1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sanayi sorunları TBMM’de
Sanayi sorunları TBMM’de

Sanayi sorunları TBMM’de

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) soru önergesi verdi.

A+A-

Birtane şu ifadelere yer verdi: “Kars Küçük Sanayi Sitesi ve Organize Sanayi Bölgesi ilde sanayiyi geliştirmek ve halkın ekonomisine katkı sağlamak amacıyla kurulmuştu.Kars esnafının büyük bir çoğunluğu da bu sanayi bölgelerinde çalışmaya başlamıştı. Ancak başlangıçta ilgi yoğun olsa da, sitelerde çalışma ortamının fiziki koşullarının iyileştirilmemesi bu ilgiyi aşağı çekmiştir. Sanayi bölgesinde iş yeri açan esnaf, imkânların elverişli olmaması nedeniyle iş yapamaz haldedir. İş yapabilen esnaf ise masraflarını karşılayabilmek için işçilik ve parça fiyatlarını yüksek tutmaktadır. Müşteriler yüksek fiyatlardan dolayı çoğu zaman araç tamiri, bakımı, parça alımları ve diğer ihtiyaçları için çevre illere giderek karşılamayı tercih etmektedirler. Bu da Kars’taki esnafın işine darbe vurmaktadır.

Kars sanayi bölgelerinde idare binası, çıraklık okulu, bakım garajı, personel lojmanı ile kafeterya bulunmamaktadır. Altyapı inşaatı henüz tamamlanmış değildir. Bölgenin 13.000 m uzunluğundaki iç yollarının bazı bölümlerinin stabilize dolgusu tamamlanmış, kalan kısmına ise parke kaplama yapılacağı söylenmişse de çalışma başlatılmış değildir. Site içindeki yollarda oluşmuş çukurlar arabaların askıda kalacağı derecede derindir.

Sanayi siteleri esnafı ve çalışanları değil içme suyu, diğer ihtiyaçlar için bile su bulamaktadırlar. Esnaf suyu araçlarla diğer merkezlerden getirmekte ya da çıraklar en ilkel koşullarda siteye elleriyle su taşımaktadırlar.

Organize ve Küçük Sanayi Sitesine kuyudan bir motorla su sağlanmaktaydı. Tükettiği enerji bedeli de esnaftan alınmaktaydı. Şu an elektrik borcundan dolayı TEDAŞ elektriği kesmiştir. Esnaf, faturaların düzensiz geldiğini ve kullanım bedelinin çok üzerinde fiyatlandırıldığını öne sürmekte. Şu an şebeke dondurulmuş ve esnaf iki aydır bir damla suya hasret kalmıştır. Ayrıca esnaf, bu durumun, TEDAŞ’ın keyfi tutumundan kaynaklandığını öne sürmekte.

İkinci su kuyusunun açılması için Sanayi ve Ticaret Bakanlığından onay alınmış o da hala açılmış değildir.

Sanayi sitesinin daha önce yapılan elektrik enerjisi ihalesi feshedilerek 1998 yılında yeniden ihale edilmiş, gerekli projeler tamamlanarak Enerji Bakanlığının onayına sunulmuştur.

Ancak Bakanlık hala onay vermemiştir. Elektrik sık sık kesilmekte, esnaf elektrik sıkıntısı yüzünden verimli çalışamamaktadır. Cihazlar kesintiler ve elektriğin düşük olması nedeniyle sık sık arızalanmakta, faks makinesi ve bilgisayar gibi büro cihazları genelde devre dışı kalmaktadır.

Sanayi Bölgesinin birçok sorunu ise bölgenin kent merkezine uzak olmasından kaynaklanmaktadır. Sanayi sitesinin iç yollarının yanında kente giden yolları da vahim durumdadır. İlgili yerlere birçok defa başvurulmuş olmasına rağmen kente giden 10 km’lik yol hala yapılmış değildir. Küçük Sanayi Sitesinden Organize Sanayi Bölgesine giden yollarda ağır tonajlı araçlar kullanılmaktadır. İki sanayi sitesinin arasındaki mesafe yaklaşık 200 m’dir. Esnaf beton kaplama yapılması durumunda sorunun çözüleceğini ifade etmektedir. Çünkü araçlar malzeme taşırken yolun kullanışlı olmamasından dolayı arızalanmakta bu da esnafa ek masraflar çıkarmaktadır.Yol yapımı için ilgili yerlere gidilmiş olsa da site görevlileri bir kurumdan ötekine gönderilmiş, sorumlu olduğu söylenen hiçbir kurum bu yükümlülüğünü yerine getirmemiştir.

