Abdülmecit düşünmüştü...

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ''Kars-Tiflis-Bakü tren hattıyla MARMARAY birlikte düşünüldüğü zaman Türkiye, Londra'dan Pekin'e kadar bir tren yolu ulaşım sisteminin üzerinden geçtiği tek ülke haline geliyor'' dedi.

Ergün, gazetecilerle toplantısında, MARMARAY projesinin bitme aşamasına geldiğini belirterek, ''Bazı teknik engel, arkeoloji ve boru hattı gibi sorunlar çıkıyor ama proje bittiğinde 2013 yılında artık trenler gemiye binmeyecek, denizin altından transit geçip gidecekler. Bunu Abdülmecit düşünmüştü, düşünmüştü ama yapamamış bunu. O zamanki siyasi istikrarsızlık, imparatorluğun kaotik durumu, teknik şartlar hiçbirini yapmaya müsait olmamış. Bugünün Türkiye'si buna karar veriyor ve yapıyor. Sessiz sedasız ikincisinin temelini de atıyorsun'' diye konuştu.

Türkiye'de bu tür projelerin günübirlik projelere dönüştüğünü ifade eden Ergün, şöyle devam etti:

''Lastikli araçlar için ikinci tünel yolda. O da 4 yıl içerisinde tamamlanmış olacak ve hizmete girecek. Bu projeler başka projelerle birleştirildiğinde Türkiye'nin stratejik önemini çok artırıyor. Kars-Tiflis-Bakü tren hattıyla MARMARAY birlikte düşünüldüğü zaman Türkiye, Londra'dan Pekin'e kadar bir tren yolu ulaşım sisteminin üzerinden geçtiği tek ülke haline geliyor. Türkiye, bu iki projeyle Londra ile Pekin'i birbirine bağlıyor. Bizim lojistik değerimizi artıran bir projedir. Türkiye aynı zamanda enerji dağıtım merkezi haline geliyor. Kanal İstanbul da bu nitelikte projedir. Türkiye'de kimse bunu yapamayız diye konuşuyor mu? 'Rahmetli Bülent Ecevit de yapmak istiyordu', 'Sokullu Mehmet Paşa da yapacaktı' gibi eleştiriler geliyor. Bu yüzme havuzu değil, sonunda insana başka türlü katkı sağlayacak projedir.''