SERKA Kars çalıştayı yapıldı
Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) bölge planı hazırlanmasına yönelik son geniş kapsamlı Çalıştayı Kars’ta yapıldı.
Serhat Kalkınma Ajansı’nın bölgesel gelişme planına temel teşkil edecek, strateji belirleme çalıştaylarının dördüncüsü Kars’ta gerçekleştirildi. Toplantıya Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ile ilin kamu, sivil toplum, üniversite ve özel sektör temsilcileri katıldı.
Çalıştay, Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerinden oluşan TRA2 Düzey 2 bölgesinden sorumlu Serhat Kalkınma Ajansı’nın 2010-2013 dönemini kapsayan ve bölgenin insan kaynakları, istihdam, sağlık, sanayi ve ticaret, tarım, turizm ve kültürel varlıklar, enerji, yer altı ve yer üstü kaynaklar, altyapı ve ulaştırma gibi kalkınmanın temel sektörleri bazında önceliklerini belirleyerek il stratejisinin oluşturulması amacı ile düzenlendi.
Toplantının açılışında Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar ajansın kurumsal gelişimi hakkında bilgi verdi. Planlama anlayışının geçmişten günümüze geçirdiği değişime değinen Tutar, “Kalkınmanın iki önemli boyutu vardır. Bunlar ekonomik ve sosyal boyutlardır. Yani kalkınmanın sadece ekonomik boyutu değil sosyal boyutu da önemlidir. Bu nedenle kalkınmanın ve ekonomik büyümenin altından bir belediye veya valilik tek başına kalkamaz. Sokaktaki sıradan bir vatandaşın dahi bu konuda görevleri vardır. Dolayısıyla kalkınma olgusu birey özelinden başlayarak topluma ve ülkeye yayılan bir niteliğe sahiptir. Bu sorumluğu hem paylaşacağız hem de içimizde hissedeceğiz. Kalkınmayı başkalarına havale ederseniz, sizin için düşünmelerini beklerseniz hayal kırıklığına uğrarsınız. Kalkınma mefhumu ülkemizde yeni bir mefhum değildir.” dedi.
Tutar daha sonra şunları söyledi:
“Türkiye iki binli yılların başından itibaren Avrupa Birliği’ne giriş süreci ile birlikte farklı bir zihinsel yenilenme hareketi başlatmıştır. Biliyorsunuz planlı kalkınma ile ilgili ilk girişimler 1960’lı yıllarda Devlet Planlama Teşkilatınca başlatılmıştır. Buradaki öngörü makro ölçekli bir öngörüdür. Yaklaşık 40 yıl boyunca ülkenin her tarafı homojen bir yapıya sahipmiş gibi ele alınmıştır. Bunun sonucu olarak eşit düzeyde politikalar geliştirilmiştir. Yani Kars ile İzmir bir tutulmuştur. Bu politikalar da ülkemizde bölgesel dengesizliklerin doğmasına neden olmuştur. Makro ölçekli planlamalar hakikaten önemlidir ancak bunlar bölgesel düzeyde bazı ayrıntıları gözden kaçırmaktadır. Bu nedenlerle Türkiye Avrupa’daki örneklerine bakarak kalkınma konusunda felsefe değişikliğine gitmiştir. Burada öngörülen temel faktör şudur, bundan sonra kalkınma olacaksa bunu sadece merkezi kurumlar üstlenmeyecek, yerel de bu konuda görev alacaktır. Biz bundan sonra yapacağımız çalışmalarda bir politikayı hedef alacağız. Kentimiz adına söyleyecekleri olan siz kamu, özel, sivil toplum kesimlerinin, üniversitelerin değerli fikirlerine başvurmak ve planlamayı yaparken değerli birikimlerinizden yararlanmak bu politikanın özü olacaktır. Sizden elde edeceğimiz bilgileri sistematik bir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Bu bilgiler işlenip, istatistiksel olarak başka bölgelerle karşılaştırılabilir hale getirilecek. Bu bilgi kırıntılarını bir araya getirmek suretiyle bunları bölge planının hazırlanmasında kullanmak istiyoruz.”
