Şap Hastalığı İle Mücadele
Şap Hastalığı İle Mücadelede Eylem Planı Uygulanıyor...
Şap hastalığı ile mücadele kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca “Bölgesel Risklerin Kademeli Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığı Kontrol ve Eradikasyon Eylem Planını” anlatmak üzere harekete geçildi.
Bu kapsamda; Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol Başkanlığında Genel Müdür Yardımcısı Habib Can, Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Nahit Yazıcıoğlu ve Şap Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Veli Gülyaz Eylem Planının yürürlüğe girmesinden bu yana bir dizi adım atıldı. Bu sürede kat edilen yolu anlatmak, başarıyı paylaşmak, hastalık yaygınlığının yüksek olduğu illerde riskleri ortaya koymak, alınacak tedbirleri görüşmek ve karara bağlamak üzere Kars İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Erzurum İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, Iğdır İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Eraslan, Ardahan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Tanı ve Ağrı İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Demirkıran’ın katılımıyla 25/12/2014 tarihinde Kars İl Tarım Müdürlüğü toplantı salonunda bir toplantı gerçekleştirildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2018 ve 2023 yılı hedeflerini gerçekleştirmeyi sağlamak üzere yoğun çalışmalar kapsamındaki toplantıda; Bakanlık tarafından hazırlanan ve 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe sokulan “Bölgesel Risklerin Kademeli Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığı Kontrol ve Eradikasyon Eylem Planı” kapsamında 2018 yılında Trakya’nın “aşısız ari bölge”, aynı tarihte Marmara ve Ege’yi de “aşısız ari bölge”, statüsüne, 2013 yılında ise tüm Anadolu’yu aşılı arilik” statüsüne kavuşturacağı belirtildi.
Toplantıda; Aşı üretim miktarı üç kat, aşının bağışıklık gücünün iki kat artırıldığı, sahada seyreden virussuşları ile aşı suşlarının eşleştirildiği, hastalık yönünden bölgesel risklerin belirlendiği, sevklerin yoğunluğu ve yönlerinin çıkarıldığı, Eylem Planı kapsamında büyükbaş hayvanlara yılda iki kez olmak üzere yoğun aşılama programlarının uygulandığı, hastalık mihraklarında bulunan küçükbaş hayvanların aşılandığı, yeni doğan büyükbaşların bir ay arayla ikinci kez aşılanmasına başlanıldığı, bölge illerinde hastalığın yaygınlaştığının ortaya konulduğu konular geniş çerçevede ele alındı.
Şap hastalığının kontrol ve eradikasyonuna imkan sağlayacak çeşitli tedbir ve uygulamalar hakkında paydaşlar bilgilendirilerek toplantı sonlandırıldı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.