SERKA, turizm rotasını belirledi
Sarıkamış’ın turizm potansiyeli ve çeşitliliğinin arttırılması amacıyla Serhat Kalkınma Ajansı tarafından başlatılan “Sarıkamış Yürüyüş ve Bisiklet Rotaları” çalışması kapsamında ilçe genelinde 257 kilometrelik rota belirlendi.
Rota çalışmaları, 2012 yılında da Ardahan, Ağrı ve Iğdır’da yapılacak.
Ardahan, Ağrı, Iğdır ve Kars’ta faaliyet gösteren Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), giderek çeşitlendirilen ve gelen turiste daha fazla olanak sunarak bölgede uzun süre kalmasını hedefleyen yeni turizm anlayışını hayata geçirmeye başladı. Bölgenin turizm potansiyelini yılın tamamına yaymak ve bu potansiyeli maksimum oranda kullanmak amacıyla başlatılan çalışmaların ilki Kars’ın Sarıkamış ilçesinde uygulanmaya başlandı.
ULUSLARARASI İŞARETLER KULLANILDI
SERKA tarafından hayata geçirilen ve Sarıkamış Kaymakamlığı, Sarıkamış Belediyesi ile Çamkar Otel tarafından desteklenen “Sarıkamış Yürüyüş ve Bisiklet Rotaları” projesi kapsamında ilçe genelinde 127 kilometrelik güzergâhta işaretleme yapıldı. Rotalar üzerindeki 21 parkur ve alternatif güzergâhlarla birlikte toplam 257 kilometrelik rota belirlendi. Yaklaşık dört ay süren çalışmalarda, rota güzergâhları boyunca uluslararası işaretler kullanıldı, kavşak noktalarına tabelalar yerleştirildi ve gps koordinatları saptanarak haritalar oluşturuldu. Yine proje kapsamında bisiklet, cip safari, manzaralı araç yolu ve kültür turları gibi rotalar ortaya çıkarıldı. SERKA’nın başlattığı projenin rehber kitabının da 2012 yılının Ocak ayında yayınlanması hedefleniyor.SERKA’nın başlattığı proje, 2012 yılında Ardahan, Ağrı ve Iğdır illerinde de uygulanacak.
HEDEF, DÖRT İLİ EKO-TURİZM MERKEZİ YAPMAK
Bulunduğu bölgenin tarihi ve doğal dokusunu koruması, ekonomiye olumlu katkı yapması ve dünya turizmi açısından bölge illerini bir gezi durağı haline getirmesi için SERKA tarafından başlatılan rota çalışmaları önemli turizm dinamikleri arasında yer alıyor. Ersin Demirel başkanlığında üç kişilik ekip tarafından ilk olarak Sarıkamış’ta başlatılan ve 2012 yılında dört ilde tamamlanacak olan projenin hedefi, Ardahan, Ağrı, Iğdır ve Kars’ı eko-turizm merkezi haline getirmek. Yeryüzünün doğal kaynaklarının sürdürülebilirliğini güvence altına alan, yerel halkların ekonomik kalkınmasına katkı sağlayan ve kültürel bütünlükleri koruyarak devamlılığını sağlayan eko turizm, yükselen bir değer olarak son yılların turizm portföyünde önemli bir yer teşkil ediyor. Eko turizm anlayışının en önemli ürünlerinden birisi olan ve son yıllarda ülkemiz de de hızla yayılarak seyahat acentelerinin tur programlarını dolduran trekking aktiviteleri, artık birer kültür turizmi etkinliği olarak görülüyor. Uluslararası boyutlarda “Tematik Kültür Yolları” sıfatıyla tanınan yürüyüş rotaları, doğa-tarih ve kültürel zenginlikleri kapsayan ve belirli standartlardaki işaretlerle belirlenmiş güzergahlardan oluşuyor. Dünyanın hemen her ülkesinde oluşturulan bu rotaları, her yıl milyonlarca turist yürüyor. Sadece Kanada sınırları içerisinde 18 bin, Avrupa kıtası genelinde ise 54 bin kilometrelik yürüyüş rotaları bulunuyor.
SERKA, 2012 yılında tamamlayacağı bu projeyle dört ili Türkiye’nin ve Avrasya’nın eko-turizm merkezi haline getirme hedefliyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.