Anıt Toplantısı

İnsanlık Anıtı’nın mimarları basın toplantısı yaptı...

Kars eski Belediye Başkanı CHP Kars 1. sıra Milletvekili Adayı Naif Alibeyoğlu ile Ünlü Heykeltraş Mehmet Aksoy, kaldırılması gündemde olan anıtın yıkılmaması için birlikte basın toplantısı düzenlediler.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 8 Ocak’ta Kars’ta yaptığı konuşmada “Ucube” diye tanımladığı İnsanlık Anıtı’nın yıkılmaması için Ünlü Heykeltıraş Mehmet Aksoy bir dizi girişimde bulundu. Aksoy, 23 Nisan’da da yaklaşık 200 sanatçının uçak ve otobüslerle Kars’a gelerek İnsanlık Anıtı önünde saat 15.00’de mitinge katılacaklarını söyledi.

Aksoy bugün de Alibeyoğlu ile birlikte Kar’s Otel’de bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıdaki konuşmasına İnsanlık Anıtı’nın resmini bir kağıda çizerek başlayan Kars eski Belediye Başkanı CHP Kars 1. sıra Milletvekili Adayı Naif Alibeyoğlu, Kars’ın tarihinde hiç görülmemiş biçimde Türkiye ve Dünya gündemine geldiğini ve sadece anıtla ilgili 4-5 bin civarında haber yapıldığını söyledi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR ETTİ!

Alibeyoğlu, “Başbakandan Allah razı olsun” diyerek Başbakan Erdoğan’ın Kars’ın reklamını yaptığını ve Kars’ın çok sayıda yerli turist çektiğini belirtti.

Anıtın yapıldığı bölgede gecekondulaşma olduğunu ve 40-50 yıldır Üçler ve Sukayı mahallelerindeki gecekonduların kaldırılarak TOKİ’deki 350 konuta yerleştirildiklerini de söyleyen Alibeyoğlu, anıtın tamamlanmasıyla birlikte suni şelaleler, anfi tiyatrolar, restorantların yanında Kars Kalesi’ne de teleferik sisteminin kurulacağını fakat bunların yapılmasının engellendiğini ifade etti.

Tüm bunların Kentsel Dönüşüm Projesiyle canlandırılmalarının planlandığını da vurgulayan Alibeyoğlu, “İnsanlık Anıtını yapalım dedik. Savaşların olduğu, hunharca saldırıların olduğu, anaya-babaya saygının kalmadığı bugünlerde tüm dünyaya insanlık mesajı verelim dedik. Toplam 503 bin TL’ye mal olacaktı. 350 bin TL verecektik ve Mehmet Aksoy ile protokol yaptık 120 bin TL verdik. Helkeltaş Aksoy da genelde sponsorlar aracılığıyla anıtı bugünkü seviyeye getirdi. Gece-gündüz çalışarak bunları yaptı.” dedi.

ANITIN ALTINDA TABYA YOK

Kars’ta 45 tabya olduğunu ve bugün hiçbirine bakılmadığı için bir çoğunun ahır durumuna geldiğini belirten Alibeyoğlu, “Anıtın altında tabya yoktur. Ayrıca Ebu-l Hasan Harakani Hazretleri türbesini gölgede bıraktığı ileri sürüldü fakat heykel türbeye tam 2 kilometre uzaklıktadır. Biz bu anıtı Ermenistan’daki soykırım anıtına karşı anıt olarak yaptık.” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN SEMBOLÜ OLACAKTI

Anıtın tamamlanmasıyla Türkiye’nin sembolü duruma geleceğini de vurgulayan Alibeyoğlu, “Bu anıt Türkiye’nin sembolü olacaktı. Kars’ın misyonu ve vizyonu var. Kars’taki bu anıtta Türkiye’yi temsil etsin dedik. Çünkü Kars Kafkasların Davos’u olsun demiştik. Seçimlerden sonra siyasal linç oldu ve günah keçisi de Heykeltıraş Aksoy ve Anıt oldu. Sanata ve sanatçının eserine saldırı ülkemizin prestij kaybına neden olacaktır. Tamamlanmamış esere “Ucube2 demek doğru değildir.” şeklinde konuştu.  

ANITIN TEMELİ 10 METRE

Alibeyoğlu ayrıca, yıkılması istenen anıtın toplam uzunluğunun 35 metre olduğunu, sadece 10 metresinin toprağı altında olduğuna da dikkat çekerek, “Orada insanlık yıkılmak isteniyor” dedi ve sözlerini böyle tamamladı.

ACI BİR DURUM

Ünlü Heykeltıraş Mehmet Aksoy ise Kars’a 3 yıl boyunca İnsanlık Anıtı’nı yapmak için geldiğini fakat şimdi de “Yıkılmasın” diye gelmesinin acı bir durum olduğunu söyledi.

