Geçtiğimiz cumartesi günü AK Parti teşkilatlarında Milletvekili aday adayları temayül yoklamasından geçirdi. Bu kapsamda Kars’ta İsmail Aytemiz Spor ve Sergi salonunda 18/03/2011 cumartesi sabah 10 da gerçekleştirilen temayül yoklamasında 1029 delegenin 931’i oy kullandı. Temayülde İl ve Merkez İlçe Yönetim Kurulu üyeleri, İlçe Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri, İl Genel Meclisi Üyeleri, Köy Başkanları, oy kullanarak Milletvekili adaylarını belirlemede ilk aşamayı tamamlamış bulundular.
12 Haziran günü yapılacak Genel Seçimlerinde en fazla aday adayının başvurduğu parti AK Parti, aday belirleme sürecini çeşitli aşamalardan oluşturmakta. Bunlardan ilki olan temayül Yoklamasının; hem teşkilatlarının gönlünü alma hem de AK Parti kurumsal kimliğini güçlendirmek amacıyla yapıldığı ve bu temayül yoklamasının sıralamada %5 ile %10 arası bir etkisi olduğu konuşuluyor.
Temayül yoklamasında teşkilat üyelerinin kararlarına yön veren bir takım etkenlerde söz edilebilir. “Teşkilat üyeleri, kendilerine en iyi hizmet edecek, yetenekli, en dürüst ve parti değerleri ile en fazla örtüşen adayı tercih etmeleri yönünde tercihlerini kullanmışlarsa elbette memleket için en iyi sonuçların elde edileceği açıktır. Teşkilat üyelerinin bu sıraladığımız (dürüstlük, çalışkanlık, parti değerleri ile örtüşme, yetenek) hassasiyet ve ölçütlere göre oy kullanmaları ideal olan durumdur. İdeal durum; ulaşılması hedeflenen ama gerçekleşmesi çok zor olan bir durumdur.
“Teşkilat mensupları içerisinde aday adaylarını yetenekli, dürüst, çalışkan olma ve parti değerleri ile örtüşme derecesine göre değerlendirerek karar verenler mutlaka vardır. Ama teşkilat üyelerinin bu değerleri dikkate almadan, akrabalık ya da o anki kişisel çıkarlar, tanıdığım ve çıkarsal ilişkilerimi daha kolay hallederim diyebileceği kişilere pozitif ayrımcılık yapmış olma ihtimalide söz konusu olabilir.
İşte bütün bu olasılıklar AK Parti Genel Merkezi tarafından göz önünde bulundurulmuş olacak ki milletvekili sıralaması belirleme süreci temayül yoklamasından oluşan tek bir aşama yerine önem derecesine göre farklı aşamalardan oluşturmaktadır.
İlk aşama olan temayül yoklaması bitti. Şimdi temayülde daha fazla etkisi olduğu konuşulan AK Parti felsefesinin temelini oluşturan “halk odaklı siyaset” anlayışına da uygun düşen vatandaşın görüşleri yani kamuoyu anketleri. Ülkemizde kamuoyu araştırmalarını profesyonel bir şekilde yapan ve bunlardan elde ettikleri sonuçları uygulamalarına en fazla yansıtan parti olarak bilinen AK Parti için bu araştırma sonuçlarının milletvekili adayı tespitinde daha fazla etkili olması oldukça açık bir durum olarak değerlendirilmektedir.
Ak Partinin aday belirleme sürecinin ikinci aşaması olan kamuoyu anketlerinin temayül yoklamasından çok daha önemli bir aşama olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Teşkilat yoklamasında düşük oy olan bir adayın kamuoyu yoklamalarında yüksek oy alması aday adayını bir anda daha önemli bir hale getirebilir. Temayül yoklaması sonuçları ile kamuoyu yoklaması sonuçları arasında fark çıkması ya da bunların örtüşmesine göre temayül yoklamasında teşkilat üyelerinin yukarıda değindiğimiz kriterlerden hangilerini göz önüne alarak karar verdiklerini de ortaya koyacağını söyleyebiliriz. Yani teşkilat üyeleri ile vatandaşın aynı şeyleri düşünüp düşünmediği siyasi başarıda önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır.
Aday belirleme sürecinin bir sonraki aşaması yani üçüncü aşama ise Genel merkezde MYK üyelerinin katılımıyla oluşan komisyonlar.
Dördüncü ve son aşama ise Başbakanın başkanlığında oluşturulan üst komisyon değerlendirmesi yer almakta.
Oylama sonrasında işleyecek süreç hakkında bilgi veren AK Parti Düzce Milletvekili Metin Kaşıkçı "Bu oylama partimizin demokrasiyi hayata geçirme çabasının bir parçasıdır. Bu oylama sonuçta etkili olacaktır ama asla kendi başına sonucu tayin eden bir uygulama değildir.
En düşük oyu almış arkadaşınız bile aday olarak karşınıza gelebilir. Genel merkez bir kez kamuoyu araştırması yaptı ve birkez daha yapacak. Genel merkezde MYK üyelerinin katılımıyla oluşan 12 tane komisyonumuz olacak. Yurdumuzdaki iller bu komisyonlara dağıtılacak. Hangi il hangi numaralı komisyona düştüyse o komisyona gidecek. Komisyon her aday adayını kendi huzuruna çağıracak ve onları mülakata tabi tutacak.
Tüm Türkiye genelinde bu çalışma yaklaşık bir hafta sürecek. Ama bu uygulama ile de adaylar belli olmayacak. Bütün bu çalışmalardan sonra da Sayın Başbakan'ın başkanlığında, 12 komisyondan çıkan ve kamuoyu anketleri ile pekiştirilen bu bilgiler bir üst komisyona iletilecek. İşte o üst komisyon yapacağı çalışmayla 12 Haziran 2011'de bizim adayımız olacak ismi belirleyecek. Oradan çıkan listeler 11 Nisan 2011'de yüksek seçim kuruluna teslim edilecek. Rabbim bu mücadelede kimseyi mahçup etmesin." dedi. http://www.bilecik11.com/haber/508-ak-partide-temayul-yoklamasi-sona-erdi