Aşıklardan protokole sitem

Kars Halk Ozanları Aşık Şenlik Kültür ve Yaşatma Derneği tarafından düzenlenen Birinci Uluslararası Aşık Şenlik Anma etkinliklerinde aşıklardan programa katılmayan protokol üyelerine sitem yağdı.

Dernek Başkanı Aşık Günay Yıldız,, “Bazı protokol insanları bir yerde kürsüye çıktıklarında ilk önce kültürden söz ederler. ‘Kars’ın kültürü budur, aşığı budur’ derler.” dedi ve protokole ayrılan boş koltukları işaret ederek “İşte protokolü de budur” diye sitem etti.

Kars Halk Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan “Doğumunun 162. yılında Aşık Şenlik” programa; Aşık Şenlik Kültür ve Yaşatma Derneği Başkanı Aşık Günay Yıldız, organizasyonda görevli Sultan Aydın, Kemal Alin, Kafkas Üniversitesi Araştırma Görevlisi Cengiz Gökçen, Aşık Şenlik’in torunu Yılmaz Şenlikoğlu ile Karslı 13 aşık ve vatandaşlar katıldı.

PROTOKOL ÜYELERİNE SİTEM DOLU SÖZLER

Programın amacı ve Aşık Şenlik’in bıraktığı aşıklık geleneği ile konuşmak için kürsüye çıkan Kars Halk Ozanları Aşık Şenlik Kültür ve Yaşatma Derneği Başkanı Aşık Günay Yıldız, protokol üyelerine ayrılan koltukların tamamının boş olduğunu görünce içerlendi ve sitem dolu bir konuşma yaptı. Bir şairin “Ata toprağından ilham almasak/ Zaman ağaç gibi kurutur bizi/ Bugün dedeleri, babaları yada salmasak/ Sabahta torunlar unutur bizi” dizeleriyle sitemlerine başlayan Aşık Günay Yıldız, bunu neden söylediğini açıklayarak, “Sizlerin babası, dedesi. Bizim babamız, dedemiz bir ömür boyu Aşık Şenlik meclislerinde Aşık Şenlik dinlemişler. Biz arkadaşlarımızla birlikte bu organizasyonu iki aydır sürdürüyoruz Bu etkinliği çok zorluklar içinde yapmaya çalıştık. Çok zorluk çektik. Yani; biliyorsunuz istemek kadar dünyada zor bir şey yoktur. Gittik, dolaştık ve istedik. Niye istedik? Dedik ki ‘bu kültür yaşamalıdır’ Kars aşığıyla tanınır. Bazı protokol insanları bir yerde kürsüye çıktıklarında ilk önce kültürden söz ederler. ‘Kars’ın kültürü budur, aşığı budur’ derler.” dedi ve protokole ayrılan boş koltukları işaret ederek, “İşte protokolü de budur” dedi.

Protokol üyelerine davetiye gönderdiklerini, hepsine bu programın olacağını söylediklerini de belirten Yıldız, “Beni asmayacaklar, kesmeyecekler. Ben burada bir kültürü yaşatmaya çalışıyorum. Bu kültür yaşamalıdır. Aşık şenlik yaşarsa bu aşıkların hepsi de yaşar.” diye sitem etti.

Etkinliğe katılman gazetecilere de sitemde bulunan Yıldız, “Gazeteci arkadaşlarıma da sitem ediyorum. Buradaki gazetecilerde yazsın. Ben söylüyorum buradan. Bir sanatçı geldiği zaman ağzına sokulup 30 kere resmini koyup gazetede yazısını yazarlar. Benim babam 60 yıl burada emek vermiş, 40 yılda ben emek verdim. 1 asır bu işe emeğimiz var. Ha şunu da bilsinler Kars’tan göçmedik ve göçmeyeceğiz de. 50 gram, 10 gram gelirim, boyum 1.60’tır, 1 20’tir ama emin olun ki bu ömre bir dünya sığdırmışım. Çünkü bu kültür benim atamın, dedemin, Baba Aşık Şenlik’in kültürüdür.” dedi.

Konuşmasının ilerleyen dakikalarında “Ben sitem etmiyorum” ifadesini de kullanan Yıldız, “Hepsini davet ettik. Hepsini sesledik ve ellerini öptük. Amandır gelin, gelin ki o aşıklar şevke gelsin” diye konuştu.

Yıldız ayrıca mahalli gazetelere de sitemde bulunarak şöyle konuştu: “Ben mahalli gazetecilerimizde de ben büyük suç görüyorum. Aslında bu bir suçtur, bir kültür gafilidir onlar. Hepsi de yazsın. Ya biz burada emek verdik, el öptük, ayak öptük. Gittik topladık ve böyle güzide sanatçıları getirdik ve bunları Kars’a dinletelim istedik. Bakın bizler ne güzel bir sülalenin soyundan geliyoruz. Dedelerimiz, babalarımız o meclislerde o güzel aşıkları dinleyerek ne güzel yaşamışlar. Bazen ve gıpta ediyorum. Diyorum ki, zaman tüneli olsa ve ben bir 100 yıl geriye gitsem. Onların yaşantısına gıpta ediyorum. Ama ben Kars insanına da şaşıyorum. Televizyona çıktığım zaman ‘Ay Günay Yıldız ben oyam, ben şuyam hele şunu da söyle, bunu da söyle’ diye istek istiyorlar. Hani neredesiniz? Aslında ben üzülmüyorum, ben acıyorum. Emin olun ki şu anda sizin bir taneniz bizim gözümüzde bir dünyadır. Allah hepinizden razı olsun. Hele ki Arpaçay Koçköy Belediye Başkanı Esat Aydın araba tutup buraya gelmiştir, ben kendisine çok teşekkür ediyorum:”

Gürcistanlı aşık Latife Çeşmeli, Azerbaycanlı aşık Gülara Azaflı, İran’ın Tebriz kentinden gelen Şekip Yadullah, Karslı aşıklar Günay Yıldız, Emrah Neroğlu, İlgar Çiftçioğlu, Ensar Şahbazoğlu, Orhan Karadağoğlu, Bilal Esrarı, Sefer Akyüzoğlu, İrfan Kurak, Cemal Kanbay, Ömer Dumanoğlu, Yüksel Yakupoğlu ve Erol Ergüloğlu’nun koro eşliğinde “Hoşgeldiniz” değişiyle start alan etkinlik, daha sonra aşıkların tekli ve ikili değişleriyle devam etti.

Aşık Şenlik’in eserlerinin halen yoğunlukla seslendirildiği Kafkas Ülkeleri Azerbaycan, Gürcistan ve İran’dan gelen aşıkların sahne performansı büyük alkış topladı. Salonu dolduran kalabalık Kafkas Ülkelerinin aşıklarına yoğun ilgi gösterdi.

Bu arada Ardahan Çıldır doğumlu olan Kars’ın Arpaçay İlçesine bağlı Göldalı Köyünde ikamet eden aşık Ömer Dumanoğlu sahne aldı. Aşık Şenlik’in başka bir değişini söylemek istediğini ifade ederek sazının tellerine vurmaya başlayan Dumanoğlu, organizasyonda görevli Sultan Aydın’ın bir anda mikrofonu kapatmasıyla şaşırıp kaldı. Sultanoğlu, “Bu işin bir disiplini vardır. Size hangi eser verimliyşse onu okumanız gerek. Olmaz böyle şey” diyerek aşık Dumanoğlu’na yerine oturmasını söyledi. Dumanoğlu da çalamadığı sazıyla katılımcıları selamlayarak yerine geçti.

Program daha sonra aşıkların birbirinden güzel değişleriyle devam etti.