Anıt yıkımında ikinci gün

Anıtın kafa kısmının kaldırılması sırasında “Allah-u Ekber” diye bağıran şahıs bulunamadı…

Kars’taki İnsanlık Anıtı’nın yıkımında ilk parçanın kaldırıldığı sırada “Allah-u Ekber” diyen şahıs halen belirlenemedi. Firma yetkilileri “Allah-u Ekber” diye bağıranın yaptıkları araştırmada kendi çalışanlarının olmadığını açıkladılar.

Hürriyet Gazetesi’nin manşetten verdiği haber üzerine herkes birbirine “Allah-u Ekber” diyenin kim olduğunu sordu. Kimileri firma çalışanlarının olduğunu ileri sürerken kimileri de çevrede bulunanlardan birinin bağırdığını iddia ettiler.

Bunun üzerine durumla ilgili Afşin İnşaat Yetkilisi Reis Karakoç’a sorular yöneltildi. Karakoç, yaptıkları araştırmada kendi personellerinin öyle bir girişimde bulunmadıklarını belirlediklerini söyledi.

Karakoç, “Bütün işlemler olduğunda ben buradaydım. Allah-u Ekber denildiği duyumunu bende aldım ama burada o anda yüzlerce kişi vardı. Onu söyleyenin de bunu ne anlamda söylediğini bilmiyoruz. Ben kendim bizzat görmedim. Söylemişse de yüzde 99’u Müslüman olan ülkede Allah-u Ekber demek kötü bir şey değil. Ama ben kendim bir şey görmedim. Anıtın kafa kısmının aşağı inmesinden dolayı bütün yoğunluğumuz ve bakış açımız onun üzerindeydi. Bütün etrafı o anda benim gözetleme gibi bir imkanım da yoktur. Kimin ağzından ne çıktığını da bilme imkanım yoktur. Araştırdım ve kendi personelime de sordum böyle bir şey söyleyen yoktur.” dedi.  

Yıkımına devam edilen Kars’taki İnsanlık Anıtı’nın diğer parçalarının kesimi için hazırlıkların sürdüğünü de belirten Karakoç, “Şu anda çalışmamız diğer parçaların kesimim için hazırlık çalışması yapılıyor. Karotla delinme işlemi yapılıyor. Bütün gövde karotla önce delinecektir. Elmas telin çalışması uygun hale getirilecektir. Daha sonra da kesme işlemimiz devam edecektir. Çalışmalarımızda herhangi bir aksaklık yoktur. Programlar içerisinde çalışmaya devam ediyoruz.” dedi.

Karakoç, Anıtın kesimi sırasında bir zorluk yaşayıp yaşamadıklarıyla ilgili olarak da, “Türkiye’nin gündeminde olan bir olay olmasıyla bir zorluk vardır. Teknik olarak ya da arkadaşların çalışmaların dolayı herhangi bir zorluğumuz olmadı. Biz bu konun dışındayız. Çünkü biz bunu ticari amaçlı yapıyoruz. Sanata karşı herhangi bir ön yargımız veya düşüncemiz yoktur. Politik kısmıyla ilgilenmiyoruz. Sadece Afşin İnşaat olarak yüzümüzün akıyla bitirmek için çalışıyoruz.” diye konuştu.   

Anıtın tamamının kaç günde kaydırılacağı sorusu üzerine ise Karakoç, 2Süre olarak hava koşullarını da tahmin edemediğimiz için kesin herhangi bir günde veya saate bitireceğiz diye bir şey söylemek söz konusu olmuyor. Dün akşam saat 9.30’ta indirdik. Yoğun yağmur altında ve rüzgarlı bir havada indirdik. Hava koşulları normal giderse bizim programımız 10 günde bitirmektir. Şu anda hava koşullarına bağlı çalıştığımız için bu süreyi kesin bir zaman söylemek söz konusu değildir. Bizim 60 iş günü süremiz vardır. 60 nihayetinde biz bunu teslim etmiş olacağız. Ama o kadar da sürmeyeceğini de kesinlikle söyleyebilirim.” ifadelerini kullandı.

Karakoç son olarak, “Bugünkü süreç, arkadaşlarımız karot çalışması yapıyorlar, gövdeyi kesime hazır hale getiriyorlar. Çift makine ile çalışıyoruz. Gerekirse 3. 4. makinelerimizde var, onları da kullanmayı düşünüyoruz ama şu anda normal programımızı aksatmadığımız için aynı şekilde devam ediyoruz. Sadece delme işlemi için 3 personel çalışıyor. Kesim için ayrı personel çalışıyor. Linç gurubu ayrı çalışıyor. Günlük çalışma programına göre çalışan personel sayısı değişiyor.” dedi.