Adli Para Cezası ve Uygulanması
Adli para cezası, mahkemenin bir suç için ceza ödemeniz gerektiğine karar verdiği para miktarıdır. Mahkeme, ödeme tutarını ve ödenecek gün için verilen süreyi belirler. Mahkeme, faile ne kadar ceza vereceğine karar verirken mali durumunu da hesaba katmalıdır. Mali durumunuzu önceden mahkemeye sunmanız gerektiğini unutmamanız gerekir. Suçu işleyen kişinin mali durumu hakkında doğru bilgi verilmemesi halinde ceza gerektiren bir suç işlemiş olacaktır.
Adli Para Cezası Nasıl Ödenir?
Para cezasını ödemenize karar verilirse, paranın tamamını peşin olarak ya da taksitle ödeme seçeneğiniz vardır. Paranın tamamını ödeme, herhangi bir mahkeme ofisinde ödenebilir.
Ceza Ödenmezse Ne Olur?
Cezayı son ödeme tarihine kadar ödemezseniz, muhtemelen para cezası için icra tebligatı gönderilecektir. Size, başka bir duruşmaya katılmanız gereken tarih ve saati belirtecek aynı zamanda mali durumunuz ile alakalı yazılı beyanda bulunmanız istenecektir. Ceza ödeyemeyecek durumda ise kişinin kamu yararına çalıştırılması durumu devreye girer. Günlük çalışmanın denetimi yapılarak, çalışılan günler hapis cezasından düşürülür.
Hapis Cezaları Nasıl Adli Para Cezasına Dönüştürülür?
Hapis cezasına karar verilen kişi belirlenen süre içerisinde cezaevinde kalır ve gereğini yerine getirdikten sonra, işlemiş olduğu suçtan pişmanlık duyarak durumu adli para cezasına döndürülebilir. Suçlunun işlediği suçtan dolayı pişmanlık duyması ve hapishanede kaldığı süre boyunca gösterdiği davranışları da göz önünde bulundurulur. Bu durum bütün suçlar için geçerli değildir. Hapis cezasının adli para cezasına dönüştürüldüğü durumlar:
- İlk defa cezaevine girmiş olması,
- Ceza süresinin 1 yıldan az olması,
- İşlediği suç tarihi itibari ile 18 yaşından küçük olması ya da 65 yaşından büyük olması,
Bu gibi durumlarda hapis cezası adli para cezasına çevrilmektedir.
Adli para cezası hakkında ceza avukatı danışmanlığı için https://acasoy.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.