Arılar Ağacı Mesken Tuttu

Arılar yuvayı merkeze yapınca yoldan geçen vatandaşlara korkulu anlar yaşattı.

Kars Merkez Atatürk İlköğretim Okulu bitişiğindeki ağaca yuva yapan binlerce arı, kaldırımda yürüyen vatandaşlara korkulu anlar yaşattı. Bir anda arıları gören vatandaşlar yollarını değiştirdiler.

Kovandan kaçmış olabileceği tahmin edilen arı sürüsü rahatsız edilmedikleri için saldırgan olmadıkları da gözden kaçmadı. Arıların seçtikleri yerin okulun yanında olması korkuturken, dönem sonu olduğu için okulda kimsenin olmaması da sevindirdi.

ARILAR

Tüm arı kolonilerinde ilkbaharda kraliçe ve erkek arılar oluşur. Bu üretken arılar birlikte yaşarlar. Yeni bir yuva kurmadan önce dinlenen arılar, küme halinde bir ağaç dalına, çit tellerine, bina duvarlarına asılı görülebilirler. Yüzlerce arı bir arada bulunduğundan, çoğu kişi toplu bir saldırıya maruz kalmaktan çekinir. Oysa bu arılar uysal olup, ciddi şekilde rahatsız edilmedikçe saldırmazlar. Doğal ortamda ağaç kovukları, mağaralar, kayalıklardaki yarıklarda yuva yaparlar. Balarıları on yılı aşkın süre yaşayan koloniler kuran sosyal bir arı türüdür. Bu arılar çiçekli bitkilerden polen ve nektar alıp, bunları kullanarak kış boyunca kolonilerini besleyecek balı üretirler. Arıları binalardan uzaklaştırmayı zorlaştıran etken, peteklerinin bulundukları oyuklukların doldurmasıdır. Arılar uçan hayvanlar grubundan olup yapı olarak kanatlı hayvanlardır. Arı haşeresi kuyruk kısmında zehirli iğne taşır. Arıların toplamda 6 ayakları var ve ayakucunda polen taşıyıcı organları vardır. Arıların başucunda 2 adet antenleri bulunur. Arı iletişimini ve yönünü bu antenler ile yapar. Arılar antenlerinden belli dalgalar yayarak sinyal gönderirler. Arıların antenlerinden çıkan dalgalar cisme çarptıktan sonra geri döner ve arı bu sayede besinin ve tehlikenin yerini tespit etmiş olur. Arılar aynı zamanda dışarıdaki kokuları da net bir şekilde algılar ve en kısa zamanda bu besin yerine ulaşır.

Arıların yuva değiştirmemeleri halinde saldırganlaşacakları kaçınılmazken, usta eller tarafından bulundukları yerden kaldırılmaları bekleniyor