İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Salonunda yapılan toplantıya Asayişten sorumlu Emniyet Müdür yardımcısı İbrahim Çapan başkanlık etti.
Halka sunulan güvenlik hizmetleri hakkında kamuoyunu bilgilendirerek polis-halk ilişkilerine olumlu katkı sağlanması ve kentte meydana gelen mala karşı işlenen suçlarla (Hırsızlık) ilgili alınan ve alınacak önlemlerin vatandaşlarımıza aktarılması amacıyla, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, AVM. Yetkilileri ile esnaf ve vatandaşların katıldığı huzur toplantısında sorulara da yer verildi.
Asayişten sorumlu Emniyet Müdür yardımcısı İbrahim Çapan, kurum binaları, işyerleri ve özel işletmelerde hırsızlığın ve diğer olayların önüne geçilmesi için kurulan kamera sistemlerin güvenlik açısından önemine değindi. Çapan, güvenlik olaylarının işletmeler kadar bireyler içinde önemli olduğunu belirterek, “Bazı büyük işletmeler özel güvenlik teşkilatlarından yararlanıyorlar. Kamera sistemleriyle kendi güvenliklerini korumaya çalışan işletmeler var.” diyerek bunun da aslında hem incelik hem de sorumluluk yüklediğinin bilinmesini istedi. Çapan, kamera sistemi kurulan işyerlerinde takibin ve kontrolün olmasının gerektiğini de vurgulayarak, kameraların kayıt alıp almadıklarının incelenmesi, bakımları ve kontrollerinin de aksatılmamasın önemini vurguladı.
Polis ekiplerinin 365 gün 24 saat esasına dayalı olarak aralıksız görev yaptığını, her an her saat ve dakikada ekiplerin görevleri başlarında olduğunu hatırlatan Çapan, bayram, yılbaşı, hafta sonu, tatil demeden hizmetlerin yürütüldüğünü ve 155 Polis İmdat telefonunun da hizmet verdiğini ifade etti. Çapan, “155 Polis İmdat telefonuyla size çok yakınız” diyerek, il merkezinde 3-5 dakikada olaylara yetişebildiklerini, bu anlamda ekiplerin ciddi anlamda görev yaptıklarının da bilinmesini istedi.
“Her hangi bir şüpheli durumda 155’i aramaktan çekinmeyin.” talebini yineleyen Çapan, bütün ekiplerin olaylara anında ulaşabilecek mesafede olduklarını, tüm personelin alarmda olduklarını ve bu ihbarları anında değerlendirdiklerini anlattı.
Firmalara, kurumlara ve kamera bulunduran tüm işletmelere “Alarm sistemlerini kontrol edin” çağrısı yapan Çapan, çalan her alarmın dikkate alınmasını isteyerek pil ve alarm melodisinin birbirinden ayrılması gerektiğini kaydetti. Bu konuda kentte sık sık hatalar yapıldığını ve iki melodinin de aynı olduğunu tespit ettiklerini belirten Çapan, dikkatin elden bırakılmamasını, kamera sisteminin işletmenin içi ve dışında olması gerektiğini söyleyerek, “Çünkü bunlar bütündür. Kendi alarm tedbirlerinizi fiziki anlamda gözden geçirin. Daha büyük kayıplara meydana vermemek için bunlara dikkat etmelisiniz. Olay oluyor, kamera var ama ‘kamera arızalı ve bakımda’ deniliyor. Sonra da önemli bu gibi işlerde ne yazık ki fayda sağlamamış olmuyor. Kamera sistemi bir süs değildir.” dedi.
Kilit kapı sistemlerinin de alarm kadar önemli olduğunun unutulmaması gerektiğine vurgu yapan Çapan, bir işyerinde kasanın herkesin göreceği yere konulduğunu, böyle olunca da kasayı müşterinin, çalışanın yani herkesin gördüğünün hesaba katılmasını istedi. “Herkes görünce de ister istemez tedbir ihmali doğmuş oluyor.” diyen çapan, “İlimizde, işyerimizde bir şey olmaz demeyin. İlk defa başımıza geliyor demeyin. Bakın bununla ilgili bir atasözü de var; ‘Komşunuzu hırsız tutacağınıza kapımızı kilitli tutun’ diye. Özel güvenlik işletmeleri şunu bilmelidir ki; kamera sistemlerini maksatı dışında kullanmasınlar. Bu konuda denetimlerde yapacağız. Önemli olan ilimizin asayiş ve huzurunu baki kılmaktır. Ticaret ve sosyal hayata olumlu katkı sağlamak ve ilin yaşam kalitesini sürdürmektir. Kamera kayıtları bizim için çok önemli, lütfen kamera sayısını artırın iç ve dış boyutlarda da değerlendirin. Bütün alanı görebilecek şekilde olmasını sağlayın ve çalışır olduğundan da emin olun. Alarm melodilerini farklılaştırın bir ihbar geldiğinde sizde anlamış olun. 155’i aradığınızda polis gelmeden kendi başınıza gitmeyin. Sonuçta bir hırsız ve üzerinde her hangi kesici delici ateşleyici alet olabilir. Sizin can güvenliğiniz bizim için çok önemlidir. Bu konuda sizlere her zaman yardım ve destek için varız ve bu anlamda gönüllüyüz istekliyiz.”
