Hüzünlü açılışta değişler yerine şehitlik üzerine yazılan şiirler okundu.
Kars Halk Ozanları Aşık Şenlik Kültür ve Yaşatma Derneği Başkanı Günay Yıldız ve 20 halk ozanının girişimleriyle Ordu Caddesi Numara: 138’deki tarihi bina SERKA’nın desteği ile onarılarak Kars Aşıklar Otağı adıyla hizmete hazır hale getirildi.
Bir hafta önce dağıtılan davetiyelerde aşıklardan değişler, yöre türküleri ve atışmaların yapılacağı açılışta Diyarbakır’ın Silvan İlçesi kırsalında arazi taraması sırasında terör örgütü PKK tarafından kurulan pusu sonucu şehit olan 13 asker anısına sazlar kılıflarından çıkarılmadı. Hüzünlü geçen aşılışta şehitler anıldı ve şehitlik üzerine şiirler okundu. Sazların duvarlarda asılı kaldığı Kars Aşıklar Otağı’nda program boyunca duygu dolu anlar yaşandı. Karslı halk ozanları birbiri ardına şehitlik ve kahramanlık şiirleri okudular. Katılımcılardan da şehitlik üzerine şiirlerin okunduğu programda aynı zamanda da birlik ve beraberlik mesajları verildi.
Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, İl Genel Meclis Üyesi Zihni Çelebi, Belediye Meclis Üyesi Fatma Sinar, Aşık Yener Yılmazoğlu, KARSOD Başkanı Halit Özer, bazı STK temsilcileri ve dernek üyesi halk ozanlarının katıldığı programda Kars Halk Ozanları Aşık Şenlik Kültür ve Yaşatma Derneği Başkanı Günay Yıldız bir konuşma yaptı.
Yıldız, “Uzun zamandan beri bir Aşıklar Evi ve Otağına kavuşmak bizlerin en büyük hayaliydi. Bu nedenle de çok mutlu ve sevinçliyiz. Çünkü açıklık geleneğimizin devam etmesi ve yok olmaması biz aşıklar olarak hepimizin dileğidir. Bu mutluluğu herkes bugün burada takmaktadır. Bu mekan çok eski bir mekan ama bu binanın içerisinde çok yeni şeyler olacak. Kültümüze, gençliğimize ve üniversitemize büyük katkılar sunmayı, yeni aşıklar yetiştirmeyi düşünüyoruz. Kars’ta asırlardan beri süre gelen aşıklık geleneğini sonsuza kadar sürdürmek istiyoruz. Bunu da tüm aşık arkadaşlarımız ile birlikte devam ettirmeye karar verdik. Bu nedenle bu bina için desteğimizi SERKA Genel Sekreteri Sayın Hüseyin Tutar’a açtık ve O’da kabul ederek bizlere destek verdi. Kendilerine açıklar adına çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Yıldız ayrıca, “Kars eski Belediye Başkanımız Naif Alibeyoğlu yıllar önce Kars’ta Aşıklar Bayramı başlattı. Dünyaya aşıkların ve aşıklık geleneğin doğduğu yerin Kars olduğuna dair bir mesaj verdi. Daha sonra da şimdiki Belediye Başkanımız Nevzat Bozkuş bu geleneği devam ettirdi. Bu nedenle kendilerine çok teşekkür ederim. Bizim gençliğimizde bu kültür kaybolmaya yüz tutmuştu. Çocuklarımız artık bu kültürü neredeyse tanımıyordu. Bu nedenle bu kültürü her yerde ve etkinliklerle çocuklarımıza, üniversitemize ve halkımıza tanıtmamız lazım. Aşığı halk söyletir. Aşığı halk desteklerse o kültür yok olmaz ve gelişir. Bu nedenle emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Diyarbakır’daki üzücü olayı da hatırlatan Yıldız, “Bugün biz aşıkların mutlu günü vardı. Çünkü yıllardan beri özlemini duyduğumuz açıklar evinin açılışını sazlı sözlü ve neşeli bir şekilde açmayı düşünüyorduk. Fakat tüm ülkemizi yasa boğan hain terör saldırısında 13 askerimiz şehit oldu ve 7 askerimizde yaralandı. Bu nedenle hepimizin içi yandı. Çünkü bizler Türkiyeliyiz ve hepimiz bu ülkede yaşıyoruz. Türkiye’nin neresinde bir ana ağlasa bizim de yüzeyimiz yanar. Biz de bu acı nedeniyle sazlarımızı bu gün kılıflarından çıkarmayacağız. Bu nedenle açılışımıza gelenleri sazsız karşılayalım dedik ve şiirler okuyarak acılarımızı paylaşacağız.” diye konuştu.
Konuşmalar ve şiirlerin ardından sessizce açılan Kars Aşıklar Otağı gezilerek, “hayırlı olsun” dileklerinde bulunuldu.