Asrın projesi ilk 100de

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu’nun Yüklenici Firma Proje Müdürü Yaşar Ünlü, 2010 yılında yapılan ve 2011 yılında yapılacak işleri anlattı ve BTK’nın dünyadaki ilk 100 proje içerisinde yer aldığını söyledi.

BTK Demiryolu ile ilgili olarak Türkiye topraklarında devam eden inşaatlar ile ilgili olarak detaylı bilgi veren yüklenici firmanın Proje Müdürü Yaşar Ünlü, 2007 yılında ihalesi yapılan ve 2008 yılının Temmuz ayında da temeli atılan büyük bir proje olduğunu belirterek, “BTK Demiryolu’nun 76 kilometresi Türkiye, 29 kilometresi ise Gürcistan topraklarında inşa edilmektedir. Proje, Orta Doğu’yu Marmara Ray üzerinden Avrupa’ya bağlayan bir demir yolu ağıdır. Bu proje, beş gün önce Gürcüstan’da ki bakanlar toplantısında Gürcistan ve Türkiye Dışişleri bakanlarının görüşmeleri sonrasında birlikte yayınladıkları deklarasyonda, BTK, dünyada ki 100 proje içerisinde gösterilen bir projedir. Proje, başladıktan sonra mevcut projede 76 kilometre yolun 30 Milyon metre küpü kazı, 2 adet viyadük, ve 1200 metre de tünel vardır. Bu tünelin 1000 metresi Gürcistan, 1200 metresi de Türkiye sınırında yapılmaktadır”dedi. 

YÖRE HALKININ SIKINTILARINI GÖZ ARDI ETMEDİK

Projenin ilerleyen zamanlarda yöre halkının sıkıntılarını gözeterek ve Vali Ahmet Kara’nın istekleri doğrultusunda proje üzerinde bazı revizyonlara gittiklerini de kaydeden Ünlü açıklamalarını şu şekilde sürdürdü. “Sayın Valimiz ve halkımızın istekleri doğrultusunda ve ayrıca yöre halkının sıkıntılarını bildiğimiz için yetkililerince proje üzerinde geçtiğimiz yıl büyük bir revizyon olmuştur. Bunun birinci amacı mevcut köy geçişleri, meralarını ikiye bölünmesi, karayolları geçişleri, tarla geçişleri, hayvan sürülerinin geçişi gibi bu yöre için çok önemli olan bazı kriterler dikkate alınmadan gerçekleştirilmişti. Bu yüzden 1200 metre olan kilometre olan delme tuneli 10 kilometreye çıktı. Bunu sebeplerinden birincisi sınırda bulunan 1200 metrelik tünelin Gürcistan tarafında heyelan olması nedeni ile daha doğuya kaydırılarak yaklaşık olarak 4,5 kilometreye çıkartıldı. Bu 4,5 kilometrelik tünelin 2400 metresi bizim sınırlarımız içerisinde bulunmaktadır. 

