Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Kars’ın kardeş kent olduğu Norveç’in Kilkenes kentinden getirdiği motorlu buz delme makinesini balıkçıların kullanması için Arpaçay Belediyesi’ne hediye etti.
3’te 2’si Kars sınırlarında olan Çıldır Gölü’nde balıkçılık yapanlar uzun yıllardır ilkel usullerle kazma ve küreklerle buzları kırıp balık tutuyorlar. Her kış mevsiminde ulusal basının gündeminde yer alan ve ana haber bültenlerinden yayınlanan bu görüntülere artık son verilecek.
Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, 2 yıl önce Norveç’in Kilkenes kentinden getirdiği manuel buz delme makinesini balıkçıların kullanması için Ardahan Valiliği’ne hediye etmişti. Alibeyoğlu bu defa da benzinle çalışan motorlu buz delme makinesini yine Kilkenes kentinden Kars’a getirdi. Elmas uçlu makine Çıldır Gölü üzerinde balıkçıların istifade edebilmesi için Arpaçay Belediyesi’ne teslim edildi.
Modern buz delme makinesini Arpaçay’ın CHP’li Belediye Başkanı Enver Akkaya’ya teslim eden Alibeyoğlu, “İnternet teknolojisinin diktatörlüğü devirdiği bu dönemde insanlarımızın hala çağdışı koşullarda lomla, kazmayla gölü delerek hayatlarını tehlikeye atıp balıkçılık yaptığını biliyoruz. Bu anlamda Norveç’teki kardeş kentimizdeki Kilkenes’ten aldığımız motorlu buz kırma aracını Arpaçay Belediyesi’ne teslim ettik.” dedi.
“Artık hemşehrilerimizin bu teknolojiyi kullanmaları gerektiğine inanıyorum” diyen Alibeyoğlu, “Şuna inanıyorum ki bu aletin gölde kullanılmasıyla birlikte balıkçılarımız buna rağbet gösterecek ve artık eski usullerle göldeki buz tabakası delinmeyecek. Çünkü bilindiği gibi o eski usuller her zaman tehlike oluşturuyordu. Ama artık bu aletle göldeki buz tabakası hem daha rahat delinecek hem de dana kolay olacak.” diye konuştu.
ÇILDIR-KARS-SARIKAMIŞ ARASI RAYLI SİSTEM
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı üzerinde Çıldır-Kars-Sarıkamış arası turizm gezisi yapılması gibi bir rüyasının olduğunu da belirten Alibeyoğlu, şöyle konuştu:
“Çıldır Gölü’nün aslında 3’te 2’si Kars toprakları üzerinde. Bu anlamda burada etrafı ağaçlandırılmış, ormanlar içinde olan, ağaçlandırılması tamamlanmış ve sosyal donatıları olan bir göl arzu ediyorum. Burasını; insanların dinlenme tesisi olduğu ve yine yazın yaz sporlarının, deniz sporlarının yapıldığı, kışın ise donmuş gölde insanların kayak maratonun yapıldığı, kış olimpiyatlarının yapıldığı mekanlar haline getirmek lazım. Bu anlamda yine donmuş gölde kızaklı köpek yarışları, atlı kızak yarışları ve bütün bunları yapabileceğimiz bir organizasyon arzuluyorum. Donmuş gölde balıkçılığın canlandırılacağı bir Kars özlemi içerisindeyim. Bu rüyamızda, bu idealarımız de gönlümüz hala Kars için atıyor. Bunun yapılması adına buradaki yerel yöneticilere, seçilmişlere, atanmışlara herkese çağrıda bulunuyorum. Kars, Sarıkamış ve Çıldır Gölü bana göre Kış Olimpiyatların yapılacağı yegane doğal bir dokudur. Bunun harekete geçirilmesi ve canlandırılması durumunda herkesin buna şimdiden hedef koyması gerek. Gelecekteki olimpiyatların yapılması adına bir söylemimiz vardı: “Kars ve Sarıkamış Kafkasların Davosu olacak”. Onun için bu söylemde Sarıkamış hinterlandında, Çıldır’da, Kars’ta ve Erzurum’da bir bütünlük içinde olimpiyatları yapma çabalarına bir hedef konulup, şimdiden harekete geçirmek gerektiğine inanıyorum.”