Akın Oktay ve hizmetleri

Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Akın Oktay, kurumun çalışmaları ve hizmetleriyle ilgili Kafkas Haber Ajansı’nın ( KHA ) sorularını cevapladı.

İlk olarak kurum hakkında bilgi veren Oktay; “Daha önceden Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğüyken 633 sayılı kanunun kararname ile Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü olduk. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü 01.01.2012 tarihinden itibaren bu isimde kullanarak faaliyetlerimize devam ediyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünden farkı şu; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulduktan sonra bu bakanlığımız bünyesinde 5 tane genel müdürlük bir de Gaziler ve Şehit Yakınları Daire Başkanlığı bağlandı. Bu genel müdürlüklerimiz sayacak olursak; Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Aile ve Toplum Hizmetleri genel Müdürlüğü, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü olarak bu genel müdürlüklerimiz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımıza bağlandı. Bizde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak bu genel müdürlüklerin taşra teşkilatını oluşturuyoruz.” dedi.

Bakanlığın çalışmalarının hızlı bir şekilde devam ettiğini de belirten Oktay, “Şu anda İl Müdürlüğü olarak bugün yeni bakanlıkta kurulmasıyla birlikte biz daha geniş bir kesime hitap etmeye başladık. Bu geniş kesimin içerisinde bizim en başta Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü kurulduğu zaman öncelikle çocuklara yönelik hizmetlerimiz var. Bunlar; çeşitli şekilde annesi olmayan, babası olmayan, ya da her ikisi olamayan çocuklarımızı biz kurumumuzun ya yetiştirme yurtlarında ya çocuk yuvalarında ya çocuk evlerinde ya da sevgi evlerinde istihdam ediyoruz.” diye konuştu.

ÇOCUK EVLERİ

Kars’ta çocuk yuvasının yaklaşık bir yıldır çocuk evlerine taşındığını ifade eden Oktay, “Şu anda Kars’ımızda 5 tane çocuk evimiz var. Bu evlerimizde çeşitli şekillerde mağdur olan çocuklarımız kalıyor. Sayın ^Valimiz ve diğer il müdürlerimizle zaman zaman bu evlerimizi ziyaret ediyoruz. Biz devletin temsilcileri olarak bu evlerimizde hizmetlerimizle bu çocuklarımıza bir anne şefkatini, devletin o şefkatini bu çocuklarımıza hissettiriyoruz. Bunlara her türlü desteği veriyoruz. Okul, dershane gerekirse özel okul hizmeti veriyoruz. Şu anda özel okula bir çocuğumuzu verdik. Sanıyorum bu çocuğumuz 7. sınıftaki bir çocuğumuz. Ama seneye daha fazla çocuğumuzu özel okula vereceğiz. Bizim çocukların gerek harçlıkları gerekse yiyecek ve içeceklerinde gerekse evdeki bilgisayarları, telefonları yani aklınıza gelebilecek her türlü ihtiyaçlarını gideriyoruz. Tabi ki bunlar bir anne-baba sıcaklığını tamamlamaz. Ama inanın geçmiş yıllara baktığınız zaman öksüz ve yetim kalmış çocukları düşündüğümüz zaman çok güzel bir hizmet. Ben İl Müdürü olarak şunu düşünüyorum, iyi ki devletimiz güzel iyi ki devletimiz güçlüdür. Devletin büyüklüğünü orada daha iyi hissediyorsunuz. Biz bu devletin temsilcisiyiz. Allah devletimize zeval ve ziyan vermesin.” şeklinde konuştu. 

SEVGİ EVLERİ

Oktay, kurumun faaliyetleriyle ilgili daha sonra şunları söyledi:

“Çocuklarımıza yönelik hizmetlerimizden bir tanesi de yetiştirme yurdumuz var. Yetiştirme yurdumuzda da yine 12-18 yaş arasındaki çocuklarımız kalıyor. Bir de çocuk yuvalarımız var. Ama biz Kars’ta çocuk yuvasını kapatarak bunları çocuk evlerine dönüştürdük. 2013 yılına kadar da 6 tane sevgi evi Kars’a yapılacak. Çok yakın bir zamanda bunun ihale ve proje çalışmalarını bitireceğiz. 2013 yılına kadar 6 tane sevgi evimizi tamamlayacağız. Yine 10’ar tane çocuğun kaldığı evler, dubleks villalar, tabi biz sevgi evleri yapıldığı zaman burada iki şeyi hedefliyoruz. Birincisi, çocuklarımız daha güzel bir ortamda ve bizim kampusumuza yeni bir hava kavuşturacağız.

HUZUREVİ EKSİKLİĞİ DE GİDERİLECEK

Kars’ımızın en büyük eksikliklerinden bir tanesi Huzurevidir. 2013 yılına kadar bir Huzurevimiz bitecek. Şu anda kadın konukevimiz var. 12 kapasitesi var. Herhangi bir şekilde şiddete uğramış, eşinden ayrılmış ve ya bir şekilde kaçırılmış, mağdur kalmış kadınlarımızı istihdam ettiğimiz kadın konuk evimiz var. Yönetmeliğimiz gereği bunun adresi gizli ancak, yerleştirilecek bu şekilde kaymakamlıklarımız, valilikler aracılığıyla ve basın aracılığıyla bizim tespit ettiğimiz insanlarımızı kadın konuk evimizde istihdam ediyoruz. Yine kadın konuk evimizde güvenliğiyle olsun, psikologuyla, çocuk gelişimcisiyle, çok güzel bir hizmet veriliyor. Biz kadın konuk evlerimizde kalan kadınlarımıza okur-yazar olmayanlara okuma-yazma çeşitli Halk Eğitim Destekli kurslar ve bayanlarımıza yönelik psikolojik destekler veriyoruz. Bugüne kadar orada istihdam edilen kadınlar konusunda da arkadaşlarımızın çok ciddi çalışmaları oldu. Bundan sonra da çalışmalarımızı daha da geliştirerek devam edeceğiz.

