AK Parti’de adaylara engel yok

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, hiçbir İl için, hiçbir kişi için aday adayı olmasının önünde bir engel olmadığını söyledi.

Türkiye Buluşmaları programı kapsamında Ardahan’da bir takım ziyaretler gerçekleştirmek için Kars’a gelen AK Parti Genel Başkan yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Kars Belediyesini ziyaretinde yaptığı açıklamada, seçim sürecini değerlendirdi.

Tanrıverdi, “Türkiye bir seçim sürecine girdi. TBMM’de almış olduğu kararla12 Haziran 2011 tarihinde milletvekili genel seçimleri yapılacak. Bu seçim için tüm siyasi partiler hazırlıklarına başladılar ve resmi kurumlar da çalışmalarına başladılar. Bu süreç içerisinde Yüksek Seçim Kurulunun ilan ettiği seçim takvimi ortadadır. Bu takvime göre de siyasi partiler de müracaatlarını alacaklar ve aday belirlemelerini yapacaklardır. Bu çerçevede AK Parti olarak 14 Mart akşamına kadar partimizden aday adayı olacakların listesini alacağız. Müracaatlar alındıktan sonra 19-20 Mart tarihlerin de Türkiye genelinde teşkilat temayül yoklamalarını yapacağız. Aday adayı olan arkadaşların teşkilat nezdindeki durumları tespit edilmiş olacak temayül yoklamaları aday olmak için tek yeterli sebep değildir. Ancak aday belirlemede yol göstericidir.” dedi.

HER İL İÇİN ANKET YAPILIYOR

Her il için anketler yapılacağını da belirten Tanrıverdi, “Bu sefer de halkımızın görüşleri alınacak. Bu görüşler çerçevesinde aday adayı olan arkadaşımızın kişisel özellikleri araştırılacak birikimleri değerlendirilecek partisine, şehrine ve ülkesine katkısının ne olacağı tespit edildikten sonra aday olması belirlenmiş olacaktır. Partimize aday adayı olarak müracaat edecek arkadaşlarımızdan bağış olarak üç bin TL alınmaktadır. Ancak kadınlar ve gençler için yüzde elli indirimle 1500 TL alınacaktır. Özürlü vatandaşlarımızdan hiç bağış alınmayacaktır. Bu seçim sürecinde özellikle yurt dışındaki vatandaşlarımızın daha rahat daha kolay oy kullanmalarını temin etmek için önemli çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar doğrultusunda yurt dışındaki vatandaşlarımızın daha sağlıklı ve rahat oy kullanmalarını arzu ediyorduk. Ancak Yüksek Seçim Kurulu bir karar vererek yurt dışında bu seçimlerde sadece yine gümrüklerde oy kullanılabileceğini bizim tasarladığımız şekilde konsolosluklarda ya da büyük elçiliklerde oy kullanımını engellemiştir. Vatandaşlarımız bundan oldukça rahatsız olmuşlardır. Yüksek Seçim Kurulunun bu kararı demokrasinin daha da olgunlaşmasını gelişip genişlemesine engelleyici bir karardır diye de düşünüyorum. Bu çerçevede bu kararın düzeltilmesi için partimiz Yüksek Seçim Kurulu’na tekrar müracaat etmiştir. Bu müracaatını da YSK reddetmiştir. Dolayısıyla bu seçimlerde YSK’nın bu ısrarlı tutumu sonucu yurt dışındaki vatandaşlarımız sadece gümrüklerde oy kullanabilecektir. Ancak inanıyorum ki bu seçimlerde son defa bu şekilde oy kullanılacak, gelecek seçimlerde yurt dışındaki vatandaşlarımızın kolay ve rahat bir şekilde oy kullanmaları demokrasiye daha sağlıklı katkı vermeleri sağlanacaktır.” diye konuştu.

NTV muhabiri Tacettin Durmuş’un, “Kars’ta ikamet eden veya etmeyen aday adayları için farklı kriterleriniz olacak mı? Ayrıca Kars’ta ikamet etmeyen aday adayları için partinizin tutumu nedir? Bunun yanı sıra Daha önceden AK Parti’ye hizmet veren adaylarda var?” sorusunu üzerine Tanrıverdi şunları söyledi:

“Bu sürece ilişkin ben söyledim hiç kimsenin aday adaylığına engel bir hükmümüz ve davranışımız olamaz. Kars’ta Milletvekili aday adayı olacak arkadaşlarımızın hepsi müracaat edebilirler. Bu arkadaşlarımız arasından Kars’a, ülkeye hizmet noktasında kimin daha fazla katkı verebileceği öne çıkmışsa bu öne çıkan sonuç doğrultusunda adaylar belirlenmiş olacaktır. Onun için bizim hiçbir il için hiçbir kişi için aday adayı olmasının önünde bir engel yoktur.”