1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Özdemir'den Tüketicilere Uyarı
Özdemirden Tüketicilere Uyarı

Özdemir'den Tüketicilere Uyarı

Tüketiciler Derneği Kars İl Temsilcisi Yıldıray Eyüp Özdemir, cep telefonlarında (ön ödemeli hatlarda) yeni “vergi” yükü getirildiğini açıkladı. Karslı tüketicileri bilinçli olmaları konusunda uyaran Özdemir açıklamasında şu görüşlere yer verdi :

A+A-

Ağustos 2011 itibariyle gündeme tekrar gelen "ön-ödemeli abonelerden 1 TL. (Bir TL.) telsiz kullanım ücreti alınması" konusunda tüketiciler isyan içindeler. Derneğe iletilen şikayetlerde “patlama” noktasına gelen öfke dolu ifadeler, artık vergi yükünün taşınamaz bir hale geldiğini göstermektedir.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Ocak 2011 tarihinde tüm GSM abonelerinin ödemesi gereken yıllık telsiz ücretinin, 12.26 TL’ den 13.20 TL’ye yükseltilmiş olduğunu sitesinde duyurmuş ve yüzde 7,7 oranında zam yapıldığı görülmüştü.

TÜDER olarak 11 Ekim 2010 tarihinde konu ile ilgili yaptığımız açıklama ve sonrasında yine 2011 yılı başında bu ücretlerin arttırılmasıyla ilgili hazırladığımız Basın Bülteninde GSM'nin bir Telsiz sistemi olmadığı, lisans sözleşmeleriyle (lisans ücreti karşılığında) özel sektör kanalıyla GSM frekans bandının kullanıldığı iletişim hizmetleri, her konuşmada tahakkuk eden KDV ve ÖİV'lerin işletmeci kanalıyla zaten ödendiğini, ruhsata bağlı frekans bandında PMR (Private Mobile Radio) teknolojisine uygulanan "telsiz ruhsat bedeli”, “yıllık telsiz kullanım bedeli” ve “ilk tesis ücreti"nin GSM abonelerinden alınmaması gerektiğini duyurmuştuk.

Ülkemizde GSM kullananları cezalandırırcasına sadece mobil haberleşme için ödenen %18 KDV, %25 Özel İletişim Vergisi, ilk tesis ücreti, telsiz ruhsat ve telsiz kullanım ücretleri dışında ; GSM cihazı alımı sırasında da ayrıca %18 KDV dışında %20 Özel Tüketim Vergisi, % 8 TRT katkı payı, BTK IMEI kayıt ücreti ödenmektedir.

Ayrıca şimdi her ay tüketiciye yüklenen 1 TL’lik TELSİZ VERGİSİ bardağı taşırmıştır.

AB direktifleriyle uyumlu mevzuat değişiklikleri yaparak serbestleşme yolunda ilerleme gösteren telekomünikasyon sektörünün düzenleyici kurumu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK),64 milyon GSM hizmeti alan tüketicisinin hem operatöre ödediği konuşma ücreti dahilinde, hem de BTK’ ya telsiz kullanım ücreti ödeyerek frekans kullanımına dayanan iki defa vergilendirilmesindeki haksızlığı, çağdaş mobil iletişim ücretlendirme kurallarına göre değiştirmemiş ve büyük bir haksızlığa imza atmıştır.

2011 yılında da bu haksızlık zamlarla katmerlenerek sürdürülmektedir.

Tüketicinin ve rekabetin korunması perspektiflerinden bakılarak telekomünikasyon hizmet/ servislerinin verimlilik ve tüketicinin ekonomik çıkarları göz önüne alınarak yeniden ekonomik kriterler çerçevesinde modernize edilmesi artık kaçınılmazdır.

İş ve özel yaşamın sürdürebilmesi için zorunlu toplumsal hizmet konumunda olan mobil iletişim, tüketici ile işletmeci arasında yapılan sözleşmeye bağlı olarak ücretlendirildiği halde, bağımsız idari kuruluş olan BTK’nın kamunun temsilcisi olarak tüketicilerden Telsiz Ruhsat ücreti (bir seferlik alınan 12.30 TL; Telsiz Kanunu Mad.27), Telsiz Kullanım Ücreti (her yıl alınan 12.26 TL; Telsiz Kanunu Mad.27), İlk Tesis Ücreti (31.80 TL) almasını içimize sindirememekte ve gereğini beklemekteyiz.

Gerçekleşmediği takdirde, Dünyanın en pahalı cep telefonunu kullanan ve vicdanları acıtan dolaylı vergilerin yükü altında ezilen tüketiciler olarak ulusal ve uluslararası alanda hakkımızı almak için gereken tüm yollara başvuracağımızı kamuoyuna duyurmayı bir görev biliyoruz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.