2 bin kız çocuğu okula gitmiyor

Vali Ahmet Kara: Kadınların sorunlarını çözmeden, kadınları ekonomiye ve eğitime katmadan, bizim kalkınmamız ve ilerlememiz mümkün değildir...

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü’nce (KASUM) sosyal yardımlaşma amaçlı açılan kermeste konuşan Vali Ahmet Kara, Kars’ta 2 bin kız çocuğunun okula gitmediğini söyledi.   

Bir alış-veriş merkezindeki açılışa Vali Ahmet Kara, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Sosyal Hizmetler Müdürü Doğan Gül, Derterdar Hanifi Eraslan, Baro Başkanı Cevdet Ucungan ve Tarım İl Müdürü Yusuf Yurdalan katıldı.

Sosyal yardımlaşma amaçlı kurulan kermesin açılışını yapan Kars Valisi Ahmet Kara, “Hanımların kermesini baylar açıyor” diyerek espri yaptı.

KASUM Müdürü Neriman Gey, Vali Kara’ya kermesin tanıtımını yaparak ürünlerin KAÜ eğitimcilerinin eşleri tarafından hazırlandığını belirtti.

El yapımı danteller, çantalar, süslerin yanı sıra giyecek ve hediyelik eşyalarında yer aldığı kermesi gezen Vali Kara ve beraberindekiler emeği geçenlere teşekkür ettiler.

Vali Kara burada yaptığı konuşmada, kadının eğitim ve sosyal hayattaki önemine vurgu yaptı ve kadınlara her türlü imkan ve hakkın verilmesi gerektiğini söyledi.

KAÜ bünyesindeki Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü çok önemsediğini ve faaliyetlerini ilgiyle takip ettiğini belirten Vali Kara, üniversitenin bütün birimlerinin güzel hizmetler yaptığını fakat KASUM’un çok daha önemli bir görev üstlendiğini vurguladı.

Kadın sorunlarının bölgemizde en büyük sorunların başında geldiğine dikkat çeken Vali Kara, “Kadına karşı şiddetin önlenmesi, kadının eğitime ve ekonomiye katılması gerek. Bugün Kars’ta orta ve ilköğretim öğrencilerinin 35 bini erkek, 33 bini ise kızdır. Erkek-kadın nüfusu eşit olduğuna göre Kars’ta 2 bin kızımız okula gitmiyor demektir. O açıdan fevkalade uygun ve güzel düşünülerek kurulmuştur Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü. Kadının sorunlarıyla ilgili araştırmalar yaptığını, birbirleriyle yardımlaştıklarını biliyorum. Başta rektörümüz ve Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürünü kutluyorum. Bu tür kermeslerde kadınların yardımlaşmasının örneğidir. Kendilerine bu yolda başarılar diliyorum. Türkiye’de ve bölgemizde nüfusun yarısı kadın olduğuna göre kadınların sorunlarını çözmeden, kadınları ekonomiye ve eğitime katmadan, kadınları istihdama ve çalışma hayatına katmadan bizim kalkınmamız ve ilerlememiz mümkün değildir.  Bu tek kanatlı kuşun uçamamasına benzer. Dolayısıyla Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü benim önemli bir merkezdir. Bu merkezin bu faaliyetini açmaktan da çok mutlu oldum. İnşallah bundan sonra da faaliyetlerinizi sık sık görürüz.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Sami Özcan da, “Üniversitemizde de ilimizde de fakir insanlarımız var. Böylelikle insanlarımız farklı şekillerde hayr işine girmekteler. Bunlara da kermesler vesile oluyor. Onun için de başta Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.