisine sözde yüzde 30.5 oranında zam yapılmıştır. SGK ve Bağ-Kur emeklisine 25.48 zam yapılmıştır.
Ancak memurlar, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, SGK ve Bağ-Kur emeklisine gelen sözde zamları hükümet yaptığı zamlarla geri almıştır. Kamu emekçilerinin ve emeklilerinin 2022 Ocak maaşı cebe girmeden erimiştir.
AKP iktidarının yaptığı zamlar nedeniyle emekçiler; temel besin maddelerini dahi karşılayamaz duruma getirilmiştir.
Buğday ülkesinde ekmek lüks olmuş emekçiler halk ekmekleri kuyruklarına girmek zorunda kalmıştır.
Bebek mamalarına zincir vurulmuş şeker ve yağ satışına sınırlama getirilmiştir.
Hükümet, enflasyon ile değil enflasyon sepetiyle mücadele ederek enflasyon rakamlarını olduğundan farklı çıkarmaktadır. Resmi olarak açıklanan enflasyon ile emekçilerin enflasyonu arasında çok ciddi bir uçurum vardır.
Ülkemizin yaşadığı derin ekonomik kriz sonucunda ortaya çıkan aşırı zamlar, pahalılık, döviz kurlarındaki artış ve yoksulluk emekçilerin artık tükenmesine neden olmuştur. Sözde toplu sözleşme görüşmelerinde kamu çalışanlarına reva görülen 2 yıllık zamlar ocak ayı bitmeden çoktan erimiştir. İktidar ve yandaş konfederasyonların ortaklığı ile imzalanan TİS gelecek uzun yıllar boyunca kamu emekçilerinin nezdinde satış sözleşmesi olarak kalacaktır. Kamu emekçilerini enflasyona karşı ezdirenler göstermelik zamlarla sonuç alamayacaktır. Esas mesele biz kamu emekçilerine dayatılan sefalet ücretidir. Özelleştirmeleri savunanlar ve babalar gibi satarım diyenler elbet de hesap verecektir. Elektrik, doğalgaz, köprü, hastane, otoyollar kamulaştırılsın. Zamlar geri alınsın. Toplu sözleşme masası yeniden kurulsun.
Emekçiler için vergi dilimi yüzde 10’da sabitlensin. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak kamu emekçilerini ve yurttaşları açlığa, sefalete mahkûm eden enflasyon oranını ve zamları kabul etmiyoruz.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.