Tacettin DURMUŞ
15 Temmuz 2016 tarihinde UNESCO Dünya Mirası geçici listesine alınan Ani Tarihi Kentini gezen yerli ve yabancı ziyaretçiler, aynı zamanda çeşitli hayvanları da görme şansı elde ederek fotoğraf makineleri ile gezi rotlarını çeşitlendiriyor.
Doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini büyüleyen 1001 kilise ve 40 kapılı şehir olarak adlandırılan Ani Tarihi Kentini bugünlerde ziyaret eden duyarlı ziyaretçiler karşılaştıklarını bazı hayvanları da fotoğraf makineleri marifetiyle ölümsüzleştirmenin keyfini yaşıyor.
Ani Antik Kentini misafirleri ile gezen Onur Dara da karşılaştığı angıt (tadorna ferruginea) engerek yılanı, yer sincabı ve kaya kirazkuşu (emberiza cia) gibi çeşitli renk ve büyüklüklerde kuşları cep telefonunun kamerası ile kayıt altına aldı.
Tarihi kenti gezen ve ellerinde profesyonel fotoğraf makinesi olan ziyaretçiler de aynı zamanda Türkiye Ermenistan sınırını çizen Arpaçay Nehri kenarında, sınırı oluşturan kanyonda ve kanyonu oluşturan kayalıklarda tüneyen ve konaklayan sayısız türdeki kuşların fotoğraflarını çekme şansını da elde ediyor.
Ziyaretçiler, Kars’ın güneydoğusunda, şehir merkezinden 42 kilometre uzaklıktaki Ocaklı Köyü sınırları içinde Ermenistan’a sıfır noktada bulunan Ani Örenyeri’nde yerleşim ve savunmaya çok elverişli topografyası nedeniyle tarih öncesi dönemlerden itibaren çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmış tarih ile doğal güzelliklere tanıklık ediyor. Bu nedenle Onur Dara, Ani Ören Yeri’ni gezen ziyaretçilerin dikkatlerini tarihi dokunun yanı sıra karşılaştıkları hayvanları da gözlemlemeleri önerisinde bulundu.
Öte yandan Ortaçağ Döneminde önemli bir ticaret yolu olan İpek Yolu’nun Kafkaslardan Anadolu’ya ilk giriş noktasında kurulmuş olan kent, bu dönemde büyük bir gelişme göstererek bölgenin politik, kültürel ve ekonomik merkezi konumuna yükselmiştir. Ani, büyük oranda ayakta kalmış olan etkileyici surları, dini ve sivil mimarlık örnekleri ve şehir planlaması ile Ortaçağ kentinin bir özeti niteliğindedir. Ani’de tarih boyunca süren çok kültürlülük buradaki dini ve sivil mimarinin biçimlenmesinde de etkili olmuştur. Ateşgede Tapınağı, çeşitli plandaki kiliseler ve Selçuklu Dönemine ait cami gibi farklı dinlere ait yapıları bir arada bulunduran Ani, çok kültürlü bir yapıya sahip ticaret kenti olarak Ortaçağ Dönemi mimarlık ve şehircilik tarihi içinde de özel bir konuma sahiptir.