600’e yakın tarihi obje sergiliyor

Ermenilerden kalma tarihi evde, 600’e yakın tarihi obje sergiliyor...

Kars’ın Sarıkamış İlçesi’nde yaşayan müzisyen Rasim Kaya (49), Sarıkamış ve çevre illerden toparladığı 600’e yakın tarihi objeleri bir araya getirerek, Ermenilerden kalma tarihi bir binada Kültür Evi açtı. Kaya, çevreden toparladığı 600’e yakın eseri yerli ve yabancı turistlerin hizmetine sunuyor.

Sarıkamış’ın İnönü Mahallesi’nde açtığı Ermenilerden kalma 3 odalı Kültür Evi’nde yerli ve yabancı turistleri ağırladığını söyleyen Kaya, tarihe ve kültüre verdiği önem nedeniyle bu tür girişimlerde bulunduğunu ve kısa sürede çok istediği Kültür Evini açtığını söyledi. Kültür Evi’nde, eski madeni paralar, şamdanlar, kılıçlar, silahlar, bakırdan yapılmış kazanlar, tavalar, eski radyo ve plaklar, tepsiler, löküzler ve kağnılar gibi 600’e yakın objeyi bir araya getirerek yerli ve yabancı turistlerin ilgisine sunduğunu belirten Kaya, Kars Valiliği’nden de yardım beklediğini ve Kültür Evi’ni büyütmek istediğini dile getirdi.

Kendisinin aynı zamanda Uluslar arası film festivallerine katılan 33 yıllık müzisyen olduğunu söyleyen 9 çocuk babası Rasim Kaya, “Yöremizde bir Kültür Evi açmayı yıllardan beri kafamda tasarladım. Tarih ve kültüre olan ilgim buna ön ayak oldu. Kendi çabalarım ile çevremden, eşten dosttan temin ettiğim 600’e yakın tarihi obje ile Sarıkamış Kültür Evi’ni kurdum. Bunların içinde 200 yıllık tarihe sahip olanları da var. Sarıkamış’a gelen yerli ve yabancı turistleri burada ağırlıyoruz. Aynı zamanda ağırladığımız misafirlerimize yöresel yemeklerde sunuyoruz. Bundan son derece gurur duymaktayım” dedi.

Ermenilerden kalma tarihi bir bina kiralayarak, 5 yıllık bir çalışma ile Kültür Evi’ni işletmeye açtığını söyleyen Kaya, “Gezdiğim yerlerde gözüme çarpan tarihi kalıntıları toparladım. Bu beş yılımı aldı. Beş yılda oluşturduğum Kültür evi üç yıldır da aktif olarak çalışmaktadır. Tek sıkıntımız binanın dar olmasıdır. Yetkililer daha geniş bir bina tahsis etmiş olsalar bana ilçemize gelen turistlere daha iyi hizmet sunacağız ve turistlerde bundan memnun kalacak. Fakat bunca zamandır o kadar yalvarmamıza rağmen hiç kimseden bir destek bulamadım” diye konuştu.

Yunanistan, Almanya, İran, İngiltere gibi ülkelerden çok sayıda kafileyi Kültür Evi’nde ağırladıklarını ifade eden Kaya, Turistlerin Kültür evine karşı özel bir ilgi duyduklarını, turist sayısının ise kış aylarında kayak sezonu olması nedeniyle daha çok olduğunu bildirdi.