ANADOLU BİLGELERİNİ ARAŞTIRMA DERNEĞİ

BİR BAŞTAN BİR BAŞA ANADOLU

ANADOLU BİLGELERİNİ ARAŞTIRMA DERNEĞİ

Projenin Adı:

BİR BAŞTAN BİR BAŞA ANADOLU

Projenin Tanımı ve Amacı 

  1. Düşünceleri ve bizzat yaşayışları ile sadece bu toprakları değil, dünyayı da etkilemiş bulunan Anadolu irfanının temsilcilerini daha çok tanımak, daha çok sevmek.
  2. Anadolu irfan geleneğinin nasıl oluştuğunu, geliştiğini ve Anadolu’yu mayalayan manevi direklerimizin, kültürümüze neler kattığını anlatabilmek.
  3. Sahip olduğumuz edebi, irfanî ve kültürel zenginliğin geçmişte kalmadığı, bilakis değerinin her zamankinden daha da büyük olduğunu vurgulanmak.
  4. İncelikli yaşamaya dair birbirimize hatırlatmalarda bulunmak. Zira bazen unuturuz ancak güzel olanı görünce hemen aslolanı hatırlarız.
  5. Tüm varlığa tek bir gözle bakmanın; sevgi, saygı, hoşgörü, kardeşlik, empati, ilim, insan hakları, adalet gibi kavramların Geleneğimizde nasıl işlendiğini görmek.
  6. Emaneti, sahibine vermeden önce, bu emanetlerin kıymetini anlatmak.

Hedef Gruplar

      Bu proje, Türkiye genelindeki ortaöğrenim kurumlarında yer alan öğrencileri kapsamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı İl veya İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından tespit edilecek program dâhilinde; öğrencilerimizle, günün koşullarına göre çevrimiçi olarak ya da yüz yüze yapılacak buluşmalardaki katılımcı sayısı da yine talebe ve Bakanlığın ilgili kurum ve kuruluşlarının yetkililerince verilecek onaya göre düzenlenecektir. 

Nihai Yararlanıcılar

       Bu çalışma, ortaöğrenim kurumlarında yer alan öğrencilere yönelik yapılacaktır. Nihai yararlanıcıların ise, içinde yaşadıkları toplum ve daha genel anlamda kurdukları ilişkiler neticesinde tüm insanlık olacağı hemen herkes tarafından öngörülmesi mümkün bir sonuçtur.

Proje İhtiyacının Ortaya Çıkmasına Neden Olan Temel Gerekçe:

  1. Medeniyetimizin, aşk ve irfan diliyle inşa eden kadim eserlerinin (evvela insan) daha çok tanımamızın bize vereceği güce ihtiyacımız olması.
  2. İnsan hazinelerimizin ışığında, bugünümüzü nasıl güzelleştirebilir ve böylece irfan merkezli kültür zevkimizin; mimaride, edebiyatta, musikide, görsel sanatlarda ve hepsinden evvel birbirimizle yaşama sanatımızda yeniden en güzel örnekleri nasıl daha çok görünür hale getirebiliriz?
  3. Küresel bir salgın krizi içinde bulunduğumuz bu zor zamanlarımızda, çaresiz ya da kaybolmuş hissetmek yerine, hepimiz Geleneğimizin izini sürerek çıkış yolunu bulma gayreti içindeyiz.  Özellikle, Yunus Emre Yılı olarak ilan edilen 2021 yılının, bu bakımdan son derece önem arz ettiği düşünülmektedir.  Zira geçmişin doğru okunması, içinde yaşadığımız çağa ışık tutmamızı sağlayacaktır. Anadolu Geleneği’mizin rehberliği, birbirimize daha çok bağlanıp çalışmamızı; sahip olduğumuz değerlerin verdiği ümit ise bugün ve gelecekte, daha emin adımlarla yürümemizi sağlayacaktır.

 

Projede Yer Alması Öngörülen Konu Başlıkları ve Anlatıcılar

 

  1. Anlatıcı: Zuhal Öztürk

               Konu Başlığı: Yunus Emre Bize Ne Söyler

- Anadolu Mayası

- Anadolu İrfan Geleneği

               - 2021 Yılının önemi-Yunus Emre Yılı

               - Yunus Emre’nin bizlere bıraktığı miras ve emanet nedir?

               - Yunus Emre Olmak

  1. Anlatıcı: Bengü Özdemir

Konu: Mindfulness ( Bilinçli Farkındalık) ve Stres Yönetimi

-Mindfulness nedir?

