Şap aşısı yaptırmayanlara ceza geliyor
Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, şap aşılama kampanyasının başlatıldığını söyleyerek, vatandaşlardan tüm hayvanlarını aşılatmalarını istedi.
Ülke genelinde Kurban Bayramı’ndan bir ay önce başlatılan şap aşılama kampanyasına Kars’ta yeni başlandığına dikkat çeken Hüseyin Düzgün, bunun nedeninin ise hayvanların genelinin yaylalarda ve meralarda olmasıydı dedi.
Kars’ın gelirinin yüzde 70’inin hayvancılık olduğu vurgusu yapan Dr. Düzgün, aşılamadaki hedefin hastalıkları iyileştirmek değil, hastalıklara önlem almak olduğunun altını çizerek, Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve ilçe müdürlükleri personellerinin köylerde tüm hızıyla çalışmalara başladıklarını belirtti.
Hayvanlarını aşılatmayan vatandaşlara cezai işlem uygulanacağını hatırlatan Düzgün, şunları söyledi; “Malum olduğunuz üzere bizim yılda 2 defa şap aşılama kampanyamız var. Şap aşılaması kampanyası Kurbandan bir ay önce ülke genelinde başlamıştı. Bizim ilimizde hayvanlarımızın geneli yayla ve meralarda olduğundan dolayı biz aşılama fırsatı bulamadık, mecburen Kurban Bayramı’ndan sonraya kaldı. İlimizde süremiz kısıtlı. Biz önümüzdeki ay içerisinde kampanya aşımızı yapıp tamamlamamız gerekiyor. Şu anda il, ilçe müdürlüğümüzdeki sağlık ekibimiz, veteriner hekimlerimiz her gün tüm personelimizle alanlarda ve köylerdeler. İlimizin gelir kaynağı en başta hayvancılıktır. Biz yüzde 70 üzerinde gelir hayvancılıktan olan bir şehiriz. Bu gelirimizin artışı ve zarara aranmaması için hastalıkları iyileştirmek için değil hastalıktan önce önlem almaktır. İşte bu aşılamayı biz bunun için yapıyoruz.
Aşı yaptırılmayan hayvanlar nedeniyle aşılanan hayvanların da hastalığa mağruz kaldığını işaret eden Düzgün, bu anlamda bilhassa muhtarların yetiştiricilerinin zorunlu tutmasını özellikle istedi. Düzgün, konuya ilişkin şunları söyledi; “Bu sefer bu olayı biraz daha ciddi bakarız ve aşı yaptırmayan çiftçilerimize kesinlikle cezayı muayene uygulayacağız. Çünkü yaptırmayanlar yüzünden yaptıran vatandaşlarımızın hayvanlarda telef oluyor. Bu noktada şap aşısına başladık, vatandaşımızın kesinlikle hiçbir şeyden korkusu olmasın. Daha önce de bu noktada uyardık biz gebe olması, yaşı küçük olması, yaşının büyük olması gibi kaygılar olmasın. Bizim veteriner teşkilatlarımız işi bilen insanlar. Uzman insanlar bu anlamda hiçbir problem olmaz gebeliği ve doğumuna bir gün kalan hayvanı dahi şap aşısı yapılabilir, kaldı ki aşıdan kaynaklı olarak 3 gün içerisinde hayvan ölürse Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak parasını ödüyoruz. Yine üç gün içerisinde tutanak tutulması ve kan alınması kaydıyla kanında farklı bir hastalık tespit edilmediğinde aşıdan mütevellit olarak atık yaptıysa buzağı parasını ödeyeceğiz. Geçmiş yıllarda açık olduğunda olmaz ama hasbelkader rızasına hakkında herhangi bir ödeme yapamıyorduk ama bu yıl açılardan dolayı herhangi bir atık söz konusu olursa buzağı parasını ödeyeceğiz. Yani vatandaşımızın aşı yaptırması için psikolojik olarak da hiçbir engel kalmadı. Bu anlamda vatandaşlarımızdan bir kez daha istirham ediyorum, bahaneler üretmeden köylerinde aşının yapılacağı ilan edildiği gün tüm hayvanlar köyde kalsın ve aşısı yapılsın. Bu manada biz elimizden gelen çabayı göstereceğiz benzer bir çabayı da yetiştiricilerimizden bekliyoruz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.