Kars merkeze 80 kilometre uzaklıkta olan Camuşlu köyü kaya yazıtları dünyada doğal alana asılı eşsiz portre 10 bin yıllık geçmişin izlerini günümüze taşıyor.
10 bin yıl önce Kağızman'da yaşamış insanların günlük yaşantılarının kaya üzerine figürler şekilde çizildiğine dikkat çeken Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, dünyanın en güzel doğal portresinin Yazılıkaya da olduğunu söyledi.
Hakan Doğanay, "Doğal portre, yani insanların o zaman yaşayan insanların yaşam tarzlarını, yaşam figürlerini, hayata bakışlarını, dağa, kayaya birer birer motive etmeleriyle alakalı, o zaman yaşayan insanların nasıl yaşadığını, nasıl avlandıklarını, hayatlarını nasıl sürdürdüklerini işte bu resimlerden görüyoruz. İşte bu resimlerin bu doğal portrelerin değerini bilecek turistleri Kars ve Kağızman'a bekliyoruz" dedi.
Kağızman Kaymakamı Şuayib Gürsoy ile birlikte Camuşlu köyünde bulunan Yazılıkaya'ya gelen Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, dünyada eşi benzerine çok az rastlanan Yazılıkaya'nın turizme kazandırılması gerektiğinin üzerinde durdu.
10 BİN YILLIK GEÇMİŞE SAHİP
Kaymakam Şuayib Gürsoy, kaya yazıtlarının 10 bin yıl önceki yaşantıya ışık tuttuğunu belirtti.
Kaymakam Gürsoy, "Bu kaya yazıtları 10 bin yıllık bir geçmişe sahip. Dile kolay 10 bin yıl, bunlar o zamandan bu zamana kadar korunmuşlardır. Dünya'da bir doğal alana asılı eşsiz portrelerden bir tanesidir bu kaya yazıtları. 10 bin yıl önceki yaşantıya ışık tutan o zamanki insanların yaşantılarına, kültürlerine ışık tutan, eşiz değerlerdendir. 14 metreye 7 metre ebatlarında bu resimlerde o zamanki avcı insanların yaşantılarını anlatan figürler bulunmaktadır" diye konuştu.
DÜNYA'NIN EN NADİDE DOĞAL PORTRESİ
Kağızman ilçesinin kuzeybatısında 3 bin 134 metre rakımda Aladağ'ın yamaçları üzerinde yer alan mağara ve kaya resimlerinin Anadolu'da üst Paleolitik döneme (Yontma Taş Çağı) ait olduğunu vurgulayan, Kaymakam Gürsoy, "Dünyada en nadide doğal portrelerden biridir Camuşlu kaya yazıtları. Yani büyük bir ressamın bir portresini düşünün, müzede ne kadar ilgi çektiğini düşünün, bu da doğal bir portre. Dünyada sayılı portrelerden bir tanesi ve 10 bin sene önceki tarihe ışık tutan bir eser. Dolayısıyla ne kadar büyük bir eser, ne kadar çok önem arz ettiğini takdir edersiniz. Ben ümit ediyorum ki, yapmış olduğumuz bu çalışmalarla birlikte gereken değeri bulacaktır. Gereken yerini bulacaktır. Buralar turistlerle dolup taşacaktır. Gerek bilim turizmi çerçevesinde gerek kültür turizmi çerçevesinde biz bütün vatandaşlarımızı bütün bilim adamlarımızı Kağızman'a bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Kaymakam Şuayib Gürsoy, daha sonra özetle şunları söyledi:
"İnsanoğlu bir taraftan hayatını idame ettirirken, bir taraftan da yaşadıklarını bir bakımdan tarihe not düşme açısından farklı yollar aramışlardır. Tabii tarih öncesi çağlarda bu yöntemlerin başlarında bu insanlar yaşantılarını resim olarak kayalara, buldukları farklı alanlara resmederek başarmışlardır. Burada gelecek nesillere bir şeyler aktarabilme, bir şeyler bırakabilme kaygısı ile bunlara girişmişler. Biz nasıl şimdi bunu yazı ile başarabiliyorsak o dönemki insanlar resimlerle figürlerle bunları hayata geçirmişler. Camuşlu kaya yazıtları bu şekilde insanların yaşantılarını geleceğe bırakma noktasında yaptıkları çalışmalardan dünyadaki ilk örneklerdendir."
Kağızman'ın Camuşlu köyünde bulunan Yazılıkaya resimleri 10 bin yıllık tarihi gözler önüne seriyor.
Kars Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Kağızman Kaymakamlığı'nca koruma altına alınan kaya resimleri, bölgede yapılacak çalışmalarla turizme kazandırılacak. Bir doğa harikası olan Yazılıkaya resimleri Kars'taki tarihi zenginlikleri günümüze kadar taşıyor.