BİN 400 VATANDAŞA EVDE BAKIM ÜCRETİ ÖDENİYOR

Yine Kars için söyleyecek olursak sosyal hizmetler adına yaklaşık ilçelerimiz de dahil bin 400 tane vatandaşımıza evde bakım ücreti ödüyoruz. Bugün ocak ayı itibarıyla evde bakım ücretinin maliyeti 624 liradır. Biz, yaşlı, bakacak kimsesi olamayan ve buna bakacak talipli insanları ki, genelde yakın akrabaları oluyor, gelini olabiliyor, kız kardeşi olabiliyor. Bir kişiye 624 lira verip bu vatandaşlarımıza baktırıyoruz. Ayrıca çocukları yurdumuza almadan ailenin yanında desteklediğimiz 524 tane ailemiz var. 524 tane aileye ‘Bu çocuklara siz bakarsanız biz baktığınız çocukların yaşına, okuduğu, ilköğretim, ortaöğretim ve üniversite seviyelerine göre de bu çocuklara biz yardım veriyoruz. Şu anda yaklaşık olarak biz orta öğretim öğrencisine 500 lira, ilköğretim öğrencisine 470 lira ve okul öncesi öğrencimize de 370 lira civarında ücret ödüyoruz. Sırf ailenin yanında bu çocuk mağdur olmasın diye biz aileye nakdi yardım veriyoruz. Bu çocuklara da onlar bakıyorlar. Örnek olsun diye söylüyorum, mesela 3 tane çocuğumuzun anneleri içeriye girmiş. Babası ölmüş. Biz o çocuklarımıza bakacak yakınını bulduk. Yakını normalde bakacak düzeyde değildi. Bizim vermiş olduğumuz nakdi yardım sayesinde o kişi buna talipli oldu. İşte devletin şefkatini biz orada da hissettiriyoruz. Şu anda 542 diyorum tabi bu sayı sık sık değişebiliyor.

AİLE DANIŞMA MERKEZİ

Bakanlığımızın alanı aslında daha geniştir. Kars’ımız Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının taşrada yapılması gereken bazı hizmetlerin olmadığı bir yer. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak Kars’tan devam etmek istiyorum. Bizim burada Aile Danışma Merkezimiz var. Aile Danışama Merkezimizde şu an bir tane Sosyal Hizmet Uzmanımız ve Aile Danışma Merkezi Müdürümüz var. Bunlar zamanla ailelerimize önleyici, aile problemlerini giderici çalışmalar yapıyor. Buraya aileleri çağırıyorlar onlara konferanslar, seminerler veriyor. Uzmanlar çağırıyoruz. Üniversite ile iş birliği yapıyoruz. Ailelerimizde yaşanan sıkıntıların nedenleri neler? Bu sıkıntıları ve sebepleri giderici çalışmalar yapıyoruz. Burada gerekirse psikologumuzla görüştürüyoruz.

SALON İHTİYACI

Özellikle Kars için söylüyorum, bizim birde il müdürlüğü planımız var. Bu il müdürlüğü binamızda çok iyi bir salon yapmayı düşünüyoruz. Bu salonu yaptığımız zaman daha fazla aileye ve kişilere ulaşma hedeflerimiz var. Tabi ki bakanlığımız yeni çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Yine Kars için söyleyecek olursam engelsiz yaşam merkezimiz var. 38 kapasite ile çalışıyoruz ama şu anda 27 tane hafif mental, orta ve ağır mental çocuklarımız var. Biz bu çocuklarımıza engelsiz yaşam merkezimizde çok sıcak bir ortamda yine tefrişatıyla, idaresiyle 3 vardiya sisteminde onların öz bakım becerilerini yapan, temizliklerini yapan, günlük yemeklerini başarılı bakıcılarımız var. Bunlar orada sürekli doktor kontrolündedir. Psikiyatrisi ilaçları kullananlar var. Plan içerisinde problem çıkartanlar var. Bunlara karşı bizim her türlü tedbiri alarak orada 27 tane vatandaşımıza hizmet ediyoruz.

ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ

Biz engelsiz yaşam merkezinde sadece bu yöreye hizmet etmiyoruz. Bizde Aksaray’dan vatandaş var, Trabzon’dan, Artvin’den var. Yani biz tüm Türkiye’ye hitap ediyoruz. Yarın huzur evimiz kurulduğu zaman nasip olursa huzur evimizde de yine sadece Kars için değil, çevre illerdeki ihtiyaçlar için de bize müracaat edenler olacak. Yine Kars için söylemek istiyorum. Aile Danışma Merkezimizden hariç bir de toplum merkezimiz var. Toplum merkezimizde şu anda sosyal rehabilitasyon merkezimiz olarak da kullanıyoruz. Bize gelip müracaat edemeyen evde bakıma muhtaç insanlar olabilir. Ya da annesiz, babasız kalmış muhtaç çocuklar olabilir. Bunların tespiti için alan taramalarına çıkıyoruz. Kaymakamlıklarımıza, belediyelerimize sürekli yazışmalar yapıyoruz.”