90 günde 30 kişi dolandırıldı

Kars’ta 90 günde 30 kişi telefon ve kontör dolandırıcılarının kurbanı oldu.

Kars’ta 3 ay içinde kontör dolandırıcıların tuzaklarına düşen 30 kişi Emniyet Müdürlüğü’ne resmi başvuruda bulundu. Bunlar içerisinde 1 defe da 40 bin TL kaptıran olduğu gibi hesaplarındaki bütün paraları da kontör şebekelerine kaptıran da oldu. Yaklaşık 20 kişi de parasını kaptırmadan Emniyete başvurarak dolandırılmaktan kurtuldu.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve bütün illerin Emniyet Müdürlükleri aylardır vatandaşlara cep mesaj göndererek, gazete ve televizyon aracıyla ve broşürlerle vatandaşları uyararak, kendilerini emniyet müdürü, savcı, hakim vesaire tanıtarak kontör isteyen, bir hesaba para aktarılmasını isteyenlere karşı dikkatli olmalarını istiyor. Karşılaştıkları bu tür telefonların hemen ardından vakit geçirmeden Emniyete başvurmaları yönünde yapılan tüm uyarılara rağmen bir çok vatandaş bu kontör ve telefon şebekelerinin tuzağına düşüyor. Bu sayı da “uyarılara rağmen” her geçen gün artıyor.

Kars’ta durum öyle bir hale geldi ki adeta kentin ekonomisini bu paravan şebekelere aktı. Yılbaşından bu yana Kars Emniyetine 30 mağdur resmi başvuruda bulundu ve dolandırıldıklarını söyledi. Bunlar arasından 40 bin TL kaptıran da var, 5 bin TL kaptıranda. Dolandırılanların sayısı artığı kadar dolandırılmayanların sayıları da artıyor. Şüpheli telefonlar geldiğinde direkt Emniyet Müdürlüğü’ne başvuran ve yakayı kurtaranların sayısı da 20’yi buldu.

Kars kamuoyunun en önemli gündem maddesi haline gelen bu ve benzeri olaylar her köşe başında da konuşuluyor. Herkes birbirine “Nasılda aldanmışlar, niye Emniyete başvurmamışlar” gibi sözler sarf ederken bir yandan da halen aldananların olması kafaları karıştırıyor.

 SABİT TELEFONLARA YÖNELDİLER

KHA Kurucusu Bedir Altunok ve Serhat TV Muhabiri Adem Alp, yaşananları Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek’e sordu. Zeybek, “Kars’ta yılbaşından bu güne kadar 30 civarında telefonla kandırılan mağdurun olduğunu bilgi edindik. Son dönemde sabit telefonlara yöneldi bu kişiler. “Emniyetten arıyoruz, Savcılıktan arıyoruz” diye arıyorlar. böyle birçok vatandaşı mağdur duruma getirdiler.” dedi.

BAZI KURUM MÜDÜRLERİ DE MAĞDUR OLDU

Sabit numaralardan arananlar arasında bazı kurum müdürlerinin de bulunmasının sorulması üzerine Zeybek, “Dün bir daire müdürümüz aradı “Ankara’dan Başbakanlıktan, Denetleme Başkanlığından arıyoruz. Bir cenaze kalkacak onun için şu hesaba para gönderin” gibi bir telefon geldiğini söyledi. Daireleri arıyorlar, kamu görevlilerini arıyorlar ve “Ben bakanlıkta müfettişim, teftiş müdürüyüm burada bir cenaze var Kars’a göndereceğiz. Karslıymış herhalde para da yok falan, aranızda toplayın yazıktır” diyerek değişik duyguları kullanan bu kişiler dolandırma yöntemlerini deniyorlar.” diye konuştu.

BİR VATANDAŞ 65 TL KAPTIRMAKTAN SON ANDA KURTARILDI

15 gün önce bir vatandaşın 65 bin TL parasını kaptırmaktan son anda kurtarıldığını da hatırlatan Zeybek, “Dolandırılmıştı, tam bankadan çekerken başka bir ilimizde suçüstü yapılarak alındı. Bunlar şebeke halinde çalışıyorlar. Kendileri başka ilden telefon açıyorlar, başka bir ile havale yaptırıyorlar ve bu havaleleri başkası çekerken arkadaşlarımız çok hızlı ve çok titiz bir çalışma yaparak paranın çekileceği bankayla ve polisle iş birliği yapılarak suçüstü yapılarak alındı.” dedi.

ERKEN HAREKET EDİLSİN

Bu tip olaylara karşı vatandaşların erken davranıp, erken hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Zeybek, “Genelde vatandaşımızı arayıp “hesabınıza girilmiş, cep telefonunuzdan şifreniz tespit edilmiş. Paranızı çekecekler. Ben Emniyetten arıyorum. Şu bankanın şu hesap numarasına göndermezsen paran gidecek” şeklinde konuşma yapıyorlar. Vatandaşın bunu olumsuz karşılaması sonucunda da küfür ve hakaretli konuşma sergiliyorlar ve netice kapanıyor.” şeklinde konuştu.

