Arpaçay'da Aşıklar ve Halk Müziği Şöleni düzenlendi

Arpaçay Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen Arpaçay Aşıklar ve Halk Müziği Şöleni’nde, Halk Müziği Sanatçısı Yudum, Halk Ozanı Aşık Maksut Feryadi, Kafkas Halk Dansları gösterisi ve yöresel ozanlarımız sahne aldı.

Şölenin açılış konuşmasını yapan AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın şunları belirtti : "Bu topraklar insan, vatan, millet sevgisinin buram buram yoğrulduğu topraklardır. İçinde nice kahramanlar, nice erenler, nice aşıklar yaşamış her seferinde kardeşliğin, birlik ve beraberliğin türküsü söylenmiştir.

Aşığı bir başka olur memleketimin. Bir etmek, diri etmek, uyandırmak, özünü hatırlatmak için diyar diyar gezer. Sazın teline vurur, sözünü inceden, hikmetle söyler.

Bizim kimliğimizin yanı sıra, kültürel çeşitliliğimiz ve zenginliğimizin çok önemli bir ifadesi olan Âşıklık geleneği; yüzyılların deneyimlerinden süzülerek biçimlenmiş, şiiri, müziği ve hikâyesi ile çok yönlü bir halk sanatıdır.

Kars’ımız kültür ve edebiyatında büyük bir yeri olan âşıklarımız, bir takım geleneklerden güç alarak, yöre halkının eğitiminden de sorumlu olmuş, sosyal, kültürel ve ekonomik yönden, toplumda çok önemli başarılar elde etmiş, savaşlarda, halkın birlik ve bütünlüğünü sağlamışlardır. Bir kısım âşıklarımız da Ermeni soykırımında, verdikleri mücadele ile dikkat çekmiş ve vatan uğruna şehadete yürümüşlerdir.

Kars’ımız, Dede Korkut'tan, Çobanoğlu'na kadar birçok güçlü âşık yetiştirmiştir. Bunlardan Zihni, Şenlik, Ceyhuni, Bahri, Kahraman, İrfani, Müdami, Kasapoğlu, Hıfzı, Cemal Hoca, Nihani, Karahanlı gibi isimler akla ilk gelen isimlerdir.

Arpaçay Aşıklar ve Halk Müziği Şenliğini düzenleyen Arpaçay Kaymakamlığımıza ve Arpaçay Belediyemize hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum.

Etkinliğimizin hayırlara, kardeşliğe, dayanışmaya vesile olmasını diliyorum."