1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Prof. Dr. Hacali Necefoğlun’dan Yüzüncü Yılda Yüz Kitap
Prof. Dr. Hacali Necefoğlun’dan Yüzüncü Yılda Yüz Kitap

Prof. Dr. Hacali Necefoğlun’dan Yüzüncü Yılda Yüz Kitap

Prof. Dr. Hacali Necefoğlun’dan 100. Yıl Armağanı

A+A-

2007 yılından itibaren Azerbaycan’daki Haydar Aliyev Vakfı’nın destekleri ve Azerbaycan Kars Başkonsolosluğunun katkılarıyla Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü (Azerbaycan Türkçesi ve Edebiyatı Anabilim Dalı) bünyesinde Haydar Aliyev Eğitim Merkezi açılmış olup, öğretim elemanı ve öğrencilerin kullanımına sunulmuştur.  Çağdaş eğitim araçları ile donatılmış, Azerbaycan kültürü, tarihi, edebiyatı ve diline ait kitapların bulunduğu Merkez’de Üniversitemizin Fahri Doktoru unvanına sahip Haydar Aliyev’in hayat ve faaliyetini, Kars’ta ve Kafkas Üniversitesi’nde bulunduğu günleri yansıtan sergi de nümayiş ettirilmektedir. 15 yılı aşkın bir zaman diliminde bu Merkez eğitim-öğretime katkı sağlamakla birlikte, iki binden fazla kitaba sahip kütüphanesi ile Azerbaycan Türkçesi, edebiyatı, tariki, kültürü konularında araştırmaların yapıldığı bir yer olmuştur.

2023 yılının Azerbaycan’da Haydar Aliyev Yılı olarak ilan edilmesi ile ilgili olarak iki devlet bir millet şeklinde tanımlanan Azerbaycan ile Türkiye arasındaki sosyal, bilimsel ve kültürel ilişkilere katkı sağlayan anılan Merkez, Haydar Aliyev’in doğumunun 100. Yıldönümü ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı münasebeti ile bir sıra etkinliğe ev sahipliyi yapmıştır. 

Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hacali Necefoğlu bu anlamlı günlerde şahsi kütüphanesinde olan kitapların bir kısmını Haydar Aliyev Eğitim Merkezi’ne bağışladı. “Hem Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni yüzüncü yılı ve hem de hayatını Azerbaycan devletçiliğine adamış, Cumhuriyetimiz ile hemyaş olan Haydar Aliyev’ın doğumunun yüzüncü yılı olan 2023 yılında çağdaş Azerbaycan devletinin kurucusunun adını taşıyan Merkez’e şahsi kütüphanemden 100 kitap hediye etmeği karara aldım” – diyen Necefoğlu, eğitim merkezi olarak kurulan, kuruluşunda ve faaliyetlerinde emeği geçtiği bu Merkez’in araştırma merkezine dönüştürülmesini arzu ettiğini söyledi. “Bağımsızlık döneminde kardeş devlet Azerbaycan Cumhuriyeti’nde süregelen toplumsal, siyasi, ekonomik, kültürel gelişim dinamiğinin bilimsel açıdan araştırılması Türkiye’nin Kafkasya ve Türkistan’a yönelik politikalarının oluşmasına katkı sağlayacaktır. Böylece, Merkez’nin faaliyetlerini çağdaş gereksinimleri karşılayabilecek araştırma stratejisine uygun olarak kuracağına inanıyorum,” dedi.

a222-020.jpga11-034.jpga444-010.jpg

arer.png

aaaffee.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.