Asıl karne mahşerde alınacaktır

Kars İmam hatip Lisesinde yapılan 2010-2011 Eğitim Öğretim yılı sömestr tatili töreninde konuşan Vali Ahmet Kara; “Bu karneler hiç önemli değil, asıl karne insanın mahşer gününde alacağı karnedir” dedi.

Kars’taki karne dağıtım töreni İmam Hatip Lisesi’nde yapıldı. Lisenin konferans salonundaki törene; Kars Valisi Ahmet Kara, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Milli Eğitim Müdürü Recep Aktaş, daire amirleri, okul yönetimi ve öğrenciler katıldı.

Abdulhamit Demir isimli öğrencinin eğitimle ilgili sunumunun ardından, öğrencilerden Müberra Bulut şiir okudu.

BİLGİ FARKLILIK YARATAN FARKTIR

Milli Eğitim Müdürü Recep Aktaş da günün anlam ve önemini belirtir bir konuşma yaptı. Aktaş, Eğitimin; insanın bilerek düşünce üretmesine ve kendisini yenilemesine imkan verdiğini söyleyerek, “Eğitim olmaksızın insan bildikleriyle sınırlı kalır. Dünyanın zenginliğini ve çeşitliliğini mutlaka kendi kafasındaki kalıplara oturtmak için çaba harcar. Yüzeyselliği aşmak ancak eğitimle, okumakla ve okuduğunu özümlemekle mümkün olur. Bilgi, farklılık yaratan farktır.”

Kars’ta; 2010-2011 eğitim-öğretim yılında okul öncesinde 5 bin 169, İlköğretimde 52 bin 284, ortaöğretimde de 11 bin 844 olmak üzere toplam 69 bin 288 öğrencinin eğitim ve öğretim gördüğünü belirten Aktaş, “Bizlerin bütün çabası geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimizin daha iyi koşullarda ve daha kaliteli bir eğitim ve öğretim sürecinden geçmelerini sağlamaktır. Yaptığımız çalışmaların hepsinde bu düşünce ile hareket etmekteyiz.” diye konuştu.

Aktaş daha sonra şunları söyledi:

“2010-2011 eğitim- öğretim yılının ilk dönemi bu törenle son bulacaktır. Ancak her bitiş yeni bir başlangıcı da beraberinde getirir. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, gelecek geçmiş üzerine kurulur. Bu vesileyle siz öğrenciler, bu dönem sonunda kendinizle girişeceğiniz bir iç muhasebeyle, yeni bir başlangıç yapma şansını yakalayacaksınız. bu sayede diğer döneme daha dinamik başlayacak ve gelecekteki hedefleriniz için daha azimli ve kararlı olacaksınız. Elbette bir insan üç beş rakamla ölçülemeyecek bir değerdir; ancak alacağınız karneler, sizin emeklerinize biçilmiş birer karşılıktır.  İşte bu sayede kendinizi değerlendirecek ve geleceğinizi daha güzel bir şekilde inşa edeceksiniz. Şunu da belirtmek gerekir ki notlarınız ne olursa olsun hepiniz bizim için ayrı bir değersiniz. Şairin değdi gibi: “Kendine iyi bak ki, alemin özü sensin. / Sen varlığın göz bebeği olan ademsin.”

Velilere de seslenen Aktaş, şöyle konuştu:

“Bu tören vesilesiyle çok kıymetli velilerimize de seslenmek isterim. Çocuk yetiştirmek dünyanın en zor sanatıdır. Eseriniz için; hüner, beceri, sabır ve sevgi gerekir. Bu sanatın birinci basamağı çocuklarınızı anlamaktır. Çocuğunu anlamayan bir anne-baba onunla iletişim kuramaz. İletişim kurmadan da çocuklar üzerinde etkili olmak mümkün değildir. Sizlerde çocuk oldunuz. O yaşlarda iken yaptıklarınızı hatırlamaya çalışınız. Çocuklarınızla iletişim kurarken buna dikkat ediniz. Çocuğunuzun karnesi nasıl olursa olsun, ona sevdiğinizi göstermeli, başarısızlığını başka çocuklarla, özellikle kardeşleriyle kıyaslamamalısınız. Öğrenci güzel bir karne getirdiyse bunun mutluluğunu yaşaması ve ödüllendirilmesi heves ve isteğini daha da artıracaktır. Notlar beklenildiği gibi olmasa da çocuğunuzun bugüne kadar gösterdiği çaba için bir tatili hak ettiğini unutmamalısınız.”

Kars Valisi Ahmet Kara ise, “Bu karneler hiç önemli değil, asıl karne insanın mahşer gününde alacağı karnedir” diyerek, “Ya öğrenci ol, ya öğretmen ol. Bu ikisi olamıyorsan dinleyici ol” Emrine istinaden ben dinleyici olmak isterdim ama eski hatırlarım aklıma geldi. Burası İmam Hatip Lisesidir. İmam Hatip Lisesi; çalışmanın farz olduğunu bilir. Onun için ben sizlere çalışın diye nutuk atmayacağım. İmam Hatip Lisesi öğrencisi ahlaklılığın ne demek olduğunu en iyi şekilde bilir. Peygamberin hadisleri ve Kur’an’ın emirleriyle hepsini öğrenmiştir. Dolayısıyla ben; doğru olun, dürüst olun, yalan söylemeyin de demeyeceğim. Bu karneler sadece bir dönemin bittiğini, başka döneme geçildiğini belirten belgelerdir. Karneler hiç önemli değildir. Asıl karne insanın mahşer gününde alacağı karnedir. Onun için bu karneleri de, bu hayatınızı da, bu sınıflarınızı bu eğitiminizi de buna göre yönlendirin. Dünya ve ahrette de hedefiniz olsun ve hedefinizi büyük tutun. Hedefe ulaşmak için var gücünüzle çalışın. Hırsla azmi birbirinden ayırın. Hırslı olmayın, azimli olun.” şeklinde konuştu. 

Velilere de nasihatte bulunan Vali Kara; “Önemli olan öğrencilerimizin ahlaklı olmalarıdır. Öğrencilerine doğru söylemelerini, kimsenin hakkını, hukukunu gasp etmemelerini, çok çalışmalarını ve düzenli yaşamalarını önerip ahlaken ve kişilik olarak iyi yetiştirsinler. Yunus Emre’nin şiirinde dediği gibi “her şeyden önemlisi bir gönüle girebilmektir” Esas olan insanın kişiliğini bilip, bir gönüle girebilmesidir.” diye konuştu. 

Vali Kara ve diğer protokol üyelerinin temsili karne dağıtmasından sonra Saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Tören, Vali Kara’nın tatil zili çalmasıyla sona erdi.