112 Allah’a Emanet’e açıklama

Kars Sağlık İl Müdürü Dr. Fahri Sevinç, bazı basın organlarında “Ambulansta doktor yok, 112 Allah’a emanet” başlığıyla yer alan haberler üzerine bir açıklama yaptı.

Haberde eksik bilgiler bulunduğunu söyleyen Sevinç, şunları söyledi: “Kars’ta 112 Acil Sağlık Hizmetleri 2002 yılında sadece 1 istasyonla ve yalnızca şehir merkezinde hizmet vermekte iken, bugün tüm kırsal bölgelere ulaşacak şekilde 10 istasyonla hizmet vermektedir.

Acil Sağlık Hizmetlerinin ülke genelinde daha verimli ve etkin sunulabilmesi için Bakanlığımız tarafından personelin eğitim ve nitelik durumları ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Bu amaca yönelik gelişmiş ülkelerde uygulandığı şekliyle ambulanslarda hekim bulundurmak yerine, ambulansta çalıştırılmak üzere özel olarak yetiştirilmiş acil tıp teknikeri (Paramedik) ve acil tıp teknisyenlerinin (ATT) acil sağlık sisteminde yer almasına yönelik planlamalar yapılmıştır.

Paramedik ve acil tıp teknisyenlerinin acil hastalık ve yaralanma hallerinde olay yerinde ve ambulanslar ile sağlık kuruluşlarına nakilleri esnasında hasta ve yaralıya acil tıbbi yardım müdahalelerini yapabilmesine 1219 sayılı kanun ile yetki verilmiştir. Bu personelin yapacağı müdahalelerdeki yetki ve sorumluluklarına ilişkin çerçeveyi belirleyen Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 15 Mart 2007 tarihli ve 26463 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

İlimiz Acil Sağlık Hizmetleri bünyesinde şuan itibariyle merkezde 2 doktor, 3 paramedik, 20 acil tıp teknisyeni ve 18 diğer çalışan görev yapmakta olup, bununla beraber Bakanlığımız tarafından Mayıs ayı itibariyle 1 hekim ataması daha yapılmıştır. İlçelerde ise, önceki senelerde sadece mesai saatlerinde 112 Acil Sağlık Hizmetleri verilirken, şuan 13’ü doktor, 55’i yardımcı sağlık personeli, 26’sı şoför olmak üzere 94 personelle 24 saat kesintisiz ambulans hizmeti verilmektedir. Ayrıca, haberde bahsedilen hekim sayısındaki sıkıntı ise tamamen gerçek dışı olup, bugün itibariyle ilimizde 130 pratisyen hekim ve 135 uzman hekim hizmet vermektedir.”