Ahırlara Mobese sistemi

Hayvan hırsızlıklarına “Mobeseli Önlem” Kars’ta yaygınlaşıyor...

Hayvancılığın merkezi Kars’a yıllardır devam eden hayvan hırsızlıkları bir çok vatandaşı mağdur etti. Yüzlerce hayvan yetiştiricisi ahırından çalınan hayvanlarını bulamazken bölgeden göç etmek zorunda kaldı. Hırsızlığı meslek haline getirenler ise bin bir çeşit yöntemlerle vatandaşların kanını emmeğe devam etti. Köylülerin aldığı bir dizi önlem bile hırsızlıkların önünü kesemedi. Vatandaş kapıları kilitledi hırsızlar kilitleri kırıp hayvanları çaldı, vatandaş ahırının önüne çoban köpeği bağladı hırsızlar köpekleri uyutup hayvanları götürdü. Bunlara benzer alınan tüm önlemlere rağmen hayvan hırsızlıkları devam etti.

Hayvan fiyatlarının artması ve bunun doğurduğu hırsızlık vakalarının çoğalmasından yakınan hayvan sahipleri köylerde sabahlara kadar nöbet tutarak hayvanlarını korumaya çalışıyor. Hırsızlığın artmasından şikayetçi olan çiftçi ve hayvan sahipleri sabahlara kadar ahırların önünde beklemenin zor olduğunu ve mobese kamerasının bu durum için çözüm olabileceğini düşündüklerini belirttiler.

Sonunda köyle teknolojiye sarıldı ve birer birer ahırlarında kameralı önlem almaya başladı. Şu ana kadar Kars’ta bir çok köyde 60 ahıra sahipleri tarafından mobese sistemi kurduruldu. Milenyum Bilgisayarla başlayan ahırlara mobese sistemi kurumu dün de Digor İlçesi’ne bağlı Varlı Köyü’nde devam etti. Digor Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi’nin öncülüğünde ilçe genelinde bilgilendirilen hayvan yetiştiricileri ahırlarına taktırdıkları mobese sistemiyle hayvanlarını ve ekonomilerini güvence altına almanın mutluluğunu yaşamaya başladı.

Digor Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi de kendi ahırına mobese sistemini kurdurttu. Hagi, her köylünün bu sistemden faydalanması gerektiğini söyleyerek, köyde kendinin başlattığını ve herkesin yapmasını istediğini, hırsızlara hiçbir imkan sağlanmaması için herkesin bu projede yer alması gerektiğini ifade etti.

Bilişim firması Milenyum Bilgisayar tarafından il genelinde başlatılan uygulamanın Varlı Köyü ayağında konuşan Tarkan Tuğrul, Kars’ta birçok hayvan sahibinin aynı şikayetle firmaya başvurması sonucu yapılmasına karar verilen bu projenin köylüleri memnun ettiğini söyledi.

Öte yandan bu sistemin yaklaşık 60 köye kurulduğunu dile getiren Milenyum Bilgisayar, kurulan her köyden memnuniyet ifadelerini duyduklarını söyleyerek bu sistem sayesinde hem köylüler rahatlarına bakacaklar hem hırsızların yakalanması konusunda devlete yardımcı olacaklarını sözlerine ekledi.

Geçim kaynağı olan hayvanları en iyi şekilde korumak için hiçbir şeyden kaçınılmayacağını söyleyen köylüler ise, “Bu proje öncesi sabaha kadar her evden bir kişi dışarıda nöbet tutuyordu. Mal sağlığı kadar can sağlığımız da önemli. Malımızı korurken soğukta dışarıda bekleyerek hasta olabilme ihtimalimizi de göz önünde bulundurarak bu projede yer almak istiyoruz” şeklinde konuştular.

Varlı Köyü Muhtarı Abdurrahman Çankır ise, böylesi bir sistemin var olduğunu bildiklerini fakat kendi köylerinde de görmenin çok güzel olduğunu belirtti. Muhtar Çankır, “Öncelikle böylesi bir sistemi oluşturanlara sonra da köyümüzde bu proje için öncülük yapan İsmet Hagi’ye teşekkür ediyorum. Başta ben olmak üzere kamera sisteminin kurduracağım ve tüm köylünün kurdurması için öncülük yapacağım” dedi.