25 yıldır süpürge bağlıyor

Kars’ta 25 yıldan beri süpürge yapan Fahrettin Kambay (70), bir günde yaklaşık 20 süpürge yaparak satıp geçimini sağlıyor.

Bahri Dağdaş Caddesi üzerinde yıllara meydan okuyan işyeri önüne kurduğu kütük üzerinde süpürge çalılarını sopalara özenle bağlayan Kanbay, 25 yıldan beri Kars’ta bu işi yaptığını belirterek birçok köylünün ihtiyacını karşıladığını söyledi.

Süpürgelerde kullandığı özel lifleri İstanbul’dan getirdiğini belirten Kambay, yöremizde bu süpürgelerin Sakkoyl ve Çalğı diye de adlandırıldığını da belirterek özellikle hayvancılıkla uğraşan köylülerin hayvanlarının altını ve ahırlarını temizlemede vazgeçilmez ev ve ahır temizlik aleti olduğunun da altını çizdi.

Kambay, mesleğinin inceliklerini ise şu şekilde anlattı. “Yaklaşık yıl 25 yıldan beri bu kütük üzerinde süpürge yaparak geçimimi sağlıyorum. Kars’a birçok yerde çağlı diye adlandırdığımız bu süpürgelerin liflerini İstanbul’dan getiriyorum. Bu lifleri kuruyup özelliğini kaybetmemesi için su içerisinde bekletiyoruz. Daha sonra da boy boy ayırarak bir genç kızın saçları gibi bir araya getiriyorum daha sonra da bir sopanın ucuna bağlayıp uygun bir şekil veriyorum. Ardından da su içerisinde bekleterek satışa sunuyorum. Teknoloji henüz köylerimize bu alanda gitmediği için çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın vazgeçilmez temizlik aleti olarak her zaman kullanılacak.”