1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ramazanda beslenme önerileri....
Ramazanda beslenme önerileri....

Ramazanda beslenme önerileri....

Kars İl Sağlık Müdürü’nden Ramazanda beslenme önerileri....

A+A-

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, ramazan ayının sıcak havalara rastlaması nedeniyle oruç tutanları iftarda ve sahurda doğru beslenmeleri ve yeterli miktarda sıvı almaları konusunda uyardı.

Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayı boyunca da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 3 öğünü tamamlamak ve kesinlikle sahur öğününü atlamamak gerektiğini vurgulayan Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Sevinç, iftardan sonra susuzluk hissedilmese dahi sık sık su içilmesi gerektiğini hatırlattı.

ORUÇ TUTANLAR RAMAZAN AYINI SIHHATLİ GEÇİREBİLMEK ADINA NELERE DİKKAT ETMELİ? HANGİ GIDALARI ALARAK DOĞRU BESLENMEYE ÇALIŞMALI?

Sahura kalkmamanın ya da yemek yemeden sadece su içip yatmanın gün içinde açlık kan şekerinin daha erken düşmesine neden olduğunu belirten Kars İl Sağlık Müdürü, şunları söyledi:

“Sahura kalkarak tavsiye edilen ölçüde ve tarzda beslenme sayesinde açlık süresi kısaltılabilir. Bu sayede kan şekeri daha geç düşer ve böylece günün daha verimli geçmesi sağlanabilir. Sahura kalkmanın öneminden bahsederken dikkat çekmem gereken önemli bir nokta var; o da sahurda ağır yemeklerden uzak durulması konusu. Çünkü gece metabolizmamız olduğundan daha yavaş çalışır. Ağır yemekler yendiğinde bunu sindirmek zor olacağından kilo alma riski artar. Bu nedenle sahurda çorba, sebze ya da zeytinyağlı yemekleri veya peynir, süt, yoğurt, yumurta gibi gıdalardan oluşan çok hafif bir kahvaltıyı tavsiye ediyorum. Fakat açlık konusunda fazla dirence sahip olmayanların ya da gün içinde sürekli acıkma problemi yaşanların, açlıklarını geciktirmek amacıyla nohut, kuru fasulye, mercimek ya da bulgur pilavı türünde yemekleri aşırı yağlı ve tuzlu olmamak kaydıyla tercih edebileceklerini belirtmek isterim.”

Ramazan boyunca sahur ve iftar ana öğünler olmak üzere, iftarı takip eden iki ara öğünün yeterli ve dengeli beslenmede önemli bir role sahip olduğunun altını çizen Kars İl Sağlık Müdürü, susuzluk hissi olmasa dahi iftar ve sahur arasında sık sık su içilmesi gerektiğini yineledi ve şunları ekledi:

“Asitli ya da kafein içeren içecekler yerine ıhlamur, kuşburnu, yeşil çay gibi bitki çayları ya da süt, meyve suyu gibi içecekler tercih edilmeli. Gün içindeki sıvı kaybını gidermenin en iyi yolu bol bol sıvı ve su tüketimi yapmakla mümkün.”

İftarda besinleri ağızda iyici çiğnedikten sonra yutmanın ve yavaş yavaş yemek yemenin faydalı olacağını savunan Dr. Sevinç, şu önemli tavsiyelerde bulundu:

“Hafif bir başlangıcın 10-15 dakika ardından az yağlı yemekler veya salatayla devam edilebilir. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlü hafif tatlıları yemek daha doğru olacaktır.”

İftar yemeğinden sonra kısa mesafeli yürüyüşlerin sindirimi kolaylaştıracağını hatırlatan Dr. Sevinç, oruç tutmanın sağlıklı insanlarda metabolik anlamda önemli değişikliklere neden olmadığını, ancak bazı hastalıklarda ya da özel durumlarda olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi ve kronik hastalığı olanların oruç tutmadan önce mutlaka ilgili uzman hekime danışmaları gerektiğini kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.