GÜZERGÂH ÜZERİNDE BULUNAN TARİHİ KALINTILARA ZARAR VERMEDİK

SENGER 1, SENGER 2 dediğimiz diğer tünel de Akçakale Köyü’nün üstünde bulunan tarihi yerleşim alanı olarak tespit edilen Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu’nun yazısı ile bu hat kaydırıldı ve yaklaşık olara 3+1 yani 4 kilometre de burada tünel yapmak zorunda kaldık. Ayrıca derin yarma olmasından dolayı toprak içlerine girmediğimiz kesimlerde yaklaşık 4 kilometre de bu kesimlerde parça parça tünellerimiz oldu. 2008 yılında inşaata başlanan bu kesimlerde yaklaşık olarak 19 Milyon metreküp kış ve yaz toprak işine girmiştik. Harmanlı Köyü’nde olduğu gibi Çamçavuş Köyü üzeri, Arpaçay yolu üzeri, Susuz Porsuklu üzerinde bulunan yarmalar bitirilmiş yarmalardı. Daha sonra bu yarmalar derin ve şeblerinin kalitesinin tutmaması neticesinde tamamı aç kapa dediğimiz aynı tunel kapasiteli 3 kilometrelik bir kısalma oldu. 76 kilometre 73 kilometreye düşmüş oldu. Bu projenin şu ana kadar 10 kilometresi delme, 10 kilometre aç kapa tünel olmak üzere proje revize edildi. Yaklaşık 4 adette Kars Susuz SENGER 1 - SENGER 2 arasında bulunan sınır tüneline girişte 4 adet viyadük mevcuttur. En büyük viyadükümüz de Kars Çayı üzerinde ve 265 metre ayak yüksekliği de yaklaşık olarak 40 metredir. Bizim 2010 yılı sonuna kadar çalışmalarımız projede oluşan değişikliklerden dolayı yarma ve sanat yapıları küçük köy alt geçişleri ve küçük hidrolik geçişleri olarak projelendirilmiş ve yapımında da devam edilmiştir. Onun içinde 19 Milyon metreküp toprak işi yapılmış, Yaklaşık 184.200.000 metreküp beton imalatı yapılarak 2010 yılı kapatılmıştır. Şu anda çalışmalarımız kış şartlarında devam etmektedir. Sınırda 2380 metre olan tünelin yaklaşık 2250 metresini kazı olarak bitirdik. Mart veya Nisan ayında betonla kaplamaya başlayancağız. 3 kilometre olan SENGER 1 tünelinin yaklaşık 600 metresinin kazı çalışmaları tamamlandı, SENGER 2 tünelinin ise yaklaşık 250 metre delik kazı çalışmaları tamamlanmıştır.” 

KARS -TİFLİS - BAKÜ DEMİRYOLU’NDA 2011 YILI İÇERİSİNDE YAPILACAKLAR

Ünlü, daha sonra Bakü – Tiflis – Kars Demiryolu’nun Türkiye topraklarında kalan bölümünde 2011 yılı içerisinde yapılacak işleri ise şu şekilde sıraladı. “2011 yılı için toplam ödeneğimiz 100 Milyon TL’dir. Şu ana kadar ödenek ile ilgili olarak hiçbir problemimizi olmadı. Bu ödenekle bu yıl içerisinde yaklaşık 5600 metre kemer ve toplam 6 kilometre aç - kapa tüneli tamamlamamız gerekiyor. Fakat aç- kapa ve delme tüneller tamamen zamana bağlıdır. Aç -kapalar için 3 günde bir 10 metre kalıp anolar şeklinde devam ediyor. 3 günde ancak mukavemet kazanıyor şu anda 5 kalıp olarak devam eden imalatımıza 3 kalıp daha ilave edilerek 8 kalıplı imalatla devam ediyoruz. Delme tünellerinde çift vardiya olarak çalışıyoruz. Günde 3’er metre ilerlediğimizi için zaman çok önem arz ediyor. 2011 yılında 2380 metre olan sınırda ki tünelimizin kaplaması ile beraber bitirilecek. SENGER 1 tünelinin 1500 metresini, SENGER 2 tünelinin ise tamamının kazı çalışmalarını tamamlayacağız. 

KARS ÇİMENTO FABRİKASI BİZE ÖNCELİK TANISIN

Ünlü son olarak en önemli sorunlarının çimento olduğunun da altını çizerek bu konuda Vali Ahmet Kara’dan destek isteyerek konuşmasında şu ifadelere yer verdi. “Çalışmalarımızda en büyük problem ise beton imalatlarımızda kullandığımız çimento ihtiyacımızıdır. Kars Çimento Fabrikası’nda 2011 yılında yaklaşık olarak 250.000 metreküp çimento almamız gerekiyor. Bunun 130.000 tonuna ihtiyacımız doğuyor. Kars Çimento Fabrikası ise bunun 75.000 tonunu ancak karşılayabiliyor. Bizde en yakın Aşkale, Ünye ve Sivas Çimento Fabrikaları ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Büyük bir ihtimalle de Aşkale ve Ünye’den çimento ihtiyacımızı temin edebileceğiz. Kars’ta ki en büyük sıkıntımız yaklaşık olarak 500 ton çimento almamasız gerekiyor. Bu da 14 tane slobas ediyor. Bunun içinde sıraya girmemiz iş gücü kaybına neden oluyor. Bun nedenle Sayın Valimizden isteğimiz Kars Çimento Fabrikası’nda sıra konusunda bizlere öncelik tanısın.”