 

Aksoy, bir heykelin yıkılma gerekçelerinin kötü ve biçimsiz olması, estetiklikten yoksun olması gibi nedenlerle olabileceğini fakat Kars’taki İnsanlık Anıtı’nda böyle bir gerekçenin söz konusu bile olamayacağını belirtti.   

TÜRKİYE’DE HEYKEL FAKİRLİĞİ VAR

Türkiye’de heykel fakirliliğinin olduğuna da dikkat çeken Aksoy, “Alibeyoğlu Kars’a heykeller getirdi ve heykellerin sanat olduğunu anlatmaya çalıştı. Biz şu an heykelin daha başındayız. 50 yılımı heykele verdim, 15 yıl yabancı ülkelerde heykel yaptım. Tüm bu tecrübelerimle diyorum ki Kars’taki heykelin fikri de güzel, yeri de güzel. Şu anda yarım bir heykel olması halinde bile bakın insanları nasıl çekiyor. Şu an orada nişanlı çiftler bile gidip resim çektiriyorlar.” dedi.

KAFKAS BARIŞ ŞENLİKLERİ YAPILACAKTI

Heykelin tamamlanmasından sonra o bölgede Kafkas Barış Şenliklerinin yapılmasının da planlandığını fakat dedikodu ve kahve falı bakar gibi heykele çamur atılmasının anlamsız olduğunun da bilinmesi gerektiğini ifade etti. Aksoy, “Kafkasya’daki düşmanlıklar gitsin, dünyadaki savaşlar son bulsun dedik. Kan davaları pompalanmasın istedik. Kars, savaşların acısını çok iyi bilir. Çünkü çok savaşlar görmüştür.” diye konuştu.  

İKİ İNSAN ASLINDA BİR İNSAN

Aksoy, anıttaki iki insan figürünün aslında bir insan olduğunu, kendi kendine düşman edilmiş bir heykel olduğunu, cinsiyetinin ve milliyetinin bile olmadığını kaydetti. “Savaşlar insanı kendi kendine bile düşman eder” diyen Aksoy, “Anıt tamamlanmadı ve öylece bıraktırıldı. Daha vicdan ve gözyaşı bile yapılamadı. Çünkü vicdan ve gözyaşını bile yaptırmadılar. Şiirin, resmin, sözün söyleyemediğini heykel söyler. Biz Kars’ta çocuklarımız heykelle tanışsın dedik. Bu heykelin barış mesajı niye anlaşılmıyor bunu bile ben anlamış değilim. Kardeş kerdeşi öldürmesin, barış olsun dedik. Savaşlar insanı insana düşman eder sanatlar ise özgür eder. Dünyanın barışa ihtiyacı var. Bakınız Ortadoğu, İslam coğrafyası bile kan gölü olmuş.” dedi.

ANITI GİZLİ YAPMADIK

Aksoy, anıtın yıkılmak istenmesini bir türlü anlayamadığını da vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Anıtın yıkılmaması için mahkemeye verdik, Elimizde kurul kararları da var. Çünkü biz bu anıtı gizli yapmadık. Kurullardan bile geçti. Belediye karar alır ve devamlılık ister. Ama bakıyorsunuz belediye o dönem yapılsın kararı almış bu dönem ise yıkılsın kararı almış. Bu bir partizanlıktır. Başbakan Erdoğan MHP’nin oylarını almak için “Ucube” dedi ve anıtın kaldırılmasını istedi. Bakınız ben Türkmen’im ama bana Ermeni diyorlar. Kafalarda bir takım ucubeler var. Kaflardaki putlarla karşılaşıyoruz. Şu bilinsin ki kim barış istiyorsa ben onun yanındayım.”

BU ANIT YIKANLARIN KAFALARINA PATLAR

Aksoy, anıtın kaldırılmasıyla ilgili son hazırlıkların hatırlatılması üzerine, “Bir firma gelmiş ve iskele kurmuş. Daha anıtın içinde ne olduğunu bile bilmiyorlar. Bu anıt yıkanların kafalarına patlar. Anıtı politika çamuruna bulaştırıp oy almaya çalışıyorlar. Şu anda Kars’ta anıtın yıkılmasını istemeyenlerin oranı yüzde 15’lerden yüzde 70’lere çıktı. Bakınız Başbakan Kars’a geldi ve yıkılsın dedi hemen ardından yıkılması hızlandırıldı. Burada totaliter rejim özentisi var. Bakın politikacılar gider ama sanat ve sanatçı kalır. Onlar tarihe yıkan biz ise yapan olarak geçeriz. Şu anda bu anıtı yıkmakla insanlık suçu işliyorlar.” dedi.

23 NİSAN’DA MİTİNG VAR

Yıkımın 23 Nisan’dan yapılacağı yönündeki bir soru üzerine ise Aksoy, şunları söyledi:

“Bizler yaklaşık 200 sanatçı ile Kars’ta 23 Nisan günü saat 15.00’de miting yapacağız. Aralarında Edip Akbayram gibi ünlü sanatçılarında olduğu Türkiye’nin her yerinden sanatçı gelecek. Yaklaşık 4 otobüs ve 1 uçakla gelecekler. Bunlar bu anıtın yıkılmasını istemeyenler ve bunlar kendi imkanlarıyla gelecekler. Sanatçılar, sanatseverler, heykeltıraşlar, ressamlar, müzisyenler, tiyatroseverler, kalpten barış isteyen herkes gelecek. Bunlar sanatın ve sanatçının onurunu korumak için geliyorlar. Burada miting yapacağız hem de anıtın önünde. Burada işlenen insanlık suçunu herkes görecek. Bakınız 23 Nisan’da heykel yıkılıyor. Böylelikle Cumhuriyetin değerlerine karşı çıkılıyor. Onlar 23 Nisan’da heykel yıkılsın diyecekler bizler ise yıkılmasın diyeceğiz. Önce yıkalım sonra mahkeme edelim diyorlar. Bizler sonunda ne yaptık Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmak zorunda kaldık. Çünkü bu anıt yıkılırsa Tabilan ile aramızda bir fark kalmaz.”

YIKILACAK OLAN İNSANLIK ANITI’NIN ÇEVRESİNE İNŞAAT LEVHALARI KONULDU

Kars’ta aylardı gündemden düşmeyen İnsanlık Anıtı’nın bugünlerde yıkılacak olması ve çevresinde şantiye kurulmasının ardından bugün de uyarı ve bilgi levhaları konuldu.

Başbakan recep Tayyip Erdoğan’ın 8 Ocak’ta Kars’ta “Ucube” diye tanımladığı İnsanlık Anıtı 23 Nisan’dan sonra Belediye Meclisi kararıyla kaldırılacak. Bununla ilgili bir çok aşama gerçekleşti ve en son olarak da çevresi şantiyeye dönüştürüldü. Kepçe ile anıtın etrafı kazında ve ardından da iskele kuruldu. İskele kurulduktan sonra şantiye alanına elektrik ve su sevkiyatı için çalışmalar başlatıldı. Kars Belediyesi’nin destekleriyle yerinden kaldırılacak olan anıt için talipli olan firma bugün de anıt çevresine uyarı ve bilgi levhaları astı. Anıtın kaldırılması süreci ve kaç TL’ye mal olacağı gibi duyuruların yer aldığı anıtta çalışacak işçiler ve ziyaretçiler içinde uyarılar konuldu.

İşçilerin nelere dikkat etmesi gerektiği ve ziyaretçilerin hangi kurallar çerçevesinde anıta yaklaşması gerektiğinin vurgulandığı levhalarda “İnşaat alanı girilmez” ve “Çevreye verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz” levhaları dikkat çekti.

Anıt alanına çekilen şeritler ve uyarılar göz önünde bulundurulduğunda 23 Nisan’da eylem için Kars’a gelecek olan 200’ü aşkın sanatçı ve anıtın yıkılmasına karşı olan gönüllülerin ne yapacakları da merak konusu oldu.

Bugün Kars eski Belediye Başkanı CHP Kars 1. sıra Milletvekili Adayı Naif Alibeyoğlu ile birlikte anıtın yıkılmasını önlemek için basın açıklaması yapan ünlü heykeltıraş Mehmet Aksoy, mitingin anıtın önünde yapılacağını söylemişti.

Bu durumda mitingin şerit içinde mi yoksa şerit dışında mı yapılacağı da merak edilirken, önümüzdeki günlerin de hareketli geçeceği tahmin ediliyor.

AKSOY, ANIT YIKIM EKİBİYLE BİRLİKTE

Kars’taki İnsanlık Anıtı’nın mimarı ünlü Heykeltıraş Mehmet Aksoy, Anıt yıkım ekibiyle birlikte objektiflere samimi pozlar verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “ucube” diye nitelendirdiği İnsanlık Anıtını yapan heykeltıraş Mehmet Aksoy, 23 Nisan günü 200’e yakın sanatçıyla İnsanlık Anıtına gelerek miting yapacaklarını açıkladı.

Heykeltıraş Mehmet Aksoy İnsanlık Anıtı ziyaret etti. Anıt alanında bulunan taşeron firma yetkilileri ve çalışanlarıyla sohbet eden heykeltıraş kendisine ikram edilen çayı içti. Aksoy İnsanlık anıtının resimlerini çekti. Anıtı ziyarete gelenlerle resim çektirdi.

Anıtın yıkım kararının yargısız infaz olduğunu savunan Aksoy, “Mahkeme safhası bile bitmeden böyle heykeli alel acele yıkmak için, hem de çok önemli bir günde çocuk bayramında heykel yıkımına başlanıyor bu çok manidar. Neden bugün seçildi ki? Boş bir gün seçilebilirdi, bayram olmayan bir gün seçilebilirdi. Biz de inadına bayramı burada kutlayacağız.” dedi.

Anıt alanında yıkım ekibiyle birlikte hatıra fotoğrafı çektiren Aksoy, birçok ziyaretçini ye kendi fotoğrafladı.