Ağaç Kesim Tatbikatı

Kars Sarıkamış Orman İşletme Müdürlüğü, Mescitli köyünde orman işçilerine ve orman köylüsüne ağaç kesim tatbikatı yaptırdı.

Sarıkamış Orman İşletme Müdürü Ayhan Deligöz ve İşletme Pazarlama Şube Müdürü Kubilay Suvari, Sarıkamış Orman İşletme Müdürlüğünde görevli orman işletme şefleri, orman muhafaza memurları ve orman işçilerine, Üretim Standartları ve İş Güvenliği konularında Mescitli köyünde eğitim ve tatbikat yaptırdı.

 

Tatbikata; Sarıkamış Orman İşletme Müdürü Ayhan Deligöz, İşletme Pazarlama Şube Müdürü Kubilay Suvari, Çamyazı Orman İşletme Şefi Ferhat Altun, Karakurt Orman İşletme Şefi Mehmet Üstünyel, Sarıkamış Orman İşletme Şefi Murat Karakülah, Hamamlı Orman İşletme Şefi Ferhat Kaya, Boyalı Orman İşletme Şefi İlker Öztürk, orman işçileri ve orman köylüleri katıldı.

 

Mescitli köyü bölgesindeki ormanlık alanda gerçekleştirilen tatbikatın ilk bölümünde, kesilmesi gereken ağaçlar belirlendi. Orman İşletme müdürü Ayhan Deligöz, belirlenen ağaçları damgalama, dikili ağaç kesme tekniği ve kesmede güvenlik teknikleri; standardizasyon; ölçme değerlendirme ve kayıt işleri ile dikili ağaç satış konularında orman işçilerine ve orman köylülerine bilgi verdi.

 

İkinci bölümde ise İşletme Pazarlama Şube Müdürü Kubilay Suvari tarafından verilen seminerde işletme ve pazarlama konuları anlatıldı.

 

Şube Müdürü Kubilay Suvari, “Kesme ve tomruklama işlerinde şunlara dikkat etmeliyiz. Ağaçların yerden 1 1,5 metre yüksekliğe kadar gövde kabukları soyulmalı. Kök çıkıntıları ve yumrular düzeltilecek ve gövde silindir bir hal almalı. Ağaçlar işaretlenen yöne doğru devrilebilmesi için TS 1214 numaralı standart esaslarına uygun olarak devrilmeli. Ağaçlar yere en yakın yerden kesilmeli. Damga izi ve numara dip kütükte kalmalı. Fazla dallı ağaçlar gençliğe ve kıymet ağaçlarına zarar vermemesi için budanmalı. Ağaçlar 8 cm ince uç çapına kadar yerinde soyulmalı. Boylama ve urlardan temizlendikten sonra standardizasyon esaslarına göre en yüksek verimi alacak şekilde piyasa isteklerine uygun olarak ölçü kesim işleri de görevli Orman Muhafaza memurları tarafından yapılmalıdır” dedi.

 

Sarıkamış Orman İşletme Müdürü Ayhan Deligöz ise, tatbikat ile ormandan yapılan kesimlerin tekniğine uygun olması ve kesim sonrası ağaçlardan en kaliteli ürün elde ederek piyasaya sunulmasının amaçlandığını, bunu yaparken de iş güvenliği tedbirlerinin alınmasının önemine dikkat çekti.

 

Ayhan Deligöz daha sonra şunları söyledi:

 

“Sarıkamış’ta 2010 yılı için üretim hedefi; 35 bin metreküp olup bunu en kısa süre içerisinde gerçekleştirerek, Sarıkamış’ta yaklaşık 2 milyon TL’lik istihdam hedeflenmektedir.

 

Kesimler orman mühendisleri nezaretinde yapıldığı için ormanlar herhangi bir zarar görmemekte. Ormanların direnci ve alanda bırakılan ağaçların kalitesi yükseltilmektedir. Bilinçsiz olarak yapılan kaçak kesimler sonucunda ormanlar büyük zarar görmektedir. Ormanlarda izinsiz ve kaçak olarak kesim yapanlar tespit edilerek 6831 sayılı Orman Kanununun ilgili maddeleri gereğince cezalandırılmak üzere mahkemelere sevk edilmektedir.

 

Sarıkamış Orman İşletme Müdürlüğü kesim haricinde diğer fidan ekim, dikim, teras yapımı gibi diğer iş kollarıyla birlikte Sarıkamış’ta toplamda 6 milyon TL’lik istihdam sağlanmaktadır.”