1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Şeker işçileri fabrikaları için tarlada çalışıyor
Şeker işçileri fabrikaları için tarlada çalışıyor

Şeker işçileri fabrikaları için tarlada çalışıyor

Şeker işçileri fabrikaları için tarlada çalışıyor...

A+A-

Özelleştirme kapsamında olan Kars Şeker Fabrikası’nın kotasını artırması ve çalışabilmesi için senelik izindeki fabrika işçileri bir arazi kiralayarak şeker pancarı ektiler. Batı’daki şeker işçileri tatillerini Muğla ve Antalya’da, Kars’taki işçiler ise fabrikalarının kapanmaması için izinlerini tarlada çalışarak geçiriyorlar.

Kars merkez ve Akyaka ilçesinde yıllar önce her tarafta ekilen pancar tarlalarına rastlamak bile neredeyse imkansız hale geldi. Pancara uygulanan kota ve son yıllarda Kars Şeker Fabrikası’nın özelleştirme kapsamına alınması pancar ekimini daha da azalttı. Yılda 60 bin ton pancar ekimi yapılan Kars’ta bu yıl ise Erzurum’un Horasan İlçesi’nden 20 bin ton pancar alındı ve 80 bin tona ulaşıldı. Bunu 120 bin tona çıkarmayı hedefleyen Kars Şeker Fabrikası, müdürü, yönetimi ve Şeker İş Sendikası farklı yol arayışına gittiler.

Bacası tüten tek Fabrika olan Şekerin ayakta kalması, kotanın artması, fabrikanın özelleştirme kapsamından çıkarılması, satılmasının önlenmesi için ilgililerin bu gayretlerine ilk ses fabrikanın işçilerinden geldi. İşçiler bir araya gelerek önce bir arazi kiraladılar ardından da pancar ekimi yaptılar.

İşçiler ilk etapta 40 bin ton pancar üretimi yapmayı hedeflediklerini bunu yakalamaları halinde de bütün gayretleriyle fabrikanın çalışmasının önünü açmaya çaba harcayacaklarını söylediler. İşçiler, fabrikanın sadece kendileri için değil tüm Kars halkının yararına olduğunu ve il ekonomisine büyük oranda olumlu etki yaptığını da belirterek, tüm Karslıları duyarlı olmaya ve fabrikalarına sahip çıkmaya çağırdılar.

15 yıllık şeker işçisi Türker Koca, “Buz şu anda arkadaşlarımızla senelik izindeyiz. Batı’da ekimin bol olduğu yerlerdeki fabrikalarda çalışan arkadaşlarımız hep Muğla’da, Antalya’da tatilini geçirirken biz ise burada fabrikamızın ayakta durması için senelik iznimizi tarlada geçiriyoruz.Böylelikle halkı pancar ekimine teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Çünkü Şeker Fabrikası’nda işçiler, memurlar, kamyoncular, nakliyeciler hepsi faydalanıyor. Bu fabrikadan sadece biz faydalanmıyoruz, tüm Kars halkı faydalanıyor.” diye konuştu. 

20 yıllık işçi Nevzat Yıldırım ise, “Başta fabrika müdürü olmak üzere fabrika yönetimi, genel müdürlük bazında fabrika için göstermiş olduğu çabaya karşı bizde kayıtsız kalamazdık. Onun için böyle bir girişimde bulunduk. Bu tarlayı arkadaşlarımızla birlikte kiraladık ve pancar ektik. Bu fabrikanın çalışması, çalışanlardan ziyade Kars halkı için çok önemlidir. Lütfen bunun farkına varalım. Bu fabrika yönetiminin çoğu da Karslı değildir ama büyük çaba gösteriyorlar. Bunların gösterdiği çabayı halkımızın da göstermesini istiyoruz. Yani bu bacanın tütmesini istiyoruz. İşçisinden, esnafından, petrolcüsünden, nakliyecisinden, ziraatçisinden bir çok kesime hitap eden bir fabrikadır. 1993 yılında fabrika kurulduktan bu tarafa Kars’ın çehresi değişti. Herkesin bunun farkına varması gerek. Bu iş özveri ve emek isteyen bir iştir. Yöneticilerimiz sağ olsunlar bize bu konuda müsamaha gösteriyorlar.” şeklinde konuştu.

Kars Şeker İş Sendikası Şube Başkanı Ertan Altunoğlu da şunları söyledi:

“Fabrikamızın daha uzun süreli kampanya yapmasını sağlamak istiyoruz. Bu da Kars için büyük bir fayda sağlayacaktır. Şeker Fabrikamız bu sene 80 bin ton pancar işleyecek. Bu da Kars’ımız için büyük gelir demektir. Sendika olarak elimizi taşın altına koyup fabrikamızın çalışması için elimizden gelen bütün gayreti gösterdik. Burada fabrikamızın daha uzun süreli kampanya yapmasını ve çalışmasını sağlamak istiyoruz. Fabrikamızın çalışması demek Kars’ımıza 40 milyon TL girmesi demektir, Kars’ımızın bacasının tütmesi demektir. Bizim burada pancar ekmemiz de fabrikamızın çalışması içindir. Pancar olmadığından dolayı fabrika çalışmıyordu ama biz bu başarıyı sağladık, fabrika müdürümüz ve yönetimle birlikte fabrikamızın çalışması için elimizden geleni yapıyoruz. Ayrıca Erzurum’un Horasan İlçesi’nde bize verilmeyen pancarı fabrika yönetimimizle birlikte harekete geçerek verilmesini sağladık. Fabrikamızın özelleşmemesi için de olsun, fabrikamızın çalışması için de olsun biz bu uygulamaya geçtik. İnşallah bunu seneye daha fazla ektirirsek fabrikamız 120 bin ton pancara ulaşmış olur. Böylelikle de 8 bin 500 ton şeker elde etmiş oluruz. Horasan bize 20 bin ton pancar verdi. 60 bin ton da Akyaka ilçesi ve Kars merkezde var. Böylelikle 80 bin ton pancar üretmiş olacağız. Özelleştirmede de mücadelemiz devam ediyor. Şimdilik fabrikamızın ayakta durması için biz bu girişimde bulunduk.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.