Özellikle son zamanlarda yapmış olduğu yatırım hamleleriyle dikkat çeken Çimentaş-Kars Çimento Fabrikası, son 6 ay içinde yaklaşık 10 Milyon TL tutarında oldukça ciddi ve önemli yatırım projelerine imza attı.
Kars Çimento Fabrikası’nda önceki yıl yapılan Kapalı Stokhol Projesi, Fırın ve Soğutma Üniteleri Torbalı Filtre Yatırımları, Yağmur Suyu ve Kanalizasyon Alt Yapı Sistemleri gibi önemli Çevre Yatırım Projeleri ve Fırın Otomasyon Projesi yatırımlarından sonra bu kez de fabrikanın kapasitesini ve verimliğini artırmaya yönelik olarak yine son derece önemli yatırımlar gerçekleştirildi. Bu önemli yeni yatırımlarla birlikte Kars Çimento Fabrikası’nda gerek Performans Geliştirme ve Verimlilik yönüyle; gerekse İş Sağlığı, Güvenliği ve Çevre yönüyle son derece önemli gelişmeler de sağlanmış oldu.
Kars Çimento’da özellikle son 6 ay içerisinde gerçekleştirilen önemli Yatırım Projeleri ve kazanımları ise şunlardan oluştu:
1-Fabrikanın ön ısıtıcı binasında yer alan siklon sistemlerinde yapılan modernizasyon projesi sonrasında çimento ara hammaddesi niteliğinde olan klinker mamulünün üretim kapasitesinde kayda değer bir artış sağlanırken; aynı zamanda fabrikanın kalorifik ısı tüketiminde ve enerji birim maliyetlerinde de oldukça önemli kazanımlar elde edildi.
2-Yine benzer şekilde Fabrika fırın ünitesinin çıkış aynası olarak tabir edilen bölümünde yapılan tadilat/modifikasyon çalışmalarıyla fırın proses ve soğutma sistemlerinde önemli iyileştirme ve verimlilik artışları sağlanmış oldu.
3-Kars Çimento Fabrikası’nın uzun yıllardır programında yer alan ancak bugüne kadar gerçekleştirilemeyen otomasyon çalışmalarına da tekrar ivme kazandırılmış olup; fabrika içindeki bütün ünitelerin otomasyon projelerinin büyük bir kısmı tamamlanarak birden fazla sayıda olan kumanda odaları da bu sistem sayesinde artık iptal edilerek tek bir merkezi kumanda odasından işletilebilir hale getirildi. Otomasyon projesi sayesinde fabrika proses işletme şartları çok daha iyi bir duruma getirilerek stabil proses şartları sağlandı. Bu vesileyle üretimdeki verimliliğin de artırılmasıyla birlikte enerji tasarrufu da sağlanarak, arızaların tespit edilmesi ve giderilmesi sırasında oluşan zaman ve üretim kayıplarının da önüne geçilmesi hedeflendi.
4-Fabrikanın yaklaşık 65 metre yüksekliğindeki ön ısıtıcı siklon katları binasına ilgili standartlara uygun nitelikte bir Yük ve İnsan Asansörü sistemi de monte edildi. Kars Çimento Fabrikası’nın işletmeye alındığı tarih olan 1976 yılından bu yana çalışanlarının oldukça zorlu ve yoğun kış şartlarında bu noktalara yaya olarak, üstelik dış hava şartlarına da açık olan beton merdivenlerden çıkmak ve malzeme çıkarmak zorunda kalması, çalışanların sağlığı yanında özellikle iş güvenliği açısından da son derece büyük riskler oluşturmakta idi. Yeni yapılan ve 1.5 ton taşıma kapasiteli olan bu Yük ve İnsan Asansörü sistemiyle birlikte; siklon katlarındaki işlerin yapılmasında bu tür risklerin önüne geçildiği gibi, ayrıca çalışanlara ciddi ölçüde zaman da kazandırılarak çok daha rahat çalışma ortamlarına kavuşmaları sağlanmış oldu.
5-Yine Fabrikanın güvenliği doğrultusunda Fabrika içi Yangın Hidrant Sistemleri de TS EN 12845 ve NFPA (13-14-20) Standartlarına uygun şekilde komple rehabilite edilerek yaklaşık 2.350 metre yangın hidrant boru hattı montajı (3” ve 4”) gerçekleştirildi. Aynı proje kapsamında toplam 23 adet yeni yangın hortumu ve dolabı da monte edilerek; ayrıca bir dizel motopompunda monte edildiği son derece modern bir yangın pompa dairesi de tesis edildi. Bu önemli yatırım projesinin tamamlanmış olmasıyla birlikte; fabrikada oluşabilecek muhtemel yangın risklerinin de daha etkin ve efektif bir şekilde kısa bir süre içinde elimine edilebilmesi imkanı sağlanmış oldu.
6-Fabrika klinker üretim prosesi sırasında oluşan NOx emisyonunun yasal limitler düzeyinde kalması ve bu gazın çevreye vermiş olduğu zararların en düşük seviyelere çekilmesi amacıyla SNCR isimli son derece önemli bir çevre yatırımı da gerçekleştirildi. Bu projenin başarılı bir şekilde devreye alınmasıyla birlikte yapılan testler sonucunda NOx değerlerinin yasal sınırların çok daha altına düştüğü görülmüş olup; sistemin sorunsuz ve verimli bir biçimde çalıştığı gözlemlendi.
7-Fabrikadaki mevcut yer altı kamyon tartım sistemleri yer üstü kantar sistemine dönüştürülerek komple yenilendi. Proje öncelikli olarak Müşteri Memnuniyetini sağlamak düşüncesiyle gündeme gelmiş olmakla birlikte; bunun yanında yer altı kantar sistemlerinin tamir/bakım/temizlik işlemlerindeki zorluklar da bu projeyi öncelikli duruma getirdi. Nitekim eski yer altı kantar sisteminin ölçüm yüzeyi zeminde olduğundan çevresel şartlardan oldukça çabuk etkilenerek özellikle kar ve yağmurdan dolayı teknik sorunlar yaşanabilmekte iken; yeni kurulumu yapılan yer üstü kantar sisteminin devreye alınmasıyla birlikte limitler dahilinde nadiren de olsa karşılaşılan hatalı tartımların da önüne geçilerek müşteri memnuniyeti de sağlanmış oldu. Yeni yer üstü kantarının bakımı ve kalibrasyonu eskisine göre daha kolay olduğundan arıza durumunda müdahale edilebilirliği de kolaylaştırılmış oldu.
8-Bütün bu önemli yatırım projelerinin yanı sıra; Kars Çimento’da 2015 yılında Ağaç Dikme çalışmalarına da bütün hızıyla devam edilmiş olup; sene içinde dikimi yapılan toplam 6.000 ağaç sayısıyla birlikte genel toplamda 36.000 ağaç gibi özel bir ağaç sayısına ulaşılmış oldu.