Anı’da Paratoner Rezaleti

Fotoğraf Sanatçısı Araştırmacı Yazar Yıldırım Öztürkkan, Anı Harabeleri'ndeki Paratoner Rezaleti'ni fotoğraflarla gündeme taşıdı.

İşte Yıldırım Öztürkkan'ın kaleminden "ANI  HARABELERİ’NDE PARATONER REZALETİ"

 

Anı Harabeleri’nde  geçen aylarda  iki eski esere “Paratoner” takıldı. Yine bu sütunlarda ikaz ettik, biraz iyileştirme yapıldı ; ama  biri  boşa yapılan bir paratoner, diğeri de “yıldırım vurup yıkması” için yapılan paratoner  oldu . Koruyalım derken, yıkmak için paratoner taktık. Boşa takılan  paratoner (Resimli Kilise) tam bir Karadeniz fıkrası gibi, binanın en üst uç noktasına takılması gereken paratoner  3-4 metre alt tarafında  bir bayrak direği gibi dikildi. Hani  resmi daire  önlerine bayrak dikilir ya işte onun gibi. Fotoğrafta  görülüyor.

 

Diğeri ise : Anadolu’nun incisi  olan  Manuçahr Camii… Yapıldığı günden bugüne Ermeni’nin gözüne batmış 1892-1920 yılları arasında ilmi kazı yapacağım diye  adeta kültür terörüne maruz kalmış  olan bu camii önce  duvarların arası kaba taşlarla  örülmüş   sonra müze yapılmış, daha sonra Ermeni Papaz Ebul Muameran Camii’yi  her gün  alttan bir sıra taş sökerek  1895 yılbaşında  dinamit koyarak yıkmış.  Sonra Manuçahr Cami’ye yönelmiş kuzey duvarı da bayağı oyulmuştur. Günümüze Türk’ün bir mührü olarak damgasını vurmuştur… Fakat korumak için yapılan bu paratoner maalesef yıkılmasına sebep olacaktır ; çünkü   hatalı yapılmıştır.

 

1. Hata : sivri uçtan  çıkan bakır iletken  hiçbir şeye temas etmeden direk toprakla irtibatlandırılmalıdır.Oysa  fotoğrafta görüldüğü gibi sivri uçtan bakır iletken,  Minareye çatı görevi olan çelik konstrüksiyona sarılarak indirilmiş.

 

2. Hata : Camiinin üstünü örten çatısına temas ederek indirilmiştir. Toprağa da ne şekilde gömüldü, bakır ızgara yapıldı mı, tuz serpildi mi oda işin diğer yönüdür.

 

Resimli Kilise, paratoner nerede, şimşek nereye çakıyor…