BU TÜR TELEFONLARI DİKKATE ALMAYIN

Zeybek, vatandaşların bu tür telefonları dikkate almamaları ve bir an önce Emniyete başvurmasını isteyerek şu çağrıda bulundu:

“Bütün vatandaşlarımızın dolandırıcılığa karşı duyarlı olması gerektiğini bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Bu tür aramalara maruz kalan vatandaşlarımız telefonda fazla irtibat kurmadan emniyet birimlerimize gelerek numarayı bıraksınlar. Hiçbir polis, hiçbir savcı ve hiçbir kamu görevlisi o kişilerin kullandıkları yöntemlerle telefonla arayıp öyle bir talepte bulunmaz. Bu nedenle vatandaşlarımızın onları dikkate almamaları gerekmektedir. Bu tür telefonlara maruz kalıp direkt Emniyet Müdürü olarak beni arayanlar da var, Emniyet birimlerimize bizzat gelenlerde var. Bu vatandaşlarımıza gereken açıklamayı yapıyoruz ve öyle bir yanlışın kurbanı olmaktan kurtarıyoruz. Bu tür telefon dolandırıcılığı karşısında mağdur olmayıp da bilinçli olan vatandaşımızın sayısı da bir hayli fazla, medyanın yayınladığı haberler sayesinde vatandaşın bilinçlenmesi daha da kolaylaşacak. İnsanlarımız aldatılmayacak ve haksız yere birikimleri yok olmayacak.”

KAPINIZI ÇALANLARA DİKKAT EDİN!

Kars Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, kapıdan satış yapanlara karşı vatandaşların dikkatli olmalarını istedi. Özellikle de “çekiliş kazandınız” deyip senet imzalatanlara aldanmamaları gerektiğini de belirten Zeybek, vatandaşın senet imzalayıp mağdur olmasını istemediklerini belirtti.

Zeybek, “Kapıdan mal alma satma gibi bir sistem var. Bunu çok tabiatlı ve dürüst insanlar da yapıyor. Ancak; “çekiliş yapıyoruz, size şu hediye çıktı, şu tencereyi alırsanız şu fırınla ocağı da hediye veriyoruz. Şuraya da bir imza atın” diyorlar. Aslında hediye verdiği eşya değerli bir eşya fakat asıl ürün çok uyduruk olan, değersiz olan malzemeler pazarlayanlar oluyor. Bunlara inanmamakta fayda var.” dedi.

Bu tür art niyetli insanların vatandaşları mağdur ettiğini söyleyen Zeybek, “Kura çektiriyor ve buna benzer örnekler mevcut. Hiçbir hanımefendi, hiçbir kardeşimiz kapıdan “bu tür hediye kazandınız, çekiliş yapın, ürün alın” kampanyalarını dikkate almamalıdır. Birileri eğer bir şeyler vaat ediyorsa bunda bir tuhaflık vardır. Hiç kimse başka şehirlerden gelip de köy köy, mahalle mahalle, ev ev dolaşıp birilerine hediye dağıtmaz.” diye konuştu.

“Ben bir çocuk polisim” kimlik kartı uygulamasında çocuklara slogan olarak ““Kim o” demeden ve emin olmadan kapıyı açmam” şeklinde öğütün yer aldığı, buna rağmen kapıdan satış yapanlara senet imzalatanların olduğu hatırlatıldı.

Kent merkezlerinde güvenilir firmalarında olduğu ve bunlarında kapıdan satış yaptıklarının hatırlatılması üzerine Zeybek, bunları da vatandaşın doğrulaması ve firmayı iyi tanıması gerektiğini ifa etti. Bilmedikleri, tanımadıkları insanlar kapılarını çaldığında ise asla senet imzalamamalarını isteyerek, “Bizim çocuk polislere dağıttığımız kimliklerin arkasında ki uyarılardan bir tanesi de “bilmediğin kişilere kapı açma” sloganı mevcut. Söylediğimiz gibi alışagelmiş kötü durumları değiştirmek genç neslin elinde ve çocuklarımız bizden öğrendikleri doğruları ebeveyinlerine söyledikleri taktirde anneler de bilmedikleri kişilere kapı açmama konusunda da çocuklarının uyarılarıyla karşılaşacaklar. Bu tür insanlara kapı açmamak en doğrusudur. Bazı vatandaşlarımıza hediye verip asıl ürünün geleceğini vaat edenlerin olduğunu biliyoruz. Fakat asıl ürünün gelmediği de bir gerçek. Asıl ürün gelmediği için imza attığı senedi ödemeyen vatandaşımız mağdur olup icralık oluyor. Bu nedenle hiç kimse böyle durumlarda borç altına girip hediye diye görünen bataklığa düşmemelidir.” dedi.