Yıllardır devam eden su, yol ve altyapı problemi çözülmediği gibi sosyal tesis ve diğer eksikliklerde bir türlü giderilmiş değildir. Site şehir merkezine uzak olduğundan, çalışanlar için adeta bir mahrumiyet bölgesi olmaktadır. Esnaf en basit işleri için bile merkeze gitmek zorunda kalmaktadır. PTT, Telekom, banka ve kargo hizmetlerinden yoksun olan sanayi sitesi içinde çöp konteynerleri bile bulunmamaktadır. Gazete bayii, market ve cafe-restorantların da bulunmadığı sitede, esnaf ve çalışan bu ihtiyaçlarını karşılamak için her gün defalarca merkeze gitmek zorunda kalmaktadır.

Oysa ki Küçük Sanayi Sitesi 1986’da sosyal tesislerle beraber ihale edilmişti. Bu çerçevede tesislerin inşaatına da başlanmıştı. Ancak daha sonra sosyal tesislerin yapımı durdurulmuş, bu da ihaleden sonra hazırlanan bir genelgeye dayandırılmıştı. Ancak esnaf genelgenin ihaleden sonra yayınlandığı için Küçük Sanayi Sitesini kapsamadığını öne sürmektedir. Buna rağmen inşaat durdurulmuş, yapılan başvurulara rağmen kredi de sağlanmamıştır. Sosyal tesisler için yatırım yapılmış olması sonrasında ise inşaatın atıl durumda bırakılması sanayi bölgesi için büyük bir handikaptır.

Ayrıca Kars esnafı, Türkiye genelinde esnaf ve sanatkârların kullandığı teşvik kredilerinin bölgesel olarak kullanılmasını talep etmektedir. Teşvikler uygulanırken, bürokratik engellerin minimize edilmesi gerektiği üzerinde duran esnaf, bu engeller yüzünden kredi kullanımında büyük zorluklar çektiğini ifade etmektedir. Çünkü Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi verimsiz çalışmaktadır. Dolayısı ile esnaf ve sanatkârlara daha kolaylıklı krediler sağlanmalıdır. İpotek, kefil ve istenen belgeler yüzünden esnaf kredi almamakta, kışın kepenk kaldırmayan esnaf sıkıntı yaşamaktadır.

Ayrıca sanayi bölgesinin hayati ihtiyaçlardan biri de bir sağlık merkezidir. İş alanı bakımından yaralanmaların ve diğer sağlık sorunlarının yaşanma ihtimalinin çok olduğu ve örneklerinin çokça yaşandığı, bazılarının ise ölümle sonuçlandığı sitede, böyle durumlarda ilk müdahaleyi yapacak bir sağlıkçı dahi bulunmamaktadır. Kars sanayi bölgesi Türkiye’de sosyal tesisleri olamayan tek sanayi sitesi konumundadır. İlde had safhada bulunan işsizlik sona erecek, diğer illere göç eden halkın büyük kısmının bu sanayi tesislerinde istihdam etme olanağı sağlanacak denmişse de sanayi sitesine gerekli desteğin verilmemesi ve sorunlarının yetkililer tarafından sürekli ertelenmesi, halihazırdaki işyerlerinin de kapatılmasına neden olmaktadır. Böyle devam ederse sanayi bölgesi de yakında boş kalacaktır.

Bu Bağlamda;

1-Sitenin yol, su ve altyapı sorunlarını çözmeyi düşünüyor musunuz? Bu kapsamda bir projeniz var mıdır?

2-Elektrik, yol ve su sorunu neden şimdiye kadar çözülmemiştir? Sorunların çözümünü geciktiren nedenler nedir?

3-408 iş yeri olan Kars Küçük sanayi sitesinin sosyal tesisleri 86 yılında ihale edilmiş olmasına rağmenyapımı için kredisi neden verilmemektedir?

4-Kurulduğundan bu yana Kars Organize Sanayi Bölgesi ve Küçük Sanayi Sitesi için harcanan miktar ve esnafa verilmiş destekler nedir? Bu güne kadar kaç esnaf kredilerden yararlanabilmiştir?

5-Kars organize sanayi bölgelerinde yatırımcıların teşviklerden yararlandırılmamasının sebebi nedir?

6-Kış mevsimin ağır ve uzun geçtiği ilde pozitif ayrımcılık yapılması gerekirken, tam tersi uygulamanın sebebi nedir?

7-Bölgesel teşvik uygulamasının başlatılması düşünülüyor mu?

8- Kars'ta Esnaf ve sanatkâr, TOKİ’ye kendi arsalarını bedelsiz olarak vermiş olmasına rağmen TOKİ’nin bu arsalara konut yapmamasının sebebi nedir? Bu arsalarla ilgili bir projeniz var mıdır?

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.