Kars’ın ve Kars halkının ilk kez bir göçmen akınıyla karşı karşıya kaldıklarına değinen Tepe, Taliban zulmünden kaçarak Kars'a gelen Afgan mültecilerin, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) üzerinden, bir başka üçüncü dünya ülkesine yerleşmek için sığınma talebinde bulunduklarını belirti.
Afgan mültecileri, Kars halkı ve Valilik olarak alışık olmadık bir şekilde bir anda kucaklarında bulduklarını belirten Tepe, “Sayıları şu anda 450’yi aşan mültecilerin barınma ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamak kolay değildi. Daha önce de 48 mülteciye Kars Kızılay Şube Başkanlığı sahip çıkmış ve geriye kalanları da Valilik olarak kapalı spor salonunda misafir etmekteyiz. Bu arada duyarlı vatandaşlar ile birlikte Valilik olarak, gıda yardımında bulunduk ve elimizden geleni yaptık. Bu nedenle Kars halkına da teşekkür ediyorum. Kars halkı, bu insanların göçmen statülerini dahi bilmeden kendi ülkelerinden kovularak Kars’a gelen mültecilere destek verdiler.” dedi.
22 ADET LOJMAN, MÜLTECİLERE TAHSİS EDİLECEK
İl Özel İdaresine ait atıl duruda olan 22 adet lojmanın, kısa bir süre içerisinde bakım ve onarımını yaparak kullanılır hale getirdiklerini belirten Tepe, mültecilerin bugün itibariyle bu lojmanlara yerleştirileceklerini de açıkladı. Daha önce sayıları 200 olan mültecilere göre çalışma yaptıklarını belirten Tepe, diğer mültecilere de taziye çadırlarında barınma imkanı sağlayacaklarını söyledi.
Gazetecilerin mültecilerin dilendikleri ve yasadışı bir şekilde çalıştıkları yönünde ki sorularına ise Tepe, “Şu anda her türlü çalışmalarımız devam ediyor. Polisimiz de onların dilenme ve çalışmaları konusunda kontrollerini sürdürüyor. Bu sorunların müsebbibi bizler değiliz. Ve müsebbibi gibi davranmayalım! Kars halkı da ilk kez göçmen akını ile karşı karşıya kaldığı için yaşanan bu durum bizlere garip gelebilir. İzmir Basmane’de, İstanbul ve birçok ilde sayısız mülteci ile karşılaşabilmekteyiz.
GÖÇMEN SORUNU, TÜRKİYE’NİN DEĞİL DÜNYANIN REALİTESİDİR
Göçmen sorunun sadece Türkiye’nin değil Dünyanın bir realitesi olduğuna da vurgu yapan Tepe, daha sonra şu ifadeleri kullandı. “Şu anda dünyanın belli bölgelerinden bir başka refah bölgesine insan akınları yaşanıyor. Doğal olarak da, bu gibi insan geçişlerinden bizim gibi üçüncü dünya ülkeleri de etkileniyor. Üzücü olan nokta ise artık Türkiye transit bir ülke olmaktan çıktı ve yavaş yavaş hedef ülke olmaya başladı. Eskiden Afganistan’dan, Kuzey Irak ve Meyanvar’dan bir sığınmacı veya mültecinin hedefi İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya idi. Ama şimdi ise o hedeflerden bir tanesi de Türkiye olmuştur. Yani ekonomik gelişmişlikle beraber karşılaşacağımız sorunların başında bu da geliyor. Biz bu sorunla ilk defa karşılaştık ama tahmin ediyorum sonda olmayacak.”
6 AY KADAR KARSTALAR
Yasal olarak mültecilerin Birleşmiş Milletlerden bir cevap gelinceye kadar Kars'ta kendi imkanları ile kalmaları gerekiyor. Mültecilerin bu süre içerisinde suça karışmamaları ve herhangi bir işte de çalışmamaları da gerekiyor. Sayıları gittikçe artan mülteciler, Kars'ta ki rahat ortamı Afganistan'daki diğer yakınlarına anlattıkları için bu sayının daha da artacağı bekleniyor. Tüm bu yaşanan sorunlara rağmen Kars Emniyet Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği arasında yapılan yazışmaların 6 ay kadar sürebileceği bildiriliyor.”