Kuyumcular, STK’lar ve işyeri sahiplerinin de katıldığı toplantıda soru-cevap kısmına geçildi. Burada da başta hırsızlık olmak üzere, güvenlik sistemleri, polis devriye ekipleri, karakol noktalarının kurulması gibi görüşler ortaya konuldu. Sorular içinde maskeli hırsızların nasıl tespit edip yakalandıkları da yer aldı. Polislerin bu kişileri nasıl belirlediklerinin merak edildiğinin sorulması üzerine, Asayişten sorumlu Emniyet Müdür yardımcısı İbrahim Çapan, bir hırsızın veya şüphelinin yakalanması için sadece yüzün önemli olmadığı, vücut kılı, kıyafet, kıyafetinin rengi, parmak izi, ayakkabı işareti ve izi gibi bir çok ipucunun bulunabileceğini anlattı. Bununla ilgili Emniyetin uzman ekiplerinin bulunduğunu ve olay yeri inceleme ekiplerinin bu konular üzerine eğitildiklerini belirten Çapan, olay yeri inceleme ekiplerinin bu tür konular üzerinde titizlikle durduklarını, eğitimli bir personellerin görev yaptıklarını ifade ederek, maskeli şüphelilerin her hangi bir yere attıkları maskelerde bile delil bırakabileceklerinin değerlendirildiğini de sözlerine ekledi. Bu tür vakalarda ilk önce kamera kayıtlarına başvurduklarını, kameranın arızalı veya kayıtta olmaması durumunda ise diğer delilleri araştırdıklarını söyleyen Çapan, “Maske takması çok şey ifade etmiş olmuyor. Sonuçta maskeyi bir yere atsa bile bir iz bırakabiliyor.” diye konuştu.
Suç korkusuna maruz kalmakla ilgili mücadelenin varlığına da dikkat çeken Çapan, “Böyle bir endişe durumu varsa o da başka bir handikaptır. Bunlarla da mücadele ediyoruz. İnsanlarımızın rahat ve huzur içinde ticaret ve eğitim faaliyetlerini yapmaları için çaba sarf ediyoruz. Halkın huzur içinde yaşaması amaçlarımızın başında yer almaktadır.” şeklinde konuştu.
Sanayi bölgesinde sık sık hırsızlık olaylarının cereyan ettiğinin hatırlatılması üzerine ise Çapan, şunları söyledi:
“Ekiplerimiz aralıklarla bölgede link atmaktalar. Ayrıca alınan ihbarları değerlendiriyoruz. Birinci derecede şunu yapın; 155’i arayın. Mutlak suretle müracaatta bulunun, biz anında hareket eder ve sizi de yönlendiririz. Onun için 155 ihbarı önemlidir. Biz, bir yere karakol kurulup kurulmayacağını, kamera kurulup kurulmayacağını, gerekli olup olmadığını istasittiki bilgilere göre ayarlıyoruz ve değerlendiriyoruz. Ekip ve devriye sayısının artırılması da istenmekte ve bu tür durumları uzman ekiplerimizle değerlendiriyoruz. Son 4 ay içinde sayın Başbakanımız ilimize geldiler, güvenlik tedbirleri yoğun alındı. Bazı toplumsal olaylarda ek tedbirler almaktayız. Standart uygulamalarda belli güzergahlarda yaya devriyelerimizi ilk saatlerde görevlendiriyoruz. 24 saat esasına göre de mobil ekiplerimiz var. İnsanlarımızı tehdit edebilecek unsurlara karşı tedbirlerimizi alıyoruz. Planlama anlamında hassasiyetle duruyoruz ve uygulamalar yapıyoruz. Bizim halkın güvenliğini sağlamak gibi görevimiz var. Narkotik problem olmamasına rağmen önleyici anlamında çalışmalar yapıyoruz. Ufak tefek 3-5 yıllık hasımlık durumları olmakta ve buna göre de tedbirler alıyoruz. Dolayısıyla bu boyutta esnaflardan hem de diğer çalışan kesimlerden olumlu döngüler geliyor. Ruhsatsız silah ve yaralayıcı 6136 sayılı kanuna muhalefetten işlem yaptıklarımız oluyor. Ehliyetsiz araç kullananlar oluyor ve bizler her birimimizle tüm alanlarda hizmetlerimizi veriyoruz.
İlgili güvenlik firması alarm sistemini kurmuş ama zayıflayan pilin melodisi ise ‘hırsız olabilir’ ayrımı ne yazık ki yok. Oysa bu önemli bir güvenliktir. İkincisi bazı firmalar sizi aradığı gibi 155’i de aramalıdır. Her türlü ihbarları değerlendiriyoruz. Kaç doru ve yanlış ihbar var, kaç tane yönlendirme ihbarlar var, onları hep değerlendiriyoruz. Zaman mefhumu gözetmeden bu çalışmaları yapıyoruz.”
Esnaf Odaları birliği Başkanı Adem Burulday da “Esnaf odaları başkanı olarak esnaflarımızla ilgilendiğiniz için teşekkür ediyoruz.” diyerek, Kars emniyetine duyarlı ve titiz çalışmalarından ve kentte yaşattıkları huzur ortamından dolayı teşekkür etti.