Kamu ve özel kesimin elinde çok değerli bilgiler olduğunu da belirten Tutar, “Hazırlanan ve araştırılan bir çok bilgi ya kütüphane raflarına kaldırılıyor ya da brifingden brifinge hatırlanıyor. Bu bilgi işlenmediği ve belgeye dönüştürülmediği zaman, programa ve projeye dönüştürülmediği zaman bunun çıktısını alamayız. Bundan sonra yol haritamızı belirlerken kentimizi oluşturan tüm kesimlerin elindeki bilgilerden yararlanacağız ve kentimizin güçlü, zayıf yönleri, fırsatlar ve tehditlerini belirleyip kentimizin röntgenini çekeceğiz. Bu bilgileri kentimizi oluşturan tüm kesimler ile interaktif bir şekilde paylaşacağız. Yerel artık kendi imkan ve kudretinin farkına varacak ve bunu harekete geçirecektir. Serhat Kalkınma Ajansı bunun koordinatörü ve aracı olacaktır. Bölgemizi oluşturan Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerinde birer yatırım destek ofisi açacağız. Zaman içerisinde kaliteli, uygulanabilir projeler ortaya çıktıkça bizim gücümüz de artacaktır, bizim yerel planlamayı etkileme potansiyelimiz de en üst noktaya çıkacaktır. Bu süreci tek başımıza yapmak istemiyoruz, zaten buna da gücümüz yetmez. Bunu sizinle birlikte yapmak istiyoruz. Kurumsallaşma ile ilgili adımları hızla atıyoruz. Ağustos ayında yeni personel alımı yapacağız. Personel sayımız 36 kişiye ulaşacaktır. Sizlerle yaptığımız çalıştayları bundan sonra sektörel olarak gerçekleştireceğiz. Her sektörün ileri gelenlerini, taraflarını davet edeceğiz ve derinlemesine çalışmalar yapacağız. Bu şekilde bir yol haritasını tüm ayrıntıları ile oluşturacağız.” diye konuştu.
Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş da ajansın kurulmasını önemsediğini ve bölgenin kalkınmasında önemli bir rolü olacağını söyledi.
Bozkuş, sözlerine şöyle devam etti:
“Serhat Kalkınma Ajansı bölgemizin sorunlarının çözümünde bir olanaktır. Çünkü bölgemizin ekonomik, sosyal ve kültürel alanda gelişmesi için bölge şartlarını göz önünde tutarak projeler geliştirilmesi gerekiyor. Merkezi hükümetimiz daha önce her bölgeyi eşit olarak değerlendiriyor ve makro bir bakışla yatırımlara gidiyordu. Oysa her ilin kendine göre sorunları, imkanları ve kullanamadığı kaynakları vardır. Bölgemiz dört ilden oluşmaktadır. Bu illerin birbirine benzeyen yanları olduğu gibi farklı yönleri de vardır. İnsan kaynaklarının kullanılmasında, yer altı ve yer üstü zenginliklerinin kullanılmasında, tarım alanında, sanayi alanında kalkınma ajansı bir fırsattır. Çünkü Devlet Planlama Teşkilatı’nın küçük ölçekte bir benzeri ilimizdedir. Dolayısıyla kamu kesimi, özel kesim, sivil toplum kurumları olarak kalkınma ajansına sorunlarımızın çözümünde destek olmamız ve birlikte hareket etmemiz gerekir. Ajans Genel Sekreterliği sağlıklı bir alt yapı oluşturmuş ve bundan sonra desteklenecek projelerle ilgili süreci sağlıklı hale getirmiştir. Dördüncü çalıştay ilimizde yapılmaktadır. Bu çalıştayın ilimiz için hayırlı olmasını diliyorum.”
Kars’ın güçlü ve zayıf yanları ile fırsatlar ve tehditler, belirlenen yedi sektör üzerinden ele alındı. Sektör bazında sorunlar ve bunların çözüm yolları da masaya yatırıldı. Buradan yola çıkılarak vizyon ve hedefler belirlendi. Serhat illerini oluşturan 4 ilde gerçekleştirilen çalıştaylar sonunda elde edilecek veriler birleştirilerek bölge planı hazırlanacak ve bölgenin vizyonunun oluşturulması sağlanacak.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.