Organ bağışı kampanyalarının eksikliğinden yola çıkan Kars Sağlık Yüksekokulu’nda Organ Bağış Kampanyası düzenlendi. Kars Devlet Hastanesi Uzman Doktorlarından Tülay Diken’in desteği ve Yrd. Doç. Dr. Nihal Bostancı Daştan, Öğr. Gör. Duygu Akça, Okt. Murat Daştan, 4. Sınıf öğrencilerinden İsmail İrinal ve Samet Akbulut önderliğinde düzenlenen Organ Bağışı Kampanyası’na gösterilen ilgi sevindirdi.
4 gün süresince öğrencilere seminerler ve broşürlerle organ bağışına yönelik bilinçlendirmeler yapıldı ve toplam 53 kişi organ bağışında bulundu.
Kampanyanın emektarları, “Böyle bir etkinlikte bulunmaktan hepimiz çok mutluyuz. Bu süreçte katkıda bulunan tüm arkadaşlarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyor ve böylesine yararlı kampanyaların sürmesini diliyoruz” dediler.
ORGAN VE KARS’TAKİ ÇALIŞMALAR
Organ nakli, geri dönüşü olmayan yaşamsal organ yetmezliklerine karşı başarılı bir tedavi yöntemi olmasının yanı sıra hasta bireylere ikinci bir yaşam şansı da tanımaktadır. Hasta bireylere organ nakli ile ikinci bir yaşam şansının tanınabilmesi ancak bağışlanacak organlar ile mümkün olabilir. Ülkemizde organ nakli bekleyen yüz bine yakın hasta var. Bir şekilde yaşam bekliyorlar, bir şekilde ölümü bekliyorlar. Onların, yaşayabilmek için bir tek şansları var. Organ nakli, ancak organ nakli yapılırsa bu hastalar yaşatılabiliyor. Öldükten sonra organ bağışı yaparsak 6-7 kişi yaşama dönüyor. İnsan olarak birbirimize karşı sorumluluklarımız var bu sorumluluk ve duyarlılığın organ bağışı konusunda da uygulanabilir olması gerekiyor. Bunun daha fazla sorgulanmaması gerekiyor. İyilik yapmak için yardımlaşmamız şart.
İspanya da milyon nüfus başına donör sayısı 34, ülkemiz de ise, 3 milyon nüfus başına 3 tane. Yapılan araştırmalar sonucunda; 2010 yılı itibariyle Kars’ta 18 kişinin organ bağışında bulunduğu belirlenmiştir. Bu konuda da ne kadar geri olduğumuz ortadadır. Dünya genelinde organ nakline çok büyük talep olmasına karşın, pek çok insan yanlış inanış, bilgi eksikliği ve konuyla doğrudan ilgisi olmayan yanlış inançlar yüzünden organ bağışında bulunmamaktadır.
Organ bağışı oranını arttırma çalışmalarında konuya duyarlı konuya duyarlı ve eğitimli sağlık personelleri anahtar roldedir. Sorunun çözülebilmesi için öncelikle sağlık personelinin konuya inanması ve güvenmesi gereklidir. Yurt dışında hemşirelik ve tıp öğrencileri arasında yapılan bir çalışmada, öğrencilerin büyük çoğunluğunun organ bağışı kartı taşıdıkları belirtilmektedir. Ülkemizde bu konu ile ilgili yapılan taramalarda sağlık öğrencilerinin organ bağışına yönelik bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesine rağmen organ bağışına ilişkin kampanya düzenlenmediği görülmektedir.