5 bin fidan toprakla buluştu

Kars-Sarıkamış yol ayrımındaki 10 dönüm arazi üzerine “Sarıkamış Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Hatıra Ormanı” oluşturuldu.

Sarıkamış Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Araştırma Geliştirme (AR-GE) biriminin koordinesinde ortak hazırlamış olduğu ‘Hatıra Ormanı ve Ağaçlandırma Çalışmaları’ kapsamında Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından temin edilen 2 bin 500 adet, Sarıkamış Kaymakamlığı tarafından satın alınan 2 bin 500 adet, toplam 5 bin çam fidanı toprakla buluştu.  

Alınan çam fidanların 2 bin 500 adedi Kurum amirlerinin, Yüksek öğrenimde, İlköğretim ve Ortaöğretimde öğrenim gören öğrencilerin katılımıyla, Sarıkamış Orman İşletme Müdürlüğü’nce belirlenen Kars-Sarıkamış yol ayrımındaki 10 dönüm arazi üzerine dikimi yapılarak, Sarıkamış Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Hatıra Ormanı’ oluşturuldu. 1500 adedi Sarıkamış Merkezinden Kayak Merkezi arasındaki yol kenarlarına, 1000 adedi de 10 okul bahçesine dikildi. Çam fidanlarının dikiminde Orman İşletme Müdürlüğü’nden ilgili şefler ve mühendisler dikimin takibini ve kontrolünü yaptılar.  

Kars-Sarıkamış yol ayrımındaki 10 dönüm arazi üzerinde oluşturulan ‘Hatıra Ormanı’ fidan dikimine; İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Dağdelen, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Mustafa Doğanay, Sarıkamış Orman İşletme Müdürü M. Mustafa Güner, Mal Müdürü Alpay Atasoy, İlçe Tarım Müdürü Ali Yalçın, Iğdır Orman İşletme Şefi Başak Parlak, Hamamlı Orman İşletme Şefi Ferhat Kaya, daire amirleri, KAÜ SABESYO Öğretmen ve öğrencileri ile İlk ve Ortaöğretim müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Sarıkamış Orman İşletme Müdürü M. Mustafa Güner ve Iğdır Orman İşletme Şefi Başak Parlak tarafından fidan dikiminde dikkat edilecek konular uygulamalı olarak anlatıldıktan sonra fidan dikimine geçildi. Güner ve Parlak’ın vermiş olduğu bilgiler ışığında katılımcılar fidanları toprakla buluşturarak can suyu verdiler.

Fidan dikimiyle ilgili olarak İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Dağdelen, dikimi yapılan fidanların ağaçlandırma çalışmaları kapsamında bölge için önemli bir faaliyet olduğunu belirtti.

Dağdelen, “Bugün daire amirleri, okul müdürlerimiz ve öğrencilerimizle birlikte fidanlarımızı toprakla buluşturduk. Dikmiş olduğumuz fidanları koruduğumuz takdirde ilçemizin akciğerleri olacaktır. Öğrencilerimize bu tür etkinliklerle doğa ve ağaç sevgisini de aşılamış olduk” dedi.

Ayrıca Dağdelen şunları söyledi; “Ormanlar, yaşayan, çoğalan; ekonomik ve teknik yararlanma olgusu içinde tükenmez kaynak özelliği gösteren, bu yanıyla insanoğluna esin kaynağı olan ve ona güç veren, insanlığın kalkınmasını, mutluluğunu, refahını sağlayan önemli bir anahtardır. Ormanlar, sahip oldukları biyolojik çeşitlilikle yeryüzündeki en değerli ekosistemler arasındadır. Barındırdığı yaşamsal zenginlikle, tüm habitatlar arasında ayrı bir yere sahiptir. Ormanlar, tarihin hiçbir döneminde, son yüzyıl içinde yaşadığı gibi bir yok olma süreci yaşamamıştır. Bu yok olma sürecinin en önemli sebepleri insan kaynaklıdır.

Ormanla ilgili aşağıdaki veriler bize ormanın önemini çok daha iyi anlatmaktadır:

Dünyada her yıl 16 milyon hektar orman alanı yanmaktadır. (82 Nijerya kadar)

Son 30 yılda dünya orman örtüsünün beşte biri yok olmuştur.

Yetişmiş bir ağaç günde 17 kişinin oksijen ihtiyacını karşılamakta ve 22.5 kilogram karbondioksiti yok etmektedir.

Dünyamız dakikada 21 hektar orman alanı kaybetmektedir.

Her yıl doğaya 7 ağaç borcumuzu unutmamalıyız.

Çünkü; Bir yıl içinde, kullandığımız kağıt-kartonlar ve ayrıca yaşamsal ihtiyaçlarımız için 7 adet ağacı tüketiyoruz.

Dünyada her yıl kağıt tüketiminin yarısı geri kazanılsa, Türkiye büyüklüğünde bir ormanlık alan yok olmaktan kurtarılmış olur.”  

Fidan dikiminde katılımcılara, Kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından çeşitli yiyecek ve içecek ikramında da bulunuldu. Fidan dikiminin sonunda öğrenciler ellerine aldıkları karton kutu ve poşetlere yiyecek ve içecek artıklarını doldurarak çevreye karşı ne kadar duyarlı olduklarını da göstermiş oldular.