Almanya’ya kaz tüyü ihraç edildi

Kaz denilice akla ‘Kars’ olarak gelen Serhat kenti Kars’ta, altmış yıl önce işçi olarak gittiğimiz Almanya’ya bu kez kaz tüyü ihraç edilmeye başlandı.

Özel bir firma tarafından Karslılardan sezon boyunca toplanan 8 ton kaz tüyü, Almanya’ya ihraç edilmek üzere yola çıkarıldı.

Kars’ta ilk kez şu ana kadar sadece etinden ve evlerde tüyünden yastık yapılan kazın tüyünü ihraç etmek için kurulan firmanın ilk ihracatı nedeniyle tören düzenlendi. Törene Kafkaz Tüy Ticaret İthalat ve İhracat Şirketi Sahibi Tufan Güner ve davetlilerin yanı sıra Vali Eyüp Tepe, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Düzgün katıldı.

Törende açılış konuşması yapan Kafkaz Tüy Ticaret İthalat ve İhracat Şirketi Sahibi Tufan Güner Kars’ta bir ilki yaşadıklarını belirterek köylerde kaz kesimi yapan vatandaşların kazları kaynamış suya sokarak yolmalarının kazın etine ve tüyüne zarar verdiğini söyledi.

Kazları koru yolma yöntemiyle yolmak gerektiğine dikkat çeken Güner: “Yaklaşık 60 yıl önce para kazanmak için gittiğimiz Almaya’ya Kars’ın adı ile anılan kaz tüyü ihraç etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Yaklaşık bir yıldan beri kaz tüyü projemiz ile uğraşıyoruz. Yüzde 70 oranında çevreyi kirletmekte olan kaz tüyünü ihraç ederek ekonomimize kazandıracağız. İlk ihracatımızı da bugün Almanya’ya yapıyoruz. Kars’ta kaz üzerinde ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor. Girişimcilerimiz ve devlet yetkililerimiz ve halkımızın üzerinde ve bu mananda önemli görevler düşmektedir. Girişimcilerimiz ciddi yatımlarla kaz tüyünü bir sektör haline getirmeleri gerekir. Devletimizde birçok alanda verdiği desteği kazcılık içinde vermesi gerekir. Vatandaşımızın da bu alana eğilmesi gerekir.” Dedi.

Daha sonra söz alan Kars İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr.Hüseyin Düzgün ise Kars’ta 220.000 adet kaz varlığı olduğunu belirterek kazın etinin yanı sıra sakatatında beslenme için önemli olduğu söyledi.

Kaz tüyünün yaklaşık olarak yüzde 10 ile 20’sin yastık ve yorgan yapımında kullanıldığını da belirten Düzgün, “Kaz, bütün yönleriyle tüketime sunulan bir hayvan konumundadır. Kars’ta öz tüketime yönelik yapılan kaz eti üretimi de önemli bir yer tutmaktadır. Yıllık ortalama 220.000 adet kaz varlığının 200.000’i kış tüketimine yönelik kesilmektedir. Iğdır ve Ardahan illerimizdeki kaz varlığını da ilave edersek bu sayı 400.000’lere ulaşabilecektir. Bir kaz da ortalama 3-4 kg karkas ve 1kg yağ verimi bulunmaktadır. Kazın eti, ciğeri ve sakatatları insan beslenmesinde kullanılmaktadır. 1.000 ton üzerinde üretilen kaz eti ve yağı geçmiş yıllarda çoğunlukla aile içi tüketiminde değerlendirilmektedir.” dedi.

KAZ TÜYÜ BEYAZ ALTIN OLABİLİR

Vali Eyüp Tepe de düzenlenen törende yaptığı konuşmada, kaz tüyünün “Beyaz Altın” olarak değerlendirilip Kars ekonomisinde önemli bir yer alması çağrısında bulundu. Tepe: Kaz tüyü ihracatı alanında atılan bu ilk adımın müteşebbis için küçük, Kars ekonomisinin gelişimi için ise büyük bir adım olduğunu söyledi.

Kaz tüyü ihracatının 8 tondan 80 tonlara çıkartılması gerektiğinin de vurgulayan Vali Tepe: “Kars sınır kenti olması dolayısıyla ilk defa ihracat yapıyor değil. Mutlaka ihracat anlamında bundan evvelde birtakım girişimler, yatırımlar ve hamleler oldu. Vali Eyüp Tepe, Nell Amstorng Ay yüzeyinde yaptığı ilk yürüyüş sırasında “Benim için küçük ama insanlık için büyük bir adımdır” bende bugün bu sözü müteşebbisimiz için söylemek istiyorum. Bu girişim Kars’ın ticari hayatı için ekonomisi, sanayi için büyük bir adım olarak değerlendiriyorum. Kars’ta hayatın olduğunu ümidin olduğunu görmek istiyoruz. Kaz tüyünün potansiyel bir beyaz altın olduğunu ifade etmek istiyoruz. Kars sınır kenti olması nedeniyle ilk kez ihracat yapmıyor. Kaz tüyü ihracatını önemli kılan bizim için bu güne kadar hep atıl olan, kıymetsiz ve değersiz olan kaz tüyünün değerlendirilmesi ve ekonomimize kazandırılmış olmasıdır.” diye konuştu.