-Mindfulness'ın Bilimsel Temelleri

- Mindfulness'ın kazanımları

- Mindfulness 'in Stres Yönetimindeki kullanımı

- Zor duygu ve düşüncelerle başa çıkabilme kapasitesini artırmaya yönelik Mindfulness pratikleri

başlıkları altında, doğduğumuzda sahip olduğumuz potansiyellerimizin farkına varabilmemizin yolları hakkında giriş mahiyetinde bilgiler sunulacaktır.

Temel Faaliyetler

  1. Proje ekibinin oluşturulması
  2. Çalışmanın projelendirilmesi
  3. Hedef kitlenin belirlenmesi
  4. Okunacak eserlerin ve şiirlerin belirlenmesi
  5. Katılımcıların belirlenmesi
  6. Çalışma takviminin belirlenmesi
  7.  Öğrencilerin yapılan buluşmalar sonucunda kazanımlara yönelik farkındalıklarının artıp artmadığının tespit edilmesi yönünde aktif olmalarının sağlanması.

Beklenen Sonuçlar:

       Öğrencilerimizin bu buluşmalar sonrasında,

  1. Sahip olduğumuz manevi zenginliğin izini sürme yönünde ilgilerinin artması,
  2. Söz konusu eğitimlere katılan ve ya katılamayan arkadaşları ile kendi aralarında, eğitimlerde duydukları ve öğrendikleri konularda konuşmalar yapmaları,
  3. Kendi içlerinde başlamasını ümit ettiğimiz merakı ve sevgiyi, en yakın çevrelerinden başlayarak, halka halka içinde yaşadıkları topluma yansıtmaları,
  4. Geleneğimizin, maddi ve manevi tüm unsurlarıyla, gerek sanatın bütün kollarıyla gerek davranışlarımızla bugünkü yaşantımıza, ve en başta kendimizle olan ilişkimize nasıl yansıyabileceğini tecrübe ederek görmeleri,
  5. Üstünde yaşadığımız bu toprakların zenginliğine, tek tek hepimizin kendi yaşantılarımızla sahip çıkabileceğimiz ve yine ihtiyacımız olan gücü de birbirimizde ve Geleneğimizde bulabileceğimiz

yönünde farkındalık geliştirmeleri ümit edilmektedir.

Projenin Katma Değer Yaratacak Unsurları

  1. Öğrencilerimizin iyi ve mutlu bireyler, örnek vatandaşlar olmalarını sağlamak.
  2. Değerler eğitimini, kıymetine paha biçilemeyecek bizzat bizim topraklarımızın en nadide insan hazineleri ve onların eserleri üzerinden örneklemek suretiyle vererek kalıcı olmasını sağlamak.

Projenin Sürdürülebilirlik Etkisi

       Proje sonucunda, gençlerimizden beklediğimiz; soru sormaları, merak etmeleri, duyup öğrendiklerinin izini sürmek üzere şevk duymalarıdır. Vereceğimiz bilgiler ve tavsiye kaynakların temelinde, sonrasında bizzat kendilerinin ortaya çıkaracağı düşünce ve sanat ürünlerini desteklemek üzere, bu tür etkinliklerin belirli aralıklarla devam etmesi planlanmaktadır.

               Gerek eğitim hayatlarında, gerekse günlük yaşantılarında kendileriyle ve çevreleriyle barışık, daha mutlu bireyler olmalarına katkıda bulunacaktır. İçinde sevgi, saygı, adalet, vefa, doğruluk, hoşgörü ve bunların bağlantılı olduğu tüm kavramları barındırması itibariyle kağıt üzerinde kalması mümkün olmayan; yaşanarak öğrenilen bu gönül eğitimi, kendi sürdürülebilirliğini de böylece sağlayacaktır.

               Ayrıca, katılımcı gençlerden, anlatımlar sonunda duyurulacak olan elektronik posta veya mektup adreslerine, bu buluşmalarda paylaşılan konuların, isimlerin, şiirlerin ve hikâyelerin kendilerinde bıraktıkları izleri ya da görüşlerini ve yahut sorularını yazarak, bizlere ulaştırmaları istenecektir. Alınan bu geri bildirimler sayesinde, zaman içinde proje kendi içinde güçlenecek ve gelişerek dönüşecektir.

Proje ile İlgili İletişim Kurulabilecek Kişiler

Ayşe Figen Tan 0 552 331 96 17

Vahide Saygı 0 541 843 53 85

Proje Sahibi

Anadolu Bilgeleri Araştırma Derneği (ABAD)

Adres: Bulgurlu İzzettin Bey Sok. Ekşioğlu Mehmet Sitesi

No:28/C  E Blok Daire 5 Üsküdar - İSTANBUL

Elektronik posta adresi: abad@abad.org.tr , aysefigentan@abad.org.tr