1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Safkan At Yarışları Yapıldı
Safkan At Yarışları Yapıldı

Safkan At Yarışları Yapıldı

Arpaçay’da Rahvanda Saf Kan At Yarışları yapıldı

A+A-

Kars Arpaçay Kaymakamlığı ve Arpaçay Belediyesi tarafından “Rahvanda Saf Kan At Yarışları ve cirit gösterisi düzenledi. Bu yıl ikincisi düzenlenen ulusal yarışlara ilgi oldukça yoğundu. 7’den 70’e yarışmalara katılan at meraklıları birbirinden güzel görüntülere eşlik etti. Heyecanın had safhaya ulaştığı etkinlikte atın, insan hayatındaki önemi bir kez daha ortaya çıktı.

3 Kasım, Arpaçay ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yılı kapsamında düzenlenen yarışlar ilçe girişindeki arazide yapıldı. Selim ilçesi başta olmak üzere Arpaçay ilçesine bağlı köyler ve Erzurum’dan da at binicileri yarışlara katıldı. Geçmişten günümüze insan hayatının önemli bir parçası olan atın yeniden insan hayatını renklendirmesinin amaçlandığı etkinliklere soğuk havaya rağmen 7’den 70’e yüzlerce kişi katıldı.

ERDEM: AT, GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ÇOK ÖNEMLİ MEDENİYETLERİN KURULMASINDA ÖNEMLİ YERLER ALMIŞTIR

Saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşının okunmasının ardından Arpaçay Kaymakamı Faruk Erdem bir konuşma yaparak, “Belediyemiz ile birlikte, Rahvanda Saf Kan At Yarışlarının ilkini geçtiğimiz yıl yaptık. Bu yıl da yine Kaymakamlığımız, belediyemiz ve Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonumuz ile birlikte ikincisi düzenliyoruz. At, yöre kültürümüzde ve geçmiş hafızamızda çok önemli ve köklü geçmişe sahip bir hayvandır. At, günlük işlerimizde, binekte ve koşumda kullanılmasının yanı sıra, çağ açıp çağ kapatan ve sırtında devlet kuran ecdadımızın da atı kullandığını görüyoruz. Kazakların bir sözü var; ‘Biz Orta Asya’dan geldik. Kazakistan’da kaldık ve atlarımızı kestik yedik. Ama siz Türkler, atlarınızla devletler kurdunuz.’ Bu nedenle At bizimi için önemlidir. Yöremizin ve Anadolu’nun Türkleştirilmesinde Sultan Alparslan, Çıldır Gölü’nün Kuzeyinde  geldiğinde, Çıldır Gölü’nün Kuzeyinde atlı birlikleriyle .. Milli Mücadele döneminde de Kazım Karabekir Paşa’da bölgemizin kurtuluşunda 15. Kolorduyu tam aktif etmeden Arpaçay’da ki atlı birliklerin yağmış oldukları fedakârlıklarla vermiş oldukları Kahramanlık mücadeleleri hepimizin malumlarıdır. At geçmişten günümüze çok önemli medeniyetlerin kurulmasında önemli yerler almıştır. İnsanlık hayatını da geliştiren bir unsur olmuştur. Her medeniyetin kurtulmasında ve gelişmesinde at önemli bir yer almıştır. Bugün belediyemiz ile birlikte kültürün yaşatılması için çevre illerden katılımcılar ve kıymetli misafirlerimiz var. Bu organizasyonu Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu il birlikte icra ediyoruz. Bunda sonra federasyonun bu yarışı düzenli olarak takvimine alacak be bundan sonraki bu yarışlar da daha profesyonel bir şekilde devam edecek.” dedi.

ALTAY: YÜZLERCE YIL ECDADIMIZI SIRTINDA TAŞIYAN ATLARDA KÜLTÜRÜMÜZÜN ÖNEMLİ BİR PARÇASI OLMUŞTUR

Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay da rahvan atları koşusu ile bin yıla ulaşan geleneklerden birini daha yaşamaktan dolayı mutluluklarını dile getirerek, “Ecdadımızın yadigârı olan bir kültürü, bu kültüre yakışır güzel bir organizasyonla hayata geçiriyoruz. Rahvan atı yetiştiricilerinin yanı sıra çevre illerden de katılım olması çok sevindirici. Arpaçay Kaymakamlığı ve Arpaçay Belediyesi olarak bu dönem ecdadımsının bizlere bıraktığı tüm emanetlere sahip çıkıyoruz. Yüzlerce yıl ecdadımızı sırtında taşıyan atlarda kültürümüzün önemli bir parçası olmuştur. Yerel yönetimlerin bu tür değerlere sahip çıkarak bu kültüre değer vermesinin önem taşıdığının bir göstergesidir. Hem bu geleneğin yaşatılması hem de rahvan at sayısının artırılması için bu çalışmalarımız ileriki yıllarda da sürecektir. Bu etkinliğe katılarak bu geleneğin yaşatılmasına katkı sağlayan rahvan atçılara, halkımıza ve emeği geçenlere teşekkür ederim.” diye konuştu.

KURALLAR VE AT’IN ÖNEMİ

Antrenmanların ardından hakem heyeti tarafından atların ve binicilerinin kayıtları yapıldı. Daha sonra da Hakem Ramazan Katırcıoğlu, 2014 yılında yarışlarda uygulanacak kuralları anlattı.

Sunucu Türkçe Öğretmeni Aydın Gündüz de at’ın geçmişten günümüze gelen öyküsünü şöyle aktardı:

“En eski ve en yaygın bir kültür olan at yarışları ilk olarak eski Türk devletlerinde yapılmıştır. Hititler, Asurlular, Romalılar ve Mısırlılarında at yarışları düzenledikleri görülmüştür. M.Ö 8. 9. Yüzyıllarda yazılan İlyada Destanında da atlı araba yarışlarından bahsedilir. Özellikle eski dönem savaşlarda önemli bir güç olan at varlığıyla sahibine güven vermiş an gelmiş sahibi ile birlikte ölmüştür. Biz Türkler şu an bu topraklarda rahat ve huzurlu bir şekilde yaşıyorsak; bunu cepheden cepheye atalarımızı, dedelerimizi, şanlı ordumuzu yorulmadan sırtında taşıyan atlara borçluyuz. Bu hayvanlar bu derecece kutsaldır. Yöremizde de hala emeği ve gücü ile insan hayatının önemli bir parçasıdır”

YAŞLILAR VE GENÇLER BİRLİKTE YARIŞTI

Daha sonra da yarışlara geçildi. Yarışlarda en çok dikkati de yaşlı ve gençlerin at üstünde hünerlerini sergilemeleri oldu. Bu da yöre halkının ata verdiği önemi bir kez daha ortaya koydu. Yarışmacıların yanında uzak köylerden yarışları izlemeye gelenler de dikkat çekti. Vatandaşların ata olan ilgisi ve merakı sahaya bile yansıdı. Kıran kırana geçen yarışmada koşu alanına giren vatandaşları engellemek hiç de kolay olmadı. Destekledikleri atların birinci gelmesi için alkış ve ıslıklarının yanı sıra tezahüratlarıyla coşan vatandaşlar zaman zaman koşu alanına bile girmek zorunda kaldılar. Bu ilgi büyük coşku yaşattı. Binicilerde gördükleri ilgi karşısında oldukça heyecanlandılar.

HEYECAN DORUĞA ÇIKTI

Deste, Dörtlü Tay, Küçük Orta ve Büyük Orta yarışlarından sonra en büyük heyecan baş yarışında yaşandı. Yener Koçulu ve Ömer Erkaya’ya ait atların sahaya çıktığı baş yarışında birinci gelen Yener Koçulu alanda büyük bir coşku yaşattı. Geçtiğimiz yıl kıl payı yarışmayı kaybeden ve bu yıl birinci gelen atanı yarıştan sonra öperek kutlayan Yener Koçulu’yu hayranları öpüp tebrik ettiler. Hayranlar bunanla da kalmayıp Koçulu’yu omuzlarına alarak tezahüratlar eşliğinde sahada tur attırdılar.

KAYMAKAM ERDEM’E SPORCU LİSANSI VERİLDİ

Ardından ödül törenine geçildi ve 7 dalda dereceye girenlere kupa ve madalyaları protokol tarafından verildi. At meraklısı Arpaçay Kaymakamı Faruk Erdem’e de Akçakale Köyü Allahuekber Dağı Atlı Cirit İhtisas Kulübü tarafından sporcu lisansı verildi.

YARIŞLARDA DERECEYE GİRENLER

Deste 1. Grup: 1. Süleyman Karayazı, 2. Çetin Bakar.

Deste 2. Grup: 1. Yalşın Kaya, 2. Eyüp Karaca

Dörtlü Tay: 1. Taner Koçulu, 2. Mustafa Kaya ve 3. Ağabey Vergül

Baş yarışı: 1. Yener Koçulu, 2. Ömer Erkaya

Başaltı: 1. İlker Tutar

Büyük Orta: 1. Adnan Güngör, 2. Ömer Erkaya

Küçük Orta: 1. Yener Koçulu 2. Aydın Suvari

CİRİT GOSTERİSİNE KAR ENGELİ

Kars’a ve Arpaçay’a yılın ilk karının düştüğü gün gerçekleştirilen yarışların tamamlanmasının ardından etkinlikler, Selim Allah-u Ekber Atlı Cirit Kulübünün cirit gösterileri ile devam etti. İki bölümden oluşan cirit gösterisinin ikinci bölümü soğuk hava nedeniyle iptal edildi. Cirit gösterisinin ardından ilçe yılın ilk karı ile tanışarak beyaz bir örtüye büründü.

Etkinliklere Arpaçay Kaymakamı Faruk Erdem, Belediye Başkanı Erçetin Altay, Kars’tan ve Arpaçay’dan kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.