Kars İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Zakir Lazoğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, tüm sağlık yöneticilerinin katılımıyla mevcut durum masaya yatırarak il eylem planı oluşturdu.
Oluşturulan eylem planında; Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği ve yürütülen programa göre “bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılması ve ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesinin önemi vurgulandı. Ayrıca 6. aydan sonra da uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar devam ettirilmesi ve bu şekilde tüm bebeklerin yaşama sağlıklı başlamasının temel amaç olarak ilgili tüm kesimlere aktarılmasının önemine dikkat çekildi.
Öte yandan Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı tarafından uygulamaya konulan program kapsamında anne sütünün önemi aşağıdaki şekilde anlatıldı:
Emzirmenin korunması ve desteklenmesi ile programın temelini oluşturan başarılı emzirmede 10 adım stratejisinin tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında uygulanması ve devamının sağlanması, ayrıca beslenme bozukluklarının önlemesi yoluyla çocuklarda morbidite ve mortalite oranlarını düşürmek hedeflenmektedir.
Bakanlığımızca 1991 yılından bugüne temel amacı emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesi olan “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı” sürdürülmektedir.
Ülkemizde emzirme ile ilgili göstergelerde yıllar içinde iyiye gidiş gözlenmektedir. Erken emzirme (doğumdaki sonraki 1 saat içinde yüzde 39,0- yüzde 49,9) ve ortanca emzirme süreleri artıyor. Program kapsamında; doğum yapılan sağlık kuruluşları, birinci basamak sağlık kuruluşları ile yeni doğan yoğun bakımlar yer almaktadır. Emzirme Danışmanlığı uygulayıcı ve eğitici eğitimleri düzenlenmektedir. Ulusal Değerlendirme Ekiplerince hastaneler değerlendirilmekte, 80 ve üzeri puan alanlar Üst Komiteye sunulmakta ve değerlendirme sonucunda Bebek Dostu Unvanı almaktadır.
Bebek Dostu İl Kriterleri; İl merkezinde bulunan Çocuk Hastaneleri ile Doğum Yaptırılan Hastanelerin tamamının BDH olmasının sağlanması, İlde mama kodu uygulamaları ile ilgili çalışmalar yapılması ve İlde 1.Basamak sağlık hizmeti veren sağlık kuruluşlarının en az yüzde 50’sinin Bebek Dostu olmasının sağlanması,
Altın Bebek Dostu İl Kriterleri; İl merkezindeki tüm hastanelerin BDH olması, İlçelerde bulunan doğum yapılan ya da çocuk hastanelerinin yüzde 75’inin BDH olması, İl genelindeki birinci basamak sağlık kuruluşlarının yüzde 75 inin bebek dostu olmasının sağlanmasıdır. Unvan alan tüm hastaneler 5 yılda bir tekrar değerlendirilmektedir. Yeniden değerlendirmede 50-80 puan arası alanlara düzeltme için süre tanınmakta, 50 puan altında kalanlarda ise unvanı geri alınmaktadır. Altın Bebek Dostu İl ve Bebek Dostu İl unvanı 5 yıl süre ile korunmaktadır. İlin 5 yılın sonunda yaptığı etkinlikler Ulusal Değerlendirme ekibi tarafından değerlendirilerek, değerlendirilen iller Anne Sütü Üst Komitesi tarafından incelenmekte, unvanlarının devamı veya geri alınması konusunda karar